Športové aktuality
3 mins. čítania

Od 15. októbra bude opäť na Slovensku platiť zákaz športových podujatí, výnimku dostalo päť ligových súťaží v kolektívnych športoch

(pp, TASR)
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Na Slovensku sa od 15. októbra zatvoria štadióny, športové haly, zimné štadióny, telocvične, posilňovne, bazény či ďalšie športoviská. Výnimku bude mať len profesionálny šport a v ňom súťaže vo futbale, hokeji, volejbale, basketbale a hádzanej. Rozhodol o tom Ústredný krízový štáb na svojom nedeľňajšom rokovaní.

S výnimkou piatich kolektívnych športov sa na Slovensku zopakuje situácia, ktorá platila v marci a apríli, keď tiež platil zákaz konania hromadných podujatí. Slovenský šport zažije ďalší útlm, mnohí tréneri a športovci budú musieť opäť prejsť na režim online tréningov.

Aj pre súťaže vo futbale, hokeji, hádzanej, basketbale a volejbale budú platiť protipandemické opatrenia. „Hráči pred zápasom budú musieť byť pretestovaní a zápasy sa budú môcť uskutočniť bez divákov,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajči a hlavný hygienik SR Ján Mikas ho doplnil: „Dostali sme prísľub, že športovci budú pravidelne testovaní, preto krízový štáb akceptoval túto výnimku.“ Podľa ministra vnútra Romana Mikulca napríklad zimné štadióny, na ktorých sa nehrá profesionálny hokej, budú musieť byť zatvorené.

Opatrenie o zákaze hromadných podujatí bude platiť až do odvolania. Zmeniť sa môže aj v situácii, keď 7-dňový kĺzavý medián počtu nových prípadoch klesne pod 500. Okrem piatich súťaží v kolektívnych športoch sa iné na Slovensku nemôžu konať. Ohrozená je preto aj Dudinská päťdesiatka, na ktorej chcel Matej Tóth o dva týždne pokoriť olympijský limit do Tokia. „Akú požiadavku sme dostali od ministerstva, takú sme schválili,“ povedal s odkazom na rezort Marek Krajči. „Ostatní športovci môžu trénovať iba individuálne za stanovených podmienok,“ skonštatoval Ján Mikas.

Podobné športové obmedzenia budú od pondelka zatiaľ v intervale dvoch týždňov platiť aj v Česku. „Slovensko sa, žiaľ, vydalo českou cestou. Stúpajú nám počty infikovaných, krivka má podobný priebeh ako v Česku, rozdiel je zhruba dva týždne. Vedeli sme, že ak v tejto situácii neprijmeme razantné opatrenia, krivka sa bude vyvíjať rovnako ako v Českej republike,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Predseda vlády SR Igor Matovič naznačil finančné kompenzácie pre postihnutých: „Je jasné, že ak musíme prijať takéto obmedzenia, tak budeme dotknutých kompenzovať. V žiadnom prípade nechceme, aby niekto znášal celú ťarchu iba na vlastnom chrbte.“

Presné a definitívne znenie opatrení rovnako ako v predošlých prípadoch bude známe po ich písomnom zverejnení na webovom sídle Úradu verejného zdravotníctva.

Podľa rozhodnutí Ústredného krízového štábu, o ktorých informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí, bude od 15. októbra na Slovensku povinné nosiť rúška aj vonku v obciach a mestách, bude zákaz všetkých hromadných podujatí a vláda v pondelok chce prerokovať aj zákaz zhromažďovania nad šesť ľudí. Prevádzky verejného stravovania budú môcť od štvrtka vydávať jedlo len zabalené a so sebou, alebo ho podávať iba v exteriéri. Zavreté budú aj fitness centrá, wellness, kúpaliská, akvaparky a sauny. Obchody a nákupné centrá musia dodržať pravidlo maximálne jednej osoby na 15 metrov štvorcových za dodržiavania rozostupov a všetkých protiepidemických opatrení. Stredné školy už pondelka 12. októbra prechádzajú na dištančné vzdelávanie.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV