Športové aktuality
3 mins. čítania

Traja bratia začínali s boxom v obývačke. Ich otec potom založil klub a prišli prvé úspechy

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
Archív ŠBL

Traja bratia - Ladislav, Roman a Samuel športovali už odmalička. Ich otec Ladislav Horváth bol v minulosti džudista v Dukle Banská Bystrica a svojich synov od útleho veku viedol k športu. Začali hrávať futbal, nakoniec však súrodencov očaril box. Najskôr začínali trénovať v obývačke či na dvore pred domom.

„Aj keď na začiatku trénovali bez telocvične, vonku ako Kubánci s jedným vrecom, ale s o to väčšou chuťou. V krátkom čase sa dostavili výsledky. Na svojich prvých majstrovstvách Slovenska mladších žiakov sa stali víťazmi. Chlapci sa začali zúčastňovať na zahraničných súťažiach a na Slovensku boxovať najvyššiu ligu. Nášmu klubu sa podarilo získať telocvičňu na 2. ZŠ v Leviciach, kde doteraz trénujú,“ hovorí Ladislav Horváth, zakladateľ Školy boxu Levice.

Ladislav Horváth o projekte Ukáž sa!

„Ukáž sa! je super projekt. Veľmi nám to pomohlo. Sme vďační, že sme sa na ňom mohli zúčastniť. Za získané financie sme nakúpili rôzne tréningové pomôcky, zaplatili sme si súťaže a s nimi spojené výdavky na cestovanie a ubytovanie.“

Najskôr chcel, aby mali synovia kde trénovať, dnes má desiatky zverencov

Ladislav Horvát Školu boxu založil s víziou, aby jeho synovia mali s kým trénovať a zlepšovať sa aj v oficiálnych súťažiach. Postupom času sa do športového klubu pridali ďalší boxeri a počet členov pomaly rástol. Dnes má Škola boxu Levice viac ako 30 stabilných členov. „Na začiatku každého tréningu je rozcvička, chalani sa rozbehajú. Potom nasleduje švihadlo, tieňový boj, venujeme sa nácvikom vo dvojiciach, boxujú do vriec a podobne. Pracujú aj s činkami, nedvíhajú však nejaké extrémne váhy, nie sú kulturisti. Typ tréningu však vždy záleží od fázy prípravy. Teraz máme prázdniny, takže sa pripravujeme iným spôsobom. Trénujeme vytrvalosť, výbušnosť. Keď sa blíži turnaj, tréning je iný. Načasujeme ho tak, aby mali chalani čo najviac sily, aby to zvládli kondične, technicky aj takticky,“ vysvetľuje jednotlivé prvky prípravy tréner.

"Niektorí ľudia si myslia, že box je len o úderoch. Veľa práce je však v pohybe, dôležité je mať rýchle nohy a byť pohyblivý,“ dodáva.

Športové úspechy

Ladislav Horváth - 4 x majster SR, 2 x víťaz Olympijských nádejí,
3 x účastník Majstrovstiev Európy, víťaz medzinárodných turnajov, reprezentant SR.
Samuel Horváth - 3 x majster SR, 2 x víťaz Olympijských nádejí,
2 x účastník Majstrovstiev Európy, víťaz medzinárodných turnajov, reprezentant SR.
Roman Horváth - 4 x majster SR, 2 x víťaz Olympijských nádejí,
2 x účastník Majstrovstiev Európy, víťaz medzinárodných turnajov, reprezentant SR.

Pomáha aj výmena s džudistami

Svoje skúsenosti z džuda využil Ladislav aj pri príprave mladých boxerov. „Občas prídeme na tréningy k miestnym džudistom. Týždeň majú moji zverenci tréning ako oni. Potom sa zase vymenia a džudisti trénujú box. Pri džude sa namáhajú iné svaly a potom majú chlapci „svalovicu“ na takých miestach, kde si ani nemysleli, že majú sval,hovorí s úsmevom na záver.

O projekte Ukáž sa!

Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV