Športové aktuality
Rozhovor
5 mins. čítania

Vyhrať musí férový šport. Olympijský víťaz Miloslav Mečíř o duchu fair play

Zuzana Wisterová
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Lendl, Wilander, Edberg, Mečíř, Connors, Becker – čo meno, to pojem. Poradie nie je náhodné. Siahli sme k svetovému rebríčku Asociácie tenisových profesionálov k 22. 2. 1988. Vtedy bol 23-ročný Miloslav Mečíř najvyššie v kariére - na štvrtom mieste.

Olympijského šampióna zo Soulu ´88 považujeme za najvýraznejšiu osobnosť slovenského tenisu a športu vôbec. Pre mnohých bol veľkým vzorom. K tomu sa najviac vždy hlásila Daniela Hantuchová, ďalšia úspešná hráčka, pre ktorú bol Mečířov triumf v Soule impulzom hrať tenis.

Škoda, že veľmi úspešnú dráhu ,,Veľkej mačky“ – ako Mečířa volali vo svetovom tenise – skrížili zdravotné problémy. Hráčsku kariéru ukončil už ako 26-ročný. Svoj posledný zápas odohral  na wimbledonskej tráve proti Stefanovi Edbergovi v roku 1990. Súboj dvoch tenisových džentlmenov sa skončil víťazstvom Švéda, ktorého meno nesie ocenenie ATP vyjadrujúce charakter ozajstného športovca.

Miloslav Mečíř toto ocenenie dostal v roku 1987. Za celoživotné pôsobenie v športe ho v roku 1992 vyznamenal aj Medzinárodný výbor fair play (CIFP). Dnes už 56-ročný rodák z Bojníc, žijúci v Bratislave, si prístup v duchu fair play zachoval aj v trénerskej kariére a najmä počas necelého štvrťstoročia na kapitánskej lavičke daviscupového tímu Slovenska (1994 – 2017). Ako súčasný šéftréner Národného tenisového centra má veľký vplyv na mladú generáciu.

V tenise vidíme veľa impulzívnych prejavov, niektoré na hranici fair play. Sedí na tenis ešte pomenovanie džentlmanský šport?

„Samozrejme! Aj tenis, ako iné športy sa vyvíja. A menia sa aj jeho protagonisti. Tenis je naďalej športom, v ktorom duch fair play dominuje. Od útleho detstva si tenisti zápasy sami rozhodujú a bola by to veľká hanba, keby podvádzali. Časom, keď už dosiahnu určitú výkonnostnú úroveň, si dobrí hráči súpera vážia a vedia uznať jeho kvality.“

Vo vašej generácii bolo niekoľko búrlivákov, ale prevyšovali hráči s férovým prejavom. Je dnes impulzívnych tenisov viac?

„V každej generácii takí sú. V generácii predo mnou to bol napríklad Rumun Ilie Nastase, preto ho volali aj Nasty – Protivný. Neskôr nasledoval Američan John McEnroe, o ktorom bolo známe, že nerád prehráva. Sám som to zažil. Vo finálovom zápase Československo – USA (2:1) na Svetovom pohári v Düsseldorfe v roku 1987 odišiel počas súboja so mnou z dvorca. Dostal na začiatku tretieho setu napomenutie, zbalil sa a z trucu medzi divákmi opustil kurt. Urobil to už predtým v tom istom roku na podujatí Dallas WCT. Štadión bol na finále plný, musel sa vrátiť a ja som napokon v štyroch setoch nad ním zvíťazil.“

V súčasnej generácii sa častých extempore dopúšťa Austrálčan Nick Kyrgios. Máte s ním ako tréner nejakú osobnú skúsenosť?

„Dôvodom, že na seba niektorí hráči pútajú pozornosť, je snaha odlíšiť sa od iných. Príkladom je Kyrgios, s ktorým som hovoril v čase, keď som sprevádzal na turnaje môjho syna. Cítiť, že má rešpekt, ale chce byť iný, ukázať sa pred divákmi inak. Niektoré jeho excesy si vyslúžili aj pokuty. Emocionálne výbuchy napríklad Rusa Marata Safina, ktorý bol známy lámaním rakiet, vyšli vždy draho. Takéto niečo považujem za zbytočne vyhodené peniaze a v tomto duchu sa snažím vplývať aj na mojich hráčov.“

Súvisí prejav hráča s jeho povahou? Má neskôr naň vplyv aj vek a skúsenosti?

„Hráči sa medzi sebou veľmi dobre poznajú. Sú to rôzne povahy, počas kariéry sa vyvíjajú, osobnostne rastú. Ich správanie závisí aj od toho ako všeobecne vychádzajú s ľuďmi. Na tréningoch sa snažím, aby sa moji zverenci sústredili na prácu, aby čo najviac hrali. V zápasoch je dnes už veľa možností ako sa vyhnúť zbytočným kontroverziám. Tenis zaviedol jastrabie oko a vylúčil tým zbytočné spory. Na turnajoch fungujú supervisori zasahujúci v prípade, že chybu urobí rozhodca. Aj to napomáha férovému priebehu a dobrej atmosfére na zápasoch. Zažil som na kapitánskej lavičke veľa vzrušujúcich momentov. Boli aj situácie, ktoré ma z tej lavičky dvíhali. Ale vždy musel vyhrať férový šport.“

VÝZVA NA PODÁVANIE NÁVRHOV NA CENY FAIR PLAY

Klub fair play SOŠV aj tento rok udelí pre osobnosti zo športového prostredia ceny fair play v troch hlavných kategóriách (dlhodobé pôsobenie v duchu fair play, aktívne šírenie a propagáciu myšlienok  fair  play, príkladný čin v duchu fair play). Ak máte vedomosť o niekom, kto vykonal významný skutok v duchu fair play, či poznáte osobnosť, ktorá dlhodobo presadzuje, alebo verejne propaguje myšlienky fair play, a svojím životom ich aj potvrdzuje, dajte nám vedieť.

Návrhy na ceny fair play posielajte prostredníctvom tohto dotazníka. Termín zaslania návrhov je do 30. septembra 2020.

Ďalšie informácie nájdete TU

Podujatia a športovci
Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV