Šport a olympizmus
3 mins. čítania

Opatrenia pre hromadné podujatia sú už známe, pri otestovaní všetkých účastníkov je možné usporiadať aj súťaže vrátane Dudinskej päťdesiatky

Foto
TASR/FRANTIŠEK IVÁN

S účinnosťou od 15. októbra 2020 od 6.00 h sa na Slovensku čiastočne zastaví športový život. Výnimku dostali len najvyššie súťaže v piatich kolektívnych športoch a podujatia, na ktorých sa všetci účastníci preukážu platným PCR alebo antigénovým testom. Vyplýva to z najnovšieho opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré zverejnil v stredu krátko pred 19.00 h.

Od štvrtkového rána budú na Slovensku povinne zatvorené prírodné a umelé kúpaliská vrátane akvaparkov, fitnescentrá i prevádzky poskytujúce wellness (sauny, vírivky, kúpele). Zároveň sa všetkým osobám zakazuje usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy v jednom okamihu v počte nad 6 osôb. „Výnimku z týchto zákazov majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie Covid-19 nie starším ako 12 hodín,“ píše sa v opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR.
Uvedené hromadné podujatia musia byť ohlásené na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom, pričom je potrebné uviesť presný čas a miesto jeho konania. Za dodržania týchto podmienok je dokonca na uvedenom podujatí možné podávať pokrmy alebo nápoje. Pri usporadúvaní hromadných podujatí je potrebné dodržiavať aj viaceré ďalšie povinnosti, ktoré zverejnil ÚVZ vo svojom opatrení. Sú podobné ako počas prvej vlny pandémie koronavírusu.

Zákaz sa nevzťahuje podľa opatrenia zápasy hokejovej TIPOS extraligy i IH League, kde pôsobí Bratislava Capitals, futbalovej najvyššej súťaže, hádzanárskych, basketbalových i volejbalových mužských a ženských líg. „Všetky hromadné podujatia nevyhnutné na priebeh hore uvedených súťaží musia prebiehať bez obecenstva. Protiepidemické podmienky, za ktorých musia tieto súťaže prebiehať uverejní na svojej stránke Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,“ dopĺňa Úrad verejného zdravotníctva vo svojom stanovisku.

Opatrenie je predovšetkým veľmi dobrou správou pre Mateja Tótha. Ak sa nechajú všetci účastníci 39. ročníka Dudinskej päťdesiatky otestovať, v sobotu 24. októbra sa podujatie môže uskutočniť a Matej Tóth sa môže pokúsiť o splnenie limitu na olympijské hry do Tokia. Za rovnakých podmienok, teda po otestovaní každého účastníka nie viac ako dvanásť hodín pred začiatkom, by sa podľa tohto opatrenia mohli konať aj ďalšie športové podujatia. Aj športovci by mohli trénovať v maximálne šesťčlenných skupinách v nezatvorených objektoch. Presné špecifikácie opatrení poskytne Úrad verejného zdravotníctva.

Na základe rozhodnutia ÚVZ však nie je možné trénovať momentálne v bazénoch a fitnescentrách, čo je veľmi zlá správa predovšetkým pre plavcov. Výrazne obmedzené možnosti na tréning však budú pre každého športovca, ktorý sa nebude môcť pripravovať vo väčších skupinách.

Na celom Slovensku zároveň platí od štvrtka povinnosť nosenia rúška, ktorú špecifikuje ÚVZ v tomto opatrení.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV