Športové aktuality
3 mins. čítania

Historickým tabuľkám kraľujú Volko, Hrašnová aj Tóth: Poznáte slovenské atletické rekordy?

PR Článok
Matej Tóth oslavuje víťazstvo a zisk zlatej olympijskej medaily.
Foto
TASR - Michal Svitok

Je len pár športov, v ktorých sú tak dôležité čísla. O víťazovi často rozhodujú milimetre či stotiny sekúnd. Kráľovná všetkých športov je plná zaujímavých príbehov a osobností. Všetci vedia, že držiteľom slovenského rekordu v behu na 100 metrov je Ján Volko. Viete však, ktorá žena drží toto prvenstvo? A kto je najrýchlejší slovenský maratónsky bežec a bežkyňa? Pozreli sme sa na historické tabuľky slovenských atlétov a prinášame vám mená a časy tých najlepších.

Beh na 100 metrov

Presne 29. júna 2018 na mítingu P-T-S v Šamoríne zlepšil Ján Volko vo finále stovky slovenský rekord na 10,13 s. (vietor +1,1 m/s).  Ženský rekord drží už od roku 1968 Eva Glesková-Lehocká. Zabehla ho 14. októbra na olympijských hrách v mexickom Ciudad de México. Hodnotu má 11,29 s. (vietor +0,6 m/s).

Ján Volko.
Ján Volko.
Foto
TASR/AP Petr David Josek

Maratón

Držiteľom slovenského maratónskeho rekordu s hodnotou 2:09:53 h je Róbert Štefko. Zabehol ho v roku 1998 v Londýne. Zo žien drží slovenský rekord vytrvalkyňa Ľudmila Melicherová. Zabehla ho 22. apríla 1990 na Viedenskom maratóne, hodnotu má 2:33:19 h.

Róbert Štefko.
Róbert Štefko.
Foto
TASR - Jaroslav Cucák

Hod kladivom

Z mužov hodil kladivo do najväčšej vzdialenosti Libor Charfreitag. Jeho slovenský rekord z Prahy 29. júna 2003 má hodnotu 81,81 m. Zo žien je slovenskou rekordérkou stále aktívna Martina Hrašnová. Tá 16. mája 2009 na mítingu v Trnave hodila 76,90 m.

Martina Hrašnová.
Martina Hrašnová.
Foto
TASR - Martin Baumann

Chôdza na 50 kilometrov

Držiteľom slovenského rekordu na 50 kilometrovej trati je Matej Tóth. Olympijský víťaz z Ria zaznamenal najlepší slovenský čas 21. marca 2015 v Dudinciach. Trať absolvoval s časom 3:34:38 h. Slovenskou rekordérkou je Mária Katerinka Czaková. Tá 24. marca 2018, rovnako v Dudinciach, zaznamenala čas 4:14:25 h.

Mária Katerinka Czaková.
Mária Katerinka Czaková.
Foto
TASR - Martin Baumann

Pre tých, ktorí skúšajú šťastie v lotériách od nášho exkluzívneho partnera TIPOS, môžu byť tieto čísla skvelou inšpiráciou. Vďaka spolupráci si fanúšikovia rôznych hier i podporovatelia slovenských športovcov môžu kúpiť špeciálnu Olympijskú edíciu žrebo „Prasa v žite“. Podporte členov Slovenského olympijského tímu kúpou špeciálnej edície žrebov a zároveň vyhrajte.

TIPOS v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom ponúka tri samostatné edície okamžitých lotérií s troma odlišnými cenami a troma rôznymi hlavnými výhrami s mottom zotrite a vyhrajte. Časť výťažku z ich predaja putuje priamo na podporu Slovenského olympijského tímu. Žreby si môžete kúpiť na každej pošte a predajných miestach spoločnosti TIPOS. Olympijská edícia žrebov „Prasa v žite“ je v predaji do septembra 2020. Prajeme vám veľa zábavy a šťastia s prasiatkami na žreboch od TIPOS!

Spoločnosť TIPOS je exkluzívny partner Slovenského olympijského a športového výboru.

Šport
Tags
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV