Športové aktuality
3 mins. čítania

Najvyššie súťaže v piatich športoch majú výnimku aj po sprísnení opatrení a môžu sa hrať

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/ROMAN HANC

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska. V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť ešte prísnejšie pravidlá. Napriek týmto opatreniam môžu pokračovať najvyššie súťaže v piatich športoch – futbale, hokeji, basketbale, hádzanej a volejbale.

Opatrenia prijal Ústredný krízový štáb na štvrtkovom rokovaní. Bola to reakcia na stúpajúci počet ľudí nakazených koronavírusom v prepočte na 100-tisíc obyvateľov. Dokopy deväť mužských a ženských športových súťaží (hokejové Tipos Extraliga, IH League, futbalová liga, najvyššie súťaže mužov a žien v hádzanej, basketbale a volejbale) má naďalej výnimku, ktorú udelil už pred viac ako týždňom Úrad verejného zdravotníctva. Iné športové ligy sa na Slovensku nemôžu hrať.

„Podmienky pre päť profesionálnych športov boli dané už pred desiatimi dňami. Športovci musia byť pravidelne testovaní. Režim sa v nich nemení, nepamätám sa, že by sme niečo menili,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

V rovnakom duchu sa vyjadril na tlačovej konferencii po rokovaní Ústredného krízového štábu aj minister zdravotníctva Marek Krajči, podľa ktorého sú športovci profesionálni pracovníci: „Chodia do zamestnania, kde športujú, sú testovaní. Chceme ich však požiadať, aby sa po tréningoch a zápasoch s nikým nestretávali a zamierili domov. Mnohé tímy sú dnes zasiahnuté infekciou a na určitý čas vyradené z činnosti. Ak športovci môžu športovať, nech športujú, ale nech sa po športe vracajú domov a dodržiavajú zákaz vychádzania.“ Koronavírusom bola zasiahnutá predovšetkým hokejová komunita.

Zákaz vychádzania mimo bydliska nebude podľa výnimiek platiť v čase od 1.00 do 5.00 h. Rovnako v prípade cesty na testovanie, do zamestnania, doprovodu dieťaťa do školy, návštevy najbližších potravín, lekárne, lekára či starostlivosti o blízku osobu. Výnimku má aj starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska. Možno tiež ísť na pohreb, poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu, ako aj na čerpaciu stanicu pohonných hmôt. Výnimku má aj pobyt v prírode v okrese bydliska. V rámci obmedzenia mobility sa od pondelka 26. októbra do 27. novembra bude vyučovať dištančne aj na druhom stupni základných škôl. Na dištančné vzdelávanie na celý zimný semester prejdú od 26. októbra aj všetci študenti vysokých škôl.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV