Šport a olympizmus
SOŠV
MŠVVaŠ
6 mins. čítania

SOŠV i športovci sa nestotožňujú s odvolaním riaditeľa NŠC Borisa Čavajdu

Boris Čavajda
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Slovenský olympijský a športový výbor i viacerí poprední športovci prijali so znepokojením a počudovaním informáciu o odvolaní Borisa Čavajdu z pozície riaditeľa Národného športového centra (NŠC). S rozhodnutím sa nevedia stotožniť, keďže prišlo rok pred olympijskými hrami v Tokiu. Odvolanie sa uskutočnilo v tichosti, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR už medzičasom uzavrelo aj prihlasovanie do výberového konania na obsadenie funkcie riaditeľa a už sa pripravujú pohovory s kandidátmi.

Boris Čavajda sa prvýkrát riaditeľom NŠC stal v marci 2011, keď vyhral výberové konanie a do funkcie ho vymenoval vtedajší minister školstva Eugen Jurzyca. Koncom septembra 2016 ho odvolal Peter Plavčan, od 1. apríla 2017 sa na riaditeľskú stoličku vrátil a zotrval na nej viac ako tri roky. Rok pred olympijskými hrami v Tokiu prišlo centrum o vedenie i doterajšiu jasnú koncepciu práce. „Boris Čavajda je odborník, ktorý Národné športové centrum viedol počas pravicových i ľavicových vlád. Fungovanie centra vyzdvihovali aj všetky kontroly a vládne audity, ktoré sa počas jeho riaditeľovania vykonali. NŠC pod jeho vedením nečelilo žiadnemu škandálu či vážnemu problému a podieľalo sa na výchove mnohých významných slovenských športovcov. Rovnako aj spolupráca strediska so Slovenským olympijským a športovým výborom bola výborná. Je preto pre nás nepochopiteľné, že musí odísť tento odborník z funkcie. V iných rezortných športových strediskách si svojich riaditeľov vážia, chcú mať vo vedení odborníkov a nie politických nominantov. Bohužiaľ, štátny tajomník zodpovedný za šport Ivan Husár sa zbavuje ľudí, ktorí dôverne poznajú oblasť športu a zjavne nepotrebuje ich užitočné rady. Nemôžeme sa stotožniť s týmito praktikami, politika do športu nepatrí,“ reagoval na odvolanie Borisa Čavajdu prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

NŠC sa v posledných rokoch stalo súčasťou Medzinárodnej siete centier vrcholového športu (ASPC), ktorého súčasťou sú popredné svetové strediská podporujúce šport. „Rezortné športové centrá nie sú typické organizácie. Športovcov držia sny o úspešných výsledkoch, trénujú a súťažia v rôznych hodinách. Akonáhle by sa po nástupe nového vedenia preklopilo NŠC do úradníckej podoby, prestalo by fungovať,“ upozorňuje prezident SOŠV.

Pod krídlami Národného športového centra sa v posledných rokoch počas riaditeľského obdobia Borisa Čavajdu vystriedalo veľa popredných slovenských športovcov na čele s Petrou Vlhovou, Jánom Volkom, Barborou Mokošovou, Janou Dukátovou, Klaudiou Medlovou, Zuzanou Stromkovu, Natáliou Šlepeckou, Alexandrou Longovou, Jozefom Repčíkom, Luciou Klocovou, Ivetou Putalovou a mnohými ďalšími. Zástupcovia NŠC vybojovali desiatky medailí na olympijských hrách, majstrovstvách sveta či majstrovstvách Európy. Stredisko im poskytovalo nielen finančnú i materiálnu podporu, ale aj diagnostiku, pomoc pri tréningoch i metodiku. Boris Čavajda inicioval aj výraznú zmenu centra, ktoré sa začalo profilovať ako organizácia výrazne pomáhajúca slovenskému športu a športovcom, najmä do 23 rokov. Identifikovalo mladé talenty, ale nezabúdalo ani na starších. NŠC podporovalo slovenské športové legendy, spoluorganizovalo turnaje a prezentácie športových legiend (Alexander Vencel, Karol Dobiáš, Belehrad ´76), spolupracovalo aj pri šírení osvety o Ladislavovi Kubalovi na Camp Nou v Barcelone a tiež o Ferdinandovi Daučíkovi (zápas slovenských a španielskych legiend v Trnave a prezentácia počas Ligy majstrov v Prahe).

V oblasti testovania a diagnostiky vybudovali v NŠC najlepšie centrum pre diagnostiku športovcov na Slovensku. Jeho služby využívajú zástupcovia mnohých zväzov i športových klubov, ale aj viacerí hokejisti z domova i cudziny pôsobiaci v KHL, Dominika Cibulková či Matej Homola. Dnes je už diagnostika otvorená nielen pre vrcholových športovcov, ale aj pre verejnosť, vďaka čomu ju môžu využívať aj obyčajní ľudia zaujímajúci sa o šport a zdravie.

„Vďaka výsledkom a výkonom sú naši boxeri členmi Národného športového centra od roku 2015. Dnes sú členmi aj medailisti z Európskych hier či majstrovstiev Európy Andrej Csemez a Viliam Tankó a majú zabezpečenú okrem finančnej podpory aj kompletnú diagnostiku či testovanie. S Borisom Čavajdom ako riaditeľom sme mali veľmi dobrý vzťah, často sme sa radili o príprave mojich zverencov, dosť nám pomáhal. Na riaditeľskej stoličke sedel skutočný odborník, nie je to iba môj názor, povie vám to ktokoľvek zo športovej obce. Škoda, že musel odísť,“ povedal šéf Slovenskej boxerskej federácie a tréner úspešných boxerov Tomi Kid Kovács.

Ani jedny z najvýraznejších reprezentantiek Národného športového centra, vodná slalomárka Jana Dukátová, športová gymnastka Barbora Mokošová či snoubordistka Klaudia Medlová nemôžu povedať na spoluprácu krivé slovo. „Spolupracovali sme dosť dlho, snažil sa pre mňa i všetkých členov zabezpečiť v rámci možností čo najlepšie podmienky. Je mi ľúto, že Boris Čavajda odchádza,“ uviedla Jana Dukátová.

Boris Čavajda prijímal do NŠC aj šprintéra Jána Volka, ktorý je dnes už členom Športového centra polície, ale na spolupráca so strediskom rezortu školstva nedá dopustiť. Vďaka začleneniu získal dôležitú pomoc vo financovaní prípravy v kľúčových rokoch rozvoja jeho šprintérskeho talentu. „Vždy sa nám s NŠC veľmi dobre spolupracovalo, najmä pri rozbehu Jankovej kariéry. Riaditeľ Boris Čavajda s tímom stáli pri nás a verili nám, že môžeme byť úspešný. V neskoršom období podporoval našu snahu byť v top tíme. V rámci možností, ktoré mal určite užšie ako riaditelia iných rezortných stredísk, robil, čo mohol,“ ocenila riaditeľovanie už bývalého šéfa NŠC trénerka Jána Volka Naďa Bendová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV