Šport a olympizmus
3 mins. čítania

OK Piešťany prispel k organizácii podujatia BuďFit

Andrej Hlaváč

Tradičná piešťanská turisticko-cykloturistická akcia sa tentokrát stala dvojdňovým festivalom športu a po prvýkrát sa niesla aj v charitatívnom duchu.

V piatok 18. septembra otvorili filmový festival Hory a mesto v kinosále Elektrárne Piešťany študenti Gymnázia Piera de Coubertin. Tí sa zúčastnili premietania štyroch pútavých filmov so športovou tematikou a následne absolvovali 9,6 km školský okruh pešej túry okrajom mesta a nábrežím Váhu.

Podvečerný program bol venovaný verejnosti a začal oficiálnym otvorením podujatia primátorom mesta Petrom Jančovičom a príhovormi prezidenta Asociácie športových klubov Piešťany Petra Bohuša, zakladateľa podujatia Ladislava Beleščáka, predsedníčky Olympijského klubu Piešťany Evy Muránskej a za Asociáciu APPA sa prihovorila pani Ľudovíta Chmelárová. V príhovoroch bol vyzdvihnutý predovšetkým prínos podujatia pre zdravie obyvateľov mesta, pripomenutie si dlhoročnej tradície podujatia a ocenenie charitatívneho cieľa na tomto jubilejnom ročníku.

Po otvorení nasledovalo premietanie piatich filmov zo širokej škály športových aktivít vo voľnej prírode, od splavu na kajaku, cez lezenie na skalách, až po lyžovanie i bicyklovanie. Zakončené bolo pakistanským filmom o pomocníkoch pri výstupoch na himalájsku osemtisícovku K2.

Prezident AŠKPN ocenil ďakovným listom za dosiahnuté výsledky troch mladých športovcov z  klubu Kajak-Kanoe, Daniela Rybanského, Viktora Samuela Podhradského a Petra Kizeka, ako aj ich trénera olympionika Róberta Erbana za dlhoročný prínos pri rozvoji tohto športu v Piešťanoch.

V sobotu 19. septembra sa viac ako stovka účastníkov vydala na jednu zo šiestich zaujímavých trás v okolí Piešťan, kde bola možnosť voliť pešiu, cyklo, alebo zážitkovú turistiku. Po prvýkrát bola vytvorená aj trasa pre vozičkárov.

Cieľ účastníkov bol v campingu Pullmann, kde na nich čakala okrem ocenenia, aj živá kapela a čerstvá  kapustnica. Olympijský klub Piešťany ako spoluorganizátor podujatia nainštaloval pre všetkých zúčastnených expozíciu olympizmu, kde sa mohli dozvedieť o histórii olympijských hier i podstate a vzniku olympijských symbolov.

Charitatívny rozmer podujatia v rámci projektu Búrame bariéry nadácie ZSE, ktoré spoluorganizovala Asociácia pomoci postihnutým - APPA, umocnila aj aktívna účasť handicapovaného mladého športovca Krištofa Kubalu, pre ktorého sa na podujatí formou verejnej zbierky určenej na jeho tréningovú prípravu vyzbieralo 450 eur. Krištof je účastník niekoľkých maratónov na hendbajku a v súčasnosti sa aktívne venuje paraveslovaniu a jeho snom je účasť na paralympijských hrách.

Video z podujatia si môžete pozrieť na http://piestanytv.sk/piestanski-dobrovolnici-zorganizovali-45-rocnik-bud-fitky/

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV