Športové aktuality
3 mins. čítania

Usmernenie MŠVVŠ sa počas dňa menilo, tréningy sú povolené v skupinách do šesť osôb, plavci sa však nemôžu pripravovať

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Za presne stanovených podmienok sú povolené tréningy pre organizované skupiny do šesť osôb. Naďalej platí, že je povolených len deväť športových súťaží v piatich športoch. K dispozícii je už aj manuál pre kolektívne športy majúce výnimku zo zákazu hromadných podujatí.

Usmernenie k opatreniu Úradu verejného zdravotníctva SR zverejnilo a vypracovalo ministerstvo školstva. Najskôr na svojom webe informovalo, že je povolené mať za splnenia ďalších podmienok na jednom športovisku aj viac skupín s maximálne šiestimi osobami a vo vnútri je potrebné dodržiavať obmedzenie jedného človeka na 15 m2. Po chvíli ministerstvo na svojom webe usmernenie zmenilo. V súčasnosti platí, že športová činnosť, teda tréning, je povolená, ak ju „v jednom okamihu na jednom športovisku vykonáva iba jedna organizovaná skupina do 6 osôb.“ Rúška podľa usmernenia nie sú povinné, odporúča sa však ich používanie.

Bez prítomnosti divákov sú povolené hokejové súťaže TIPOS Extraliga a Ice Hockey League, futbalová prvá liga i najvyššie súťaže mužov a žien v hádzanej, volejbale a basketbale. Všetci účastníci vrátane trénerov a organizátorov však musia mať v dobe začiatku aktivity negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie Covid-19 nie starší ako 12 hodín. „Uvedené hromadné podujatie musí byť ohlásené na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom, pričom je potrebné uviesť presný čas a miesto jeho konania,“ píše sa v usmernení.

Opatrenia sa najviac dotknú plavcov. Prírodné a umelé kúpaliská vrátane akvaparkov sú totiž zatvorené a plavci na Slovensku nebudú mať kde trénovať. Zakázaný nie je len neorganizovaný vstup verejnosti na verejnú neohradenú vodnú plochu. Rovnako budú zatvorené aj prevádzky poskytujúce služby wellness a fitnescentrá. „Športovanie v školách (telesná výchova, športové súťaže a aktivity na školách) v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu nie je dotknuté týmto opatrením,“ uvádza sa v závere usmernenia.

Podľa Manuálu pre kolektívne športy majúce výnimku zo zákazu hromadných podujatí musia kluby zabezpečiť pred každým súťažným kolom testovanie pre všetky tímy, najviac však v rozsahu raz za sedem dní. V prípade pozitívneho výsledku testu ide hráč do domácej izolácie, ktorá bude nariadená podľa závažnosti ochorenia a príznakov. Jej presnú dĺžku i koniec definuje nariadenie manuál. Tréningový i zápasový proces hráčov, ktorí mali negatívny výsledok testu, môže naďalej pokračovať.

„Hráč, ktorý preukázateľne laboratórne prekonal infekciu COVID-19, sa nemusí po kontakte s pozitívnou osobou podrobiť testu RT-PCR a to po dobu troch mesiacov, pokiaľ sa u neho nevyskytnú nové príznaky COVID-19. Hráč sa môže zúčastňovať tréningového a súťažného procesu,“ uvádza sa v manuáli, ktorý stanovuje aj ďalšie opatrenia. Zároveň prizvukuje, že je dôležité dodržiavať aj všetky hygienické opatrenia a dodržiavať pravidlo R-O-R (ruky – odstup – rúško) s výnimkou samotnej športovej činnosti.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV