Športové aktuality
Bratislava
2 mins. čítania

Najstarší slovenský olympijský víťaz Ján Zachara aj vo veku 92 rokov stále trénuje boxerskú mládež!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Ján Zachara v Olympijskom múzeu v Lausanne so svojou zlatou olympijskou medailou z Helsínk 1952 pred vitrínou, v ktorej sú vystavené cenné kovy z jednotlivých olympijských hier.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto
Ján Zachara - ako inak, s boxerskými rukavicami.
Ján Zachara - ako inak, s boxerskými rukavicami.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Rodák z Kubry, čo je dnes časť Trenčína, Ján Zachara oslavuje vo štvrtok 27. augusta 92. narodeniny. Pri tejto príležitosti nášmu najstaršiemu olympijskému víťazovi (na OH 1952 v Helsinkách triumfoval v kategórii do 52 kg) hneď ráno telefonicky blahoželali vedúci predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) – prezident Anton Siekel aj generálny sekretár Jozef Liba.

Je to neuveriteľné, ale Janko Zachara je aj vo veku 92 rokov nielen čiperný, ale stále trénuje deti! Tejto činnosti sa venuje celé desaťročia. Nie náhodou preto výročné ocenenie SOŠV pre úspešného trénera mládeže nesie práve jeho meno.

„Mám síce trochu problémy so srdiečkom a nosím strojček, ale inak sa celkom dobre držím, takže stále sa môžem venovať trénovaniu. Trikrát do týždňa chodím z Novej Dubnice, kde žijem, viesť tréningy do Starej Dubnici. Tam idem autobusom, nazad ma berie autom tréner Dušan Bučko, ktorý to celé zastrešuje. Pracujem predovšetkým s dievčatami,“ povedal mi počas môjho dnešného gratulačného telefonátu Ján Zachara.

Tento kedysi veľký športovec (ako olympijský víťaz pritom športoval popri ťažkej práci v továrni, čo je dnes nepredstaviteľné) a potom príkladný tréner je aj výnimočný človek, akých je málo. Určite všetci z olympijskej a športovej rodiny mu k narodeninám zo srdca želajú len to najlepšie. Janko, živio!

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV