Šport a olympizmus
4 mins. čítania

Mladí z Tisovca vďaka inšpiratívnemu príkladu pre iných vyhrali 5. ročník grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Takmer všetci chcú víťaziť, snívajú o účasti na veľkých medzinárodných podujatiach a olympijských hrách. V predošlých týždňoch zasa túžili po triumfe v grantovom programe Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! Najspokojnejší sú mladí športovci z Tisovského spolku aktívneho pohybu a vitality, ktorí sa stali víťazmi 5. ročníka.

Komunita mladých ľudí zapálených pre šport z Tisovského spolku aktívneho pohybu a vitality získala za triumf v Ukáž sa! finančný grant vo výške 3000 eur. Príbeh občianskeho mládežníckeho združenia z Tisovca môže byť inšpiratívny pre mnohých. Zo starého školského skladu si mladí vybudovali tréningové centrum, ktoré dnes navštevujú športovci rôznych vekových skupín. Mladšie generácie v centre vedú k pohybu a starším sa snažia prostredníctvom telovýchovných aktivít dať väčšiu chuť do života.

Na druhom mieste v hlasovaní verejnosti sa umiestnila mladá atlétka Andrea Švecová. Ako päťročná začínala s tenisom, po štyroch rokoch prešla k hádzanej a po ďalšom roku k atletike. Dnes je držiteľka 61 titulov majsterky Slovenska a jedenásťkrát prekonala slovenský rekord. Vlani dobehla na Európskom olympijskom festivale mládeže v Baku v pretekoch na 400 m na 10. priečke.

Rovnakú sumu (2500 eur) ako Švecová získali aj volejbalisti MVK Nové Mesto nad Váhom. Klub si vybudoval dobré meno doma i v zahraničí, dnes má 80 členov. V poslednom čase sa viac zameriava aj na plážový volejbal.

Nadácia SOŠV už piaty rok výrazne podporila talentovanú mládež vo veku od 12 do 18 rokov. Pre mladých športovcov vyčlenila celkové finančné prostriedky vo výške 46-tisíc eur. Celkovo počas piatich rokov Nadácia SOŠV rozdelila v grantovom programe Ukáž sa! viac ako 280-tisíc eur.

„Cieľom programu Ukáž sa! je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky i sociálny štatút. Tento rok sme prepojili sociálne siete a šport, obe tieto oblasti hrajú v živote mladých ľudí dôležitú úlohu. Je veľmi dôležité podporovať športové talenty, ktoré sa majú v budúcnosti stať vzorom pre ďalšie generácie mladých športovcov a zdrojom radosti slovenských športových fanúšikov,“ povedal predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.

Tento rok sa projekt presunul do online prostredia, ambasádorom bol influencer Expl0ited. Žiadatelia o grant sa museli kreatívne odprezentovať na sociálnej sieti Instagram a rozpovedať svoj športový príbeh. Mladí športovci sa počas Ukáž sa! učili pracovať so sociálnymi sieťami, čo môžu využiť aj v budúcnosti pri získavaní sponzorov a partnerov. Rovnako mohli zistiť, aké sú nástrahy sociálnych sietí.

Ambasádorom 5. ročníka Ukáž sa! bol influencer Expl0ited.
Ambasádorom 5. ročníka Ukáž sa! bol influencer Expl0ited.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Pôvodne malo byť vo finále 24 jednotlivcov či kolektívov, správna rada vzhľadom na kvalitu prihlášok a sociálny aspekt sa však rozhodla navýšiť dotáciu grantového programu o 11-tisíc eur na 46-tisíc eur a počet finalistov o ďalších jedenásť. Víťazov určovala na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV, verejnosť v internetovom hlasovaní. „Z roka na rok počet záujemcov o Ukáž sa! stúpa. V prvom ročníku prišlo Nadácii SOŠV 73 žiadostí o grantovú podporu, v druhom 116, v treťom 168, vo štvrtom 182 a v tomto až 301. Tento počet nás motivuje do budúcnosti. Veríme, že sa nám projekt podarí ešte viac zatraktívniť. Na Slovensku je veľa mladých športovcov, ktorým sa podpora zíde pri rozbehu ich kariéry. Presviedčajú nás o tom príklady z predošlých i tohto ročníka,“ povedala riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková.

Projekt Ukáž sa! nadchol od začiatku aj jeho tohtoročného ambasádora Expl0iteda. S mladými športovcami komunikoval a dával im rôzne rady. „Bola to presne moja šálka kávy - sociálne siete, šport a mladí ľudia pripravení ísť si za svojím cieľom. Nič som im netajil a prezradil som im všetko, čo som sa za osem rokov práce naučil. Oni to okamžite aplikovali. Niektorí by sa tým dokonca mohli rovno živiť. Možno aj budú...“ uviedol Expl0ited.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV