Športové aktuality
Bratislava
2 mins. čítania

Slovenská plavecká federácia bojuje o rovnaký prístup v opatreniach proti šíreniu pandémie

Ilustračná fotografia.
Foto
TASR/AP

Slovenská plavecká federácia (SPF) nie je spokojná s opatreniami, ktoré sa na Slovensku prijímajú v súvislosti so zhoršujúcou sa pandémiou koronavírusu. Nepáči sa jej, že päť športov bude môcť naďalej trénovať i hrať a ostatné budú musieť obmedziť činnosť na minimum. Pod plavecké športy pritom patria aj vodné pólistky, ktoré majú ešte šancu dostať sa na budúcoročné olympijské hry v Tokiu. Plavecké hnutie požaduje, aby prijaté opatrenia boli jednoznačné a spravodlivé pre všetkých.

Ústredný krízový štáb SR po vyhodnotení podkladov zo sobotňajšieho rokovania pandemickej komisie vlády SR navrhol zákaz konania hromadných podujatí, vrátane športových. Výnimku dostali najvyššie súťaže vo futbale, hokeji, volejbale, hádzanej a basketbale. "Nezávidím žiadnemu športu, no zdá sa mi to nelogické, keď môže trénovať päť športov, navyše k tomu kontaktných. V prvej vlne to bolo presne naopak. Teraz sú individuálne športy v podstate úplne odstavené, vrátane toho nášho, hoci chlórovaný bazén je v podstate celotelová dezinfekcia," posťažoval sa v utorok na tlačovej konferencii prezident SPF Ivan Šulek.

Ten si už pýtal vysvetlenie aj od štátneho tajomníka pre šport Ivana Husára, no odpoveď ho neuspokojila. "Dostal som odpoveď, že týchto päť športov je profesionálnych a zamestnávajú tisícky ľudí. Ja si dovolím verejne pripomenúť, že členovia nášho hnutia trpia dvakrát. Nedokážeme ich na plný úväzok zamestnať my a po zavretí bazénov si nemôžu privyrábať ako tréneri plávania ani súkromne," pripomenul.

Prezident SPF poukázal aj na to, že päť kolektívnych športov bude môcť aj naďalej trénovať a hrať, no o túto možnosť príde ten jediný, ktorý môže ešte zabojovať o účasť na budúcoročnom najväčšom športovom sviatku. "Vodné pólistky sú jediným kolektívnym športom, ktorý ešte bojuje o účasť na olympiádu v Tokiu. Teraz prišli o možnosť trénovať, čo je veľmi nepríjemné," upozornil Ivan Šulek, ktorý však zároveň zdôraznil, že SPF v žiadnom prípade nekritizuje sprísnenie opatrení a uvedomuje si komplikovanú situáciu s ohľadom na verejné zdravie. "Nechceme ísť proti opatreniam, len chceme, aby boli jednoznačné a aby všetci mali rovnaké podmienky na činnosť," povedal.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV