Šport a olympizmus
Reportáž
5 mins. čítania

Sú vďační, že sa na nich nezabúda. Projekt Srdce pre seniorov potešil bývalých reprezentantov už po piaty raz

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru sa vyznačuje širokým portfóliom projektov, ktoré nie sú zamerané len na podporu mladých športových talentov, ale aj tých, ktorí na svoje najväčšie športové úspechy už len s úsmevom na tvári spomínajú. Reč je o projekte „Srdce pre seniorov”, na ktorom sa už po piaty raz zúčastnili bývalí športovci a tréneri, ktorí nás reprezentovali na európskych a svetových podujatiach. 

Anna Pasiarová (bežecké lyžovanie), Anna Chmelková (atletika), Miroslav Luberda (zápasenie), Marianna Némethová-Krajčírová (gymnastika), Attila Szabó (kanoistika), Gabriela Sabadošová (hádzaná) a Justín Sedlák (basketbal) sa v rámci projektu zúčastnili na liečebnom pobyte v Kúpeľoch Dudince.

Okrem liečebných procedúr mali bývalí reprezentanti pripravené spoločné aktivity, ako napríklad večeru pod záštitou prezidenta SOŠV Antona Siekela, na ktorej  absolvovali ochutnávku vína z regiónu Hont. Spoločne absolvovali aj turnaj v bowlingu, v ktorom sa víťazmi stali Miroslav Luberda a Marianna Némethová-Krajčírová.

Srdce pre seniorov 

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru v spolupráci s Kúpeľmi Dudince každoročne odmení olympionikov za ich športové výsledky a činnosť v športovom hnutí liečebnými poukazmi v Kúpeľoch Dudince. Tento rok sa pobyt konal od 7. do 13. septembra.

Bývalí olympionici vnímajú projekt ako vďaku za úspechy 

Bývalí úspešní športovci si pobyt v Dudinciach veľmi pochvaľovali. „Zregenerovala som, načerpala som veľa fyzických a psychických síl. V tomto úžasnom kolektíve to bolo veľmi príjemné, ten relax som už potrebovala. Chcela by som sa poďakovať Nadácii SOŠV, že myslí aj na bývalých olympionikov,“ povedala Anna Pasiarová. Bývalá úspešná bežkyňa na lyžiach pracuje stále v olympijskom hnutí a aktívne sa venuje športu aj v seniorskom veku. „Snažím sa stále angažovať v OK Vysoké Tatry, byť s mladými a vytvárať pre nich rôzne podujatia. Okrem toho pracujem aj na sebe, robím napríklad nordic walking, aby som sa udržiavala v kondícii,“ dodala prvá slovenská bežkyňa na lyžiach, ktorá sa prebojovala na stupeň víťaziek v pretekoch Svetového pohára.

„Som veľmi rád, že Nadácia SOŠV každoročne organizuje tento skvelý projekt. Aj takouto formou sme chceli odmeniť športovcov a trénerov, ktorí nás reprezentovali na európskych a svetových športových podujatiach.“ 

- prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.  

„Procedúry som využil maximálne, som veľmi spokojný. Tento projekt vnímam ako vďaku športovcom, ktorí niečo dosiahli a reprezentovali svoju krajinu. Je skvelé, že sme sa po mnohých rokoch stretli a zaspomínali na zážitky z olympijských hier,“ povedal bývalý basketbalista Justín Sedlák. Bronzový medailista z ME 1981 zostal pri športe doteraz. „Venujem sa mladým basketbalistom na základných školách. Robiť s deťmi je náročné, ale baví ma to,” dodal Sedlák.

„Projekt Olympijské srdce pre seniorov je naša srdcovka. Športovci, ktorí absolvovali pobyt v kúpeľoch ocenili nielen ozdravný charakter pobytu, ale aj to, že sa stretli s ďalšími bývalými reprezentantmi. Spoločne mali šancu si zaspomínať na svoju športovú minulosť a úspechy.“

 - riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková. 

Aktívni aj v seniorskom veku – svoje skúsenosti odovzdávajú deťom 

„Vždy sa mi páči, koho tu stretnem a s kým sa zoznámim. Veľa olympionikov zo zimných športov nepoznám. Aj teraz sa tu zišla skvelá partia,“ myslí si bývalá gymnastka Marianna Némethová-Krajčírová, ktorá je stále aktívna aj ako gymnastická trénerka. „Ako olympionici na dôchodku máme veľa skúsenosti a mali by ste ich odovzdávať. Venujem sa mladým talentom v prípravke a snažím sa dať im nejaké základy,“ dodala držiteľka dvoch olympijských strieborných medailí zo súťaže družstiev z Tokia 1964 a Mexika 1968.

Spoločné chvíle v športovom kolektíve si užil aj Miroslav Luberda. „Keď bude možnosť, určite sa prihlásim aj nabudúce,“ nechal sa počuť bývalý zápasník, ktorý dnes pôsobí ako predseda Olympijského klubu Košice.

O nadácii Slovenského olympijského a športového výboru  

Nadácia sa orientuje na pomoc športovcom a športovej rodiny od mládežníckeho veku až po seniorov. Chceme podporiť športovanie na Slovensku a pestovať u ľudí návyk na každodenný pohyb. Veríme, že vďaka pohybu bude naša krajina zdravšia a cez rôzne projekty nadácie sa nám podarí dostať pozitíva športovania medzi širokú verejnosť.

Viac informácií 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV