Športové aktuality
3 mins. čítania

Zimný EYOF 2021 vo Vuokatti presunuli z februára na december 2021

(pp, TS EOC)
Foto
EUROLYMPIC.ORG

Ani zimný Európsky olympijský festival mládeže sa v roku 2021 neuskutoční v pôvodnom termíne. Európske olympijské výbory (EOV) sa dohodli s organizátormi z Vuokatti na presune podujatia zo začiatku februára 2021 na predvianočné obdobie 2021. Zimný EYOF sa vo Vuokatti uskutoční od 11. do 18. decembra 2021.

Európske olympijské výbory už počas jari rozhodli o presune letného EYOF v Banskej Bystrici pre termínovú kolíziu s preloženými olympijskými hrami v Tokiu z júla 2021 na júl 2022. Presunom zimného EYOF vo Vuokatti chcú zainteresovaní chrániť všetkých účastníkov, najmä mladých športovcov, počas pandémie koronavírusu. „Nebolo to v žiadnom prípade ľahké rozhodnutie. Dlho sme verili, že zdravotná situácia sa zlepší natoľko, že bude možné usporiadať podujatie vo Vuokatti podľa pôvodného plánu. Je smutné, že to tak nebolo. Posun EYOF na december znamená, že väčšina mladých športovcov, ktorí sa tešili na februárové súťaže, sa bude môcť zúčastniť na podujatí v závere roka,“ povedal úradujúci prezident EOV Niels Nygaard.

Fínski organizátori pôvodne od 6. do 13. februára 2021 očakávali účasť približne 1800 športovcov vo veku od 14 do 18 rokov zo 48 európskych národných olympijských výborov. V športovom programe zimného EYOF sú zjazdové lyžovanie, biatlon, ľadový hokej, snoubording, beh na lyžiach, skoky na lyžiach, rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe, krasokorčuľovanie a severská kombinácia. Vrátane zaradenia ľadového hokeja dievčat do programu bude Vuokatti 2021 rodovo najvyváženejším podujatím v histórii multišportových podujatí pre mladých športovcov.

„Kľúčom bude flexibilita. Som si istý, že spolu s našimi partnermi zorganizujeme skvelý Európsky olympijský festival mládeže, po ktorom budú spokojní predovšetkým mladí európski športovci,“ sľúbil generálny sekretár EOV Raffaela Pagnozzi.

Športový riaditeľ EOV Peter Brüll je už v kontakte s medzinárodnými športovými federáciami, s ktorými konzultoval aj nový termín. „V súčasnosti diskutujeme o možných úpravách športového programu,“ priznal Brüll.

Keďže sa počet nových prípadov COVID-19 v Európe neustále zvyšuje a koniec pandémie je v nedohľadne, aj z pohľadu fínskych organizátorov bolo najlepším riešením zmeniť termín podujatia. Fíni pripravovali od začiatku tohto roka rôzne bezpečnostné plány v regióne Kainuu, kde sa mali konať súťaže, a reagovali na vývoj pandémie. Nakoniec navrhli presun na december 2021, keďže usporiadať EYOF vo februári 2021 by nebolo ešte úplne bezpečné. „Chceme byť zodpovední a zároveň zdraví. Preto je odloženie jediným riešením. Budeme sa pripravovať s rovnakým odhodlaním ako predtým. Naším cieľom je usporiadať najlepší EYOF v histórii,“ uviedol predseda organizačného výboru a starosta mesta Sotkamo, ktorého časťou je Vuokatti, Mika Kilpeläinen.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV