Športové aktuality
6 mins. čítania

Plavecký klub XBS Swimming má jasný cieľ: Jeden olympijský víťaz a desaťtisíc detí, ktoré sa naučia plávať

Plavecký klub XBS Swimming sa za svoju krátku históriu dokázal výrazne presadiť na slovenskej scéne, jeho plavci vytvorili už 92 slovenských rekordov. Člen klubu Matej Duša sa pred dvomi rokmi predstavil aj na olympijských hrách mládeže v Buenos Aires. Viac o činnosti šamorínskych plavcov nám povedal predseda Michal Kraus.

Plavecký klub XBS Swimming vznikol v roku 2017. Počas svojej relatívne krátkej histórie dokázali jeho členovia utvoriť až 92 slovenských rekordov. Na majstrovstvách Slovenska v žiackych kategóriách vybojovali 29 zlatých, 36 strieborných a 32 bronzových medailí. V kategórii starších žiakov boli najúspešnejší klub. Medailové úlovky si odniesli aj z 53. medzinárodných hier žiactva ICG v ruskej Ufe 2019. V reprezentácii majú 8 plavcov a v útvare talentovanej mládeže 23 pretekárov.

Kedy ste vznikli a ako vyzerá vývoj klubu?

Vznikli sme v roku 2017, keď sa spojili dva kluby. Ako entita sme boli na scéne dlhšie. Snažíme sa okrem plaveckého tréningu zapojiť do prípravy aj ďalšie športy ako atletika či gymnastika. Chceme, aby športový rozvoj detí bol všestrannejší.

Koľko má váš klub členov?

Úplne presne vám to nepoviem. Pretekárov, ktorí sú zaregistrovaní v Slovenskej plaveckej federácii, máme viac ako 150. Počet členov klubu v základnom plaveckom výcviku sa blíži k číslu tristo.

Ako trénujete v normálnom režime?

Základom sú tréningy v bazéne. Mladšie ročníky majú tréningy zväčša dva až päťkrát do týždňa v bazéne, prevažne jednofázovo. Pomaly začínajú aj s tréningovou prípravou na suchu. Ide o strečing a základnú kondičnú prípravu. Hlavná časť tréningu je však sústredená vo vode. Na začiatku marca prišli problémy, súvisiace s novým koronavírusom. Kluby boli v situácii, v ktorej sa ešte neocitli. Neočakávali sme, že v niečom takom budeme trénovať. Zo dňa na deň sa to premietlo aj do prípravy.

Akým spôsobom sa teda realizovala príprava počas koronakrízy?

Tréneri komunikovali s deťmi telefonicky alebo online. Rozdelil by som to dvoch skupín. Niektoré tréningové skupiny si rozvrhli tréningy na celý týždeň. Jednotliví športovci odtrénovali, čo si naplánovali. Komunikovali s trénermi buď SMS správami, prostredníctvom aplikácie WhatsApp, alebo spolu telefonovali. Iní sa stretli priamo prostredníctvom videohovoru a cvičili spolu. Videli sa a vďaka tomu zostali vo svojom kolektíve. Na konci mája sme začali realizovať na Facebooku videotréningy suchej prípravy naživo. Mali sme tri tréningy do týždňa.

Opatrenia sa uvoľnili, hoci situácia je stále neistá. Kedy ste opäť začali trénovať v klasickom režime?

Kolektív sa stretol hneď ako sa začali uvoľňovať opatrenia. Na prípravu dohliadali tréneri. Trénovalo sa na suchu dva až päťkrát do týždňa. Túto situáciu sme sa snažili využiť na to, aby sa deti zlepšili kondične. U niektorých nebolo úplne jednoduché vrátiť sa naspäť do vody, ale nakoniec to celkom dobre „vypálilo“. Na prvých pretekoch si naši najstarší plavci dokázali zaplávať osobné rekordy. Paradoxne to mohlo v niečom pomôcť.

Napriek tomu, že máte relatívne krátku históriu, dokázali ste vybojovať viacero zaujímavých úspechov. Ktorý z nich si vážite najviac?

Určite si veľmi vážime každý jeden slovenský rekord, ktorý zaznamenali naši plavci. Takisto sme radi za vystúpenia Mateja Dušu na olympijských hrách mládeže v Buenos Aires. Rovnako si ceníme úspechy našich mladších či starších žiakov. Tešíme sa aj z úspešných výsledkov na Pohári FPD. Kvalitné umiestenia vždy stužovali kolektív a mladší plavci sa vďaka tomu dokázali identifikovať so seniormi, ktorí plávali inú ligu.

V grantovom programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! ste skončili medzi najlepšími. V čom vám pomohli financie či medializácia spojená s projektom?

Peniaze sme použili na dofinancovanie nových súprav pre deti. To by sme však spravili tak či tak. Financovali by sme ich z našich interných zdrojov, vďaka grantu sme ich však mohli ušetriť na skvalitnenie prípravy.

Pripravili sme pre deti viac doplnkových tréningov, prípadne mohli kvalitnejšie regenerovať. Najpozitívnejší „výtlak“ podľa mňa spočíva v tom, že deti si začali uvedomovať vážnosť situácie a svoj vklad energie a zapálenia. Bolo to vtedy, keď sme natočili video o našich míľnikoch spolu s trénermi a hlasovalo sa za náš projekt. Medializácia bola pozitívna v tom, že deti nadobudli ďalšiu motiváciu. Samozrejme, peniaze sa v športe vždy zídu.

Aké ciele či vízie máte do budúcna?

Chceli by sme mať olympionika. Ideálne by sme radi získali medailu pod piatimi kruhmi. Cieľ je vysoký. Pôsobil som aj v klube, ktorý predchádzal XBS Swimming. Vždy bol základ učiť deti správne plávať. Keď sa deti v 12 rokoch rozhodnú, že začnú s inými športom, tak je to v poriadku. Ak ostanú pri plávaní a budú sa chcieť stať olympijskými víťazmi, tak je to ešte lepšie. Pokiaľ sa dostaneme k méte jeden olympijský víťaz a desaťtisíc detí, ktoré sa naučili plávať, nebude ani jedna minúta zle investovaná.

Načrtli sme tému budúcnosti. V akom svetle vidíte ďalšie roky slovenského plávania?

Povedal by som, že to máme vo svojich rukách. Pokiaľ dáme šancu mladým trénerom, ktorí sa chcú učiť od šikovnejších a skúsenejších ľudí zo zahraničia a obetovať sa športu, je to dobrý základ na dosiahnutie úspechov. Znalosť, technológia a všetko ostatné napreduje, preto sa musia zlepšovať aj ľudia, ktorí sú športoví odborníci. Potom nie je dôvod, aby nešlo dopredu aj slovenské plávanie.

Čo by ste odporučili deťom, ktoré by chceli začať s plávaním?

Aby sa plávaním bavili. Ak sa im nechce, treba to povedať rodičom. Úprimne, keď som plával, tiež sa mi veľakrát nechcelo. Jednu z rád, ktoré mi dával tréner, bola „povedz mi to, ale nehraj na mňa divadielko“.

O projekte Ukáž sa!

Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Šport
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV