Športové aktuality
5 mins. čítania

Výživový poradca Sedliak radil mladým športovcom: Čo si myslí o tréningoch nalačno a vegánstve?

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Môže byť profesionálny športovec vegán? Je dobré trénovať nalačno? Čo má zjesť po tréningu džudista a čo športová gymnastka? Aj na tieto otázky členom Juniorského olympijského tímu odpovedal výživový poradca docent Milan Sedliak.

Čo je #JOTGAMES?

24. – 25. augusta sa v tréningovom centre x-bionic® sphere v Šamoríne konal teambuilding #JOTGAMES, ktorý pre členov Juniorského olympijského tímu zorganizoval Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). Mladí športovci z rôznych odvetví tak mali šancu lepšie  sa spoznať, zabaviť sa a dozvedieť sa niečo nové z rôznych oblastí športového sveta.

Sedliak je vedecký pracovník na Univerzite Komenského a zároveň pracuje ako výživový poradca vo futbalovom klube ŠK Slovan Bratislava. Jeho teoretické znalosti z oblasti športovej výživy využíva aj v praxi počas prípravy belasých.


MILAN SEDLIAK na online športovej konferencii SPORT (R)EVOLUTION už 16. septembra!

S poprednými slovenskými lekármi ho uvidíte v diskusii „Silnejší pre život". V diskusii nájdete odpovede aj na tieto otázky:

  • Alarmizujúce fakty o zdravotnom stave populácie

  • Ktoré aktivity možno považovať za šport/športovanie?

  • Zvýšil sa po koronakríze počet ľudí, ktorí vyhľadali lekárske ošetrenie?

  • Prečo je na psychiku dôležité nielen odpočívanie, ale aj zdravé stravovanie?

Viac info a vstupenky


„Dá sa urobiť svetový rekord, keď sa dobre nevyspíš?“ opýtal sa na začiatok prednášky pre mladých športovcov. „Keď chcete byť dlhodobo dobrí, musíte mať správnu životosprávu a regeneráciu. Spánok je najlacnejší spôsob, ako sa dá regenerovať, strava je ten druhý. Potom je tu, samozrejme, fyzioterapia či masáž,“ povedal odborník na výživu. Členom Juniorského olympijského tímu vysvetlil predovšetkým špecifiká príjmu bielkovín či sacharidov. Neobišiel ani svoje vlastné rady a odporúčania pri príjme živín a v závere prednášky odpovedal aj na mnohé otázky priamo od športovcov.

Základ stravy má byť rastlinný, vegánstvo však neodporúča

Prednáška sa venovala aj populárnym trendom vo výžive, a to vegetariánstvu a vegánstvu. „Bielkoviny - sú v mäse, syroch, mliečnych produktoch, ale aj v rastlinných produktoch. Môžete si vyskúšať vegetariánstvo. Musíte však vedieť, čo a ako kombinovať. Niekto bude kvôli rastlinnej strave slabšie regenerovať. Nechcem však povedať, že jedzte len mäso. Základom stravy by mali byť rastliny. Určite by som však vo vašom veku neexperimentoval s vegánstvom. Živočíšne bielkoviny vo forme syra a vajec by ste mali prijímať," radil počas prednášky juniorským športovcom.

„Sacharidy sú väčšinou v prílohách, obsahujú ich zemiaky, ryža, ale aj ovocie. Glukózu, ktorá v nich je, potrebujete na svoj výkon, z nej máte energiu na šprinty. Futbalistovi po zápase zmizne zo svalov viac ako polovica zásob glukózy. Ak sa nenaje, nebude mať z čoho čerpať energiu. To znamená, že po náročných tréningoch je dôležité do hodiny zjesť sacharidy. Napríklad, pre džudistu, ktorý má viac kíl, to znamená, že by mal po ťažkej záťaži zjesť do polhodiny asi dva banány. Pre športovú gymnastku, ktorá váži o polovicu menej, stačí jeden banán,“ vysvetľoval Sedliak.

Zlatá stredná cesta

„Ak by sme to mali zhrnúť, podľa mňa by sa malo jesť minimálne trikrát do dňa - raňajky, obed a večera. Vieme, že na obed naše telo najlepšie trávi, takže to by malo byť najväčšie jedlo dňa. Na večeru je už potrebné porcie jedla zmenšovať. Ja som zástanca zlatej strednej cesty, žiadne nízkosacharidové či nízkotukové diéty, lebo na to doplatíte,“ dodal odborník.

Na záver mu mohli položiť otázky aj zvedaví športovci. Najviac ich zaujímalo, akým spôsobom si majú pripravovať mäso, aký olej je zdravý, čo majú raňajkovať pred skorým ranným tréningom.

Prednáška zaujala aj plavkyňu Nikoletu Trníkovú. „Bola to zaujímavá prednáška. Nepodával nám informácie nejakým nátlakovým spôsobom, povedal nám predovšetkým svoj názor. Momentálne sa aj ja viac zaujímam o výživu a komunikujem s mojimi kondičnými trénermi. Mojou snahou je pripraviť si nejaký stravovací plán,“ vyjadrila sa mladá športovkyňa.


Prinášame vám aj zopár otázok členov Juniorského olympijského tímu a odpovedí na ne.

Hovorí sa, že mäso stráca vitamíny tepelnou úpravou, ako si ho mám pripravovať?

Mäso síce stráca niektoré látky, ale zároveň je omnoho ľahšie stráviteľné. Mäso nejeme primárne kvôli vitamínom, azda len pre B12. Ideálna úprava mäsa je varenie a dusenie na pare. Určite nie vyprážanie.

Ako sa najesť pred skorým ranným plaveckým tréningom?

Navrhujem ľahké raňajky, kúsok chleba s troškou masla a mozzarelly. Po dvoch-troch si športovec zvykne a bude to dobré. Určite nie veľa jedla, jednoznačne odporúčam vyskúšať ľahké syry alebo avokádovú nátierku či vločky s orechmi.

Aký máte názor na tréning nalačno?

Je to zbytočné trápenie tela. Odďaľuje sa tým príjem živín. Môj názor je, že v juniorskej vekovej kategórii sú raňajky potrebné.

Mám si dať skôr druhú večeru alebo mám ísť spať hladný?

Nie som proti druhej večeri, ak niekto cíti hlad. Hlavne pri mladých športovcoch. Samozrejme, ak je to rozumné a menšie jedlo, napríklad tvaroh s orechmi. Nie je to problém, nie však neskôr ako o deviatej večer.

Hlavným partnerom podujatia bol exkluzívny partner SOŠV - spoločnosť TIPOS.

TIPOS SPP
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV