Športové aktuality
3 mins. čítania

Hrdinovia budúcnosti: Peter Kuric našiel v lezení adrenalín aj zábavu

Stanislav Krško, Andrej Galica

Keď mal osem rokov, začal navštevovať tanečné tréningy Laciho Strika v Handlovej. Po niekoľkých mesiacoch však Peter Kuric zablúdil do vedľajšej miestnosti, kde práve prebieha horolezecký krúžok. A v nej aj zostal…

O niekoľko rokov neskôr má člen Juniorského olympijského tímu na konte účasť na olympijských hrách mládeže, juniorských majstrovstvách sveta aj Európy. So športovým lezením by sa rád dostal aj na olympijské hry. Práve v Tokiu bude mať športové lezenie svoju premiéru.

„Môžem byť v peknom prostredí v prírode, lezci sú dobrá partia. Príroda a ľudia sú super, tento šport je rôznorodý, dá sa robiť vnútri, vonku, rekreačne aj profesionálne. Je tam adrenalín i zábava, všetko sa to spája dokopy,“ hovorí na úvod 19-ročný športovec, ktorý trénuje v HK Prometeus Handlová.

Dôležitá je psychická aj fyzická stránka

„Moju prípravu by som mohol rozdeliť na dva druhy tréningu. Silový v posilňovni spoločne s vytrvalostným tréningom na stene a do druhého typu by som zaradil rekreačné lezenie. Prídem na stenu alebo na skalu a snažím sa naliezť čo naviac metrov. Pri lezení musím používať aj hlavu, je to náročné na psychiku. Na druhej strane musím mať zvládnutú aj fyzickú stránku, napríklad vytrvalosť,“ vysvetľuje zverenec Igora Kollára.

Športové lezenie bude mať svoju premiéru na olympijských hrách v Tokiu. Súťažiť sa bude v trojkombinácii – lezenie na rýchlosť (speed), lezenie na obťažnosť (lead) a bouldering. V Paríži 2024 by malo byť lezenie na rýchlosť vyčlenené ako samostatná disciplína. To by hralo do kariet aj Kuricovi. „Medzi moje silné stránky patrí bouldering a lezenie na obťažnosť s lanom. Tiež ma baví lezenie na skalách, rýchlosť až tak nie,“ priznáva účastník OH mládeže (YOG) v Buenos Aires 2019.  „Nedávam si nejaké dlhodobé ciele, môj sen je však kvalifikovať sa na olympijské hry, prioritou budú OH v Paríži 2024,“ dodáva rodák z Handlovej.

„Vďaka Juniorskému olympijskému tímu sa zlepšili podmienky na trénovanie, zlepšilo to moju prípravu aj z finančného hľadiska. Pomohol mi ale aj mentálny tréner, vážim si aj rôzne stretávky so športovcami, ako napríklad nedávno na #JOTGAMES,“ dodal na záver.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Lynx
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV