Športové aktuality
3 mins. čítania

Nové opatrenia výrazne ovplyvnia šport, od 1. októbra sa zakazujú všetky hromadné akcie

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

Športový život na Slovensku podobne ako v jari opäť pravdepodobne zmĺkne. Ústredný krízový štáb SR v pondelok zakázal s platnosťou od 1. októbra organizáciu hromadných podujatí. V rozhodnutí budú výnimky, ktoré sa však nedotknú športových akcií. Tie sa môžu konať len v prípade negatívnych testov na koronavírus všetkých účastníkov, nie starších ako dvanásť hodín.

Stúpajúce počty nakazených vírusom SARS-CoV-2 prinútili zodpovedné epidemiologické autority i Ústredný krízový štáb konať. Život na Slovensku sa na rozdiel od marcových rozhodnutí nezastaví úplne, avšak prijaté opatrenia sa výrazne dotknú športových a kultúrnych podujatí. „Nové prípady vznikajú na Slovensku najmä na hromadných podujatiach. Rozhodli sme sa, že ich zakážeme s určitými výnimkami, napríklad sobáš, pohreb, krst či zasadnutie orgánu verejnej moci,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Výnimky pri iných hromadných podujatiach sa budú vzťahovať iba na tie, pri ktorých budú mať všetci účastníci negatívne testy na koronavírus nie staršie ako 12 hodín a zároveň musí byť podujatie nahlásené minimálne 48 hodín pred konaním príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Epidemiológovia a Ústredný krízový štáb ešte budú hovoriť o športových zápasoch, či by sa teoreticky nemohli aspoň konať bez divákov. „Táto téma ešte nie uzatvorená, ale viac menej sme sa zhodli, že takéto aktivity budú zrušené,“ odpovedal na otázku o športových zápoleniach Ján Mikas a neskôr doplnil: „Ak si organizátor zabezpečí, aby všetci vrátane obslužného personálu absolvovali testovanie a testy vyjdú negatívne, také podujatie sa môže uskutočniť. Keďže je to veľmi náročné, nepredpokladám, že všetky súťaže budú pokračovať.“

Rúška budú od 1. októbra povinné v interiéri, ich nosenie pri športových aktivitách v interiéri však Ústredný krízový štáb dôrazne odporúča. Premiér Igor Matovič doplnil, že okrem vyššie menovaných obradov sú zrušené všetky hromadné podujatia od 1. októbra až do odvolania. „Respektíve do času, kým šíriaci sa vírus nezlomíme. Mrzí nás toto obmedzenie, ale situácia na Slovensku je mimoriadne vážna,“ uviedol Matovič.

Premiér zároveň poznamenal, že športová i kultúrna obec by mala dostať kompenzácie za výpadok príjmov. „Ruka ruke s takýmito zásadnými obmedzeniami idú aj kompenzácie. Šport a kultúra nám nemôžu zaniknúť,“ doplnil Matovič.

Nové opatrenia sa dotknú aj Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach (4. októbra) či zápasu baráže o postup na futbalové EURO 2020 Slovensko – Írsko (8. októbra). Na základe prijatých opatrení by sa mala prerušiť sezóna vo futbalovej Fortuna lige či neodštartovať nový ročník hokejovej Tipos extraligy, ktorý sa mal začať 2. októbra. „Mrzí nás obmedzenie týchto podujatí. Situáciu na Slovensku je však mimoriadne vážna. To, čo sa udeje v najbližších dvoch týždňoch, vôbec nemáme v rukách, týmito opatreniami však vieme ovplyvniť to, čo sa stane počas tretieho, štvrtého a ďalších týždňov. Iba sa prizerať, ako extrémne strmo rastieme, tým by sme dopustili na Slovensku armagedon,“ povedal predseda vlády SR Igor Matovič.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV