Športové aktuality
Tortoreto
3 mins. čítania

Sagan vyhral 10. etapu Giro d´Italia, 114. víťazstvo v profikariére dosiahol po 461 dňoch

Náš trojnásobný majster sveta Peter Sagan okúsil chuť víťazstva po dlhom 461-dňovom čakaní.
Foto
TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v utorňajšej 10. etape Giro d'Italia. Dočkal sa prvého víťazstva od 10. júla minulého roka, keď vyhral 5. etapu na Tour de France, teda po 461 dňoch. V kariére si pripísal 114. triumf a na Gire sa presadil hneď pri svojej premiérovej účasti. Na konte už má etapové triumfy na všetkých troch podujatiach Grand Tours. Podľa serveru procyclingstats.com sa stal 100. cyklistom s víťazstvami na Gire, Tour aj Vuelte. Na Tour uspel dvanásťkrát, na Vuelte dosiahol štyri triumfy.

Tridsaťročný Sagan sa v tejto sezóne nepresadil na Strade Bianche ani Miláno-San Remo, sadla mu však klasikárska etapa. Sólovou jazdou dotiahol v závere do víťazného konca takmer celodenný únik. Druhý McNulty z USA naňho stratil 19 sekúnd, tretí Portugalec Almeida (vedúci pretekár celkovej klasifikácie) 23 sekúnd. Sagan opäť výrazne prehovoril aj do bodovacej súťaže, v ktorej so 147 bodmi na druhom mieste stiahol manko na vedúceho Francúza Arnauda Démarea na dvadsať bodov.

"Konečne. Som veľmi šťastný, o toto som sa snažil od začiatku sezóny na Strade Bianche, Miláno-San Remo aj na Tour de France. Veľakrát som sa umiestnil na pódiu alebo v najlepšej päťke, ale moje predchádzajúce víťazstvo sa datovalo už poriadne dávno na minuloročnej Tour de France. Určite som neplánoval ísť samostatne, keď som sa už zmieril s druhými, tretími, štvrtými miestami, prišlo víťazstvo. Veľmi ma to teší, konečne som vyhral mojím štýlom, 'urobil' som etapu, šou a pridal som víťazstvo, je to niečo špeciálne," citoval Sagana portál cyclingnews.com.

"Tento úspech má pre mňa špeciálny význam, keďže je môj prvý na Giro d'Italia. Moje predchádzajúce víťazstvo bolo vlani na Tour de France, musel som si trocha počkať. Tím aj fanúšikovia majú očakávania a dlhoval som im víťazstvo. Na pódiu som sa umiestnil veľakrát, ale medzi a prvým a druhým miestom je veľký rozdiel," povedal ďalej 30-ročný Slovák.

"Vedeli sme, že dostať sa do úniku bude dôležité. Môžem vám garantovať, že to vonkoncom nebolo jednoduché. Bolo to veľmi náročné, vyžadovalo si to veľa úsilia, jazdci v dnešnom úniku mali najlepšie nohy z celého štartového poľa. Keď sa vytvorila naša skupina, museli sme tvrdo pracovať, pretože pelotón na čele s tímom Groupama-FDJ nás chcel dostihnúť. Trvalo nám dlho, kým sme si vybudovali náskok, musel som odovzdať všetko, aby za mnou vznikla medzera. Potreboval som ju a musel som si dávať pozor, aby som nespadol v poslednom zjazde. Tam som trocha stratil a v záverečných siedmich kilometroch som musel ísť na hrane, lebo ma prenasledovalo desať až pätnásť súperov," prezradil Sagan na oficiálnej stránke svojho tímu.     

Výsledky 10. etapy Giro d´Italia (Lanciano - Tortoreto, 177 km): 1. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 4:01:56 h, 2. McNulty (USA/SAE Emirates) +19 s, 3. Almeida (Portug./Deceuninck-Quickstep) +23.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV