Šport a olympizmus
4 mins. čítania

Mentálny kouč Adam Kocian: Najväčší problém juniorských športovcov je nízke sebavedomie

Stanislav Krško
Adam Kocian na teambuildingu Juniorského olympijského tímu #JOTGAMES 2020.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Podľa mentálneho kouča Adama Kociana je dôležité pozerať sa na každého nádejného športovca ako na mladého človeka, ktorý musí zvládnuť nielen svoj športový svet, ale aj náročnosť štúdia a školského sveta či prostredia a vzťahov. 

S členmi Juniorského olympijského tímu sa preto snaží pracovať na mentálnej príprave, ktorá zahŕňa témy ako mentálna odolnosť, sila zvykov a rutín, dôležitosť sebavedomia či sústredenia. Na druhej strane talentovaným športovcom poskytuje aj mentálnu podporu v náročných tréningových, súťažných či každodenných situáciách.

Adam Kocian je bývalý profesionálny športovec, volejbalista a zakladateľ programu Hungry Athlete. Jeho víziou je podporovať športovcov pomocou správneho nastavenia mysle a silou prítomného okamihu, aby dosiahli svoj najväčší potenciál. V súčasnosti spolupracuje s SOŠV na projekte Juniorského olympijského tímu, v rámci ktorého prispieva k úspešnému vývinu mladých talentovaných športovcov na Slovensku. 

Forma jeho spolupráce so športovcami spočíva najmä v osobných stretnutiach. „Cestujem za nimi po celom Slovensku, čo mi umožňuje každého jednotlivca sledovať v domácom tréningovom prostredí. Máme tiež vytvorenú jednu četovú skupinu v duchu hesla #smejedentím, kde je umožnený priestor pre rôzne výzvy, vzájomné inšpirácie či motivácie,“ hovorí mentálny kouč, ktorý bude jeden zo spíkrov na online športovej konferencii SPORT (R)EVOLUTION.

Viac info o konferencii 

Na vrchole problémov je nízke sebavedomie

„Najčastejší problém, s ktorým sa stretávam u mladých športovcov na Slovensku, je jednoznačne nedostatočné či nízke sebavedomie. To je aj najväčší rozdiel medzi našimi slovenskými talentmi a športovcami z top krajín. Snažíme sa pracovať práve na tejto stránke. 

V prvom kroku začíname zvýšeným vedomím, teda aby si športovec uvedomoval, čo o sebe rozpráva a následne sa snažíme všetky negatívne výroky a myšlienky o sebe odstrániť. Nie je to vôbec jednoduché, ale takisto ako aj svoju fyzickú stránku či schopnosti, musíme aj svoju mentálnu stránku každý jeden deň trénovať, aby sme dokázali dosiahnuť svoj potenciál,“ vysvetľuje Kocian.

Ak si uvedomujeme, čo robíme, vieme samého seba lepšie kontrolovať

Dodáva, že na to, aby sme pochopili dobré mentálne nastavenie športovca, je potrebné pozrieť sa na problém zo širšieho hladiska. Športovca ovplyvňuje veľké množstvo podnetov. „Na jednej strane máme všetky externé faktory, ako napr. prostredie, trénerov, rodičov či školu, ktoré môžu vo veľkej miere ovplyvniť výkon športovca. Na druhej strane máme postoj či hodnoty samotných športovcov. Ja to nazývam psychologický rámec. 

Z neho potom športovec robí svoje rozhodnutia a na základe tých následne koná. Preto je mentálna práca a koncept zvýšeného vedomia v súvislosti so svojimi myšliekami a činmi pre mňa tak dôležitý. Ak si uvedomujeme, čo robíme, tak sa máme vo väčšej miere pod kontrolou,“ dodáva na záver.

SPORT (R)EVOLUTION

O čom bude rozprávať na online konferencii SPORT (R)EVOLUTION? 

Stretol sa aj so športovcami, ktorí boli už od začiatku „nastavení“ na úspech?

Akým spôsobom sa dá bojovať proti nízkemu sebavedomiu?

Pomáha športovcom, keď majú vybudovanú nejakú rutinu pred pretekmi?

Ako sa vysporiadať so zlým výsledkom či slabou formou?

Viac informácií a vstupenky


To, ale aj oveľa viac sa dozviete na športovej konferencii SPORT (R)EVOLUTION z dielne Slovenského olympijského a športového výboru, ktorá minulý rok v septembri zažila svoju úspešnú premiéru, o čo svedčí viac ako 600 účastníkov. V priebehu príprav nový koronavírus organizátorov síce nepríjemne prekvapil, avšak nezlomil. Konferencia sa tento rok presunula do online prostredia a uskutoční sa už 16. septembra!

Organizátori si pre vás pripravili 12-hodinový program na dvoch pódiách. MAIN STAGE ponúkne zaujímavosti zo športovej legislatívy, financovania, športového marketingu či príprav na TOKIO 2020. LIFESTYLE STAGE sa venuje témam športovej psychológie, zdravého životného štýlu, príbehom športových osobností, ale aj novým médiám.

Adama Kociana uvidíte v diskusii „Hrdinovia budúcnosti" venovanej podpore mládeže na TIPOS LIFESTYLE STAGE. 

O ďalšom programe SPORT (R)EVOLUTION a vstupenkách sa dozviete na www.sportrevolution.sk  

TIPOS SPP
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV