Šport a olympizmus
4 mins. čítania

Legendárna Hejková sa presadila v mužskom svete trénerov: Ženy majú úlohu v spoločnosti stále trošku inú

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Na snímke trénerka Natália Hejková.
Foto
TASR - Marko Erd

V roku 2020 si pripomíname 100. výročie volebného práva žien v Československu. Československo sa zaradilo k jednej z prvých krajín, kde bolo všeobecné hlasovacie právo. Ženy však aj po sto rokoch musia tvrdo bojovať, aby sa presadili v „mužskom svete“ a vydobyli si v ňom svoje miesto.

Presadiť sa v mužskom svete. Táto veta sa neodmysliteľne spája aj s jednou z najúspešnejších postáv slovenského športu. Natália Hejková je pojmom nielen v slovenskom či európskom, ale aj vo svetovom basketbale. Bola uvedená aj do Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Je najúspešnejšia trénerka histórie Európskej ligy, aktuálne má na konte päť trofejí pre víťaza. Na konferencii SPORT (R)EVOLUTION odpovie na otázky v diskusii s názvom „Ženská, čo nikdy nie je doma“.

Program konferencie

Uplatniť sa na pozícii trénerky je zložité

Rozprávať sa o téme žien v športe je podľa trénerky veľmi dôležité. Názov diskusie podľa nej odkazuje aj na rodový stereotyp, ktorý vidí úlohu ženy predovšetkým v domácnosti.Ženy majú úlohu v spoločnosti stále trošku inú a uplatniť sa na pozícii trénerky je zložité. Naozaj to v praxi znamená to, že žena nie je doma,“ vysvetľuje trénerka, ktorá pôsobila aj na lavičke ruského tímu Spartak Moskovská oblasť.

Napriek tomu však jedným dychom dodáva, že byť stále mimo domu a niečo robiť, nie je vždy prospešné. Nájdem si čas aj na leňošenie, bez toho to nejde. Je dobré vedieť aj vypnúť a načerpať silu,“ hovorí trénerka, ktorá aktuálne trénuje USK Praha. V českej metropole pôsobí už od roku 2012.

Chvíľu je žien v športe viac, chvíľu menej

Presadiť sa v mužskom trénerskom svete je náročné, no nie nemožné. Dôkazom toho je aj bývalá Hejkovej zverenkyňa Zuzana Žirková. Tá sa stala nedávno asistentkou trénera v BKM Lučenec. „Mám pocit, že to prebieha vo vlnách, chvíľu je žien v športe viac, chvíľu menej. Neviem však povedať prečo je to tak. Samozrejme, je to už o niečo lepšie aj z dôvodu, že muži berú na seba povinnosti, ktoré boli v minulosti považované za výhradne ženské,“ dodáva skúsená trénerka, ktorá v roku 1999 a 2000 triumfovala s Ružomberkom, 2007 a 2008 so Spartak Moskovská oblasť a pred piatimi rokmi prekvapivo ovládla Final Four s USK Praha.

Celkovo sa medzi najlepšou štvorkou Euroligy objavila už 13-krát. Mimoriadne úspechy dosiahla aj na ligových scénach, vo svojej zbierke má 23 titulov zo štyroch rôznych krajín a bronzovú medailu z olympijských hier 2008 v Pekingu s tímom Ruska.

SPORT (R)EVOLUTION

 O čom všetkom porozpráva na konferencii SPORT (R)EVOLUTION?

Ako sa dostala k trénovaniu basketbalu?

Nebolo pre ňu z pozície ženy náročné presadiť sa v mužskom svete?

Zaplatila za to nejakú „daň“?

Ženy na poste tréneriek na Slovensku a v zahraničí

Ktorý úspech si cení najviac?

Čo ju stále ženie vpred?

Aké má plány, ciele?


To, ale aj oveľa viac sa dozviete na športovej konferencii SPORT (R)EVOLUTION z dielne Slovenského olympijského a športového výboru, ktorá minulý rok v septembri zažila svoju úspešnú premiéru, o čo svedčí viac ako 600 účastníkov. V priebehu príprav nový koronavírus organizátorov síce nepríjemne prekvapil, avšak nezlomil. Konferencia sa tento rok presunula do online prostredia a uskutoční sa už 16. septembra!

Organizátori si pre vás pripravili 12-hodinový program na dvoch pódiách. MAIN STAGE ponúkne zaujímavosti zo športovej legislatívy, financovania, športového marketingu či príprav na TOKIO 2020. LIFESTYLE STAGE sa venuje témam športovej psychológie, zdravého životného štýlu, príbehom športových osobností, ale aj novým médiám.

Nenechajte si ujsť rozhovor s výnimočnou ženou slovenského športu, ktorým vás bude sprevádzať moderátor Miro Held. Už 16. septembra na ONLINE konferencii SPORT (R)EVOLUTION! O ďalšom programe SPORT (R)EVOLUTION a vstupenkách sa dozviete na www.sportrevolution.sk  

Viac informácií a program

TIPOS SPP
SPORT (R)EVOLUTION

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV