Šport a olympizmus
SOŠV
6 mins. čítania

Učte sa od najlepších! SOŠV spolu s novinármi spúšťa projekt na podporu športovej žurnalistiky

Foto
SOŠV - Andrej Galica

Prax a skúsenosti nadobudnuté ešte pred ukončením vysokej školy sú výborným odrazovým mostíkom v každej profesii. Aj v profesii športového novinára. Slovenský olympijský a športový výbor prichádza s novým projektom s názvom Program športovej žurnalistiky, ktorého cieľom je študentom vysokých škôl ponúknuť inovatívny spôsob získania praktických skúseností v oblasti športovej žurnalistiky a fotožurnalistiky. 

„Práca novinára vyzerá v mnohých aspektoch úplne inak ako pred niekoľkými rokmi, mení sa oveľa rýchlejšie ako učebné osnovy škôl. Cieľom nášho projektu je ukázať študentom, čo ich čaká v praxi, ponúknuť im to, čo považujeme pre ich rozvoj a napredovanie za dôležité. Budú mať unikátnu príležitosť pracovať so skúsenými novinármi a špecialistami na rôzne oblasti novinárskej práce,“ predstavuje program šéfeditor vznikajúceho športového portálu Športnet.sk, vychádzajúceho zo športovej redakcie denníka SME a sme.sk, Marián Szűcs, ktorý je zároveň hlavným lektorom programu.

Program športovej žurnalistiky

Viac informácií 

Okrem neho sa na projekte podieľajú ďalší šiesti lektori priamo z praxe. Gro stáže sa uskutoční v online priestore, súčasťou však bude aj niekoľko celodenných workshopov, na ktorých sa stážisti stretnú s mnohými zaujímavými témami a osobnosťami. „Mnohí stredoškoláci prichádzajú na vysokú školu s myšlienkou venovať sa práve športovej žurnalistike, no táto cesta je sprevádzaná mnohými prekážkami. Redakcie často nemajú prostriedky ani čas plnohodnotne sa venovať stážistom. Na druhej strane tu máme novinárov s dlhoročnými skúsenosťami a Slovenský olympijský a športový výbor s dobrými vzťahmi s novinárskou obcou. Spojili sme to dokopy a vytvorili netradičný formát stáže, ktorý môže priniesť užitočný doplnok k teoretickému štúdiu nielen žurnalistiky,hovorí o myšlienke vzniku projektu jeho koordinátorka Dana Galicová zo SOŠV.

Stáž je určená pre reportérov i fotografov

Program športovej žurnalistiky absolvuje štrnásť študentov – z toho desať reportérov, ktorí sa chcú živiť písaním, a štyria fotografi, ktorým profesionálnu techniku zadarmo zapožičia technologický líder v oblasti zobrazovania spoločnosť CANON

„Slovenskému olympijskému a športovému výboru ako streche športu záleží aj na kvalite športovej žurnalistiky na Slovensku. Verím, že náš projekt, na ktorom spolupracujeme s ľuďmi priamo z praxe, študentov zaujme a využijú jedinečnú šancu, ktorú im ponúkame,” vyjadril sa k projektu výkonný riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Gábor Asványi. 

Online stáž a možnosť publikácie v slovenských médiách

Študenti sa do programu môžu prihlasovať do konca novembra, samotná stáž sa začne začiatkom letného semestra 2021. „Program bol koncipovaný tak, aby sa na ňom mohli zúčastniť študenti z celého Slovenska a neboli sme limitovaní len väčšími mestami, v ktorých sa nachádzajú športové redakcie. Študenti budú so svojimi lektormi komunikovať online. Dostanú zadanie spolu s deadlinom a po jeho vypracovaní si ho spolu s lektorom rozanalyzujú a povedia si, čo bolo dobré a čo sa dá ešte viac vylepšiť,” približuje priebeh programu Galicová.

Lektori majú pre študentov pripravené zaujímavé témy, vyskúšajú si základné novinárske žánre, ako napríklad rozhovor, komentár, reportáž. To isté sa týka i fotografov. Lektori i samotný Slovenský olympijský a športový výbor budú nápomocní pri získavaní kontaktov či akreditácií na športové podujatia. 

Medzi benefity programu nepatrí len spolupráca s jednými z najlepších športových novinárov, ale aj individuálny prístup lektorov či možnosť pokračovania spolupráce s vybranými redakciami.
Medzi benefity programu nepatrí len spolupráca s jednými z najlepších športových novinárov, ale aj individuálny prístup lektorov či možnosť pokračovania spolupráce s vybranými redakciami.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Súčasťou Programu športovej žurnalistiky bude aj niekoľko celodenných workshopov, ktoré budú zložené z teoretickej, ale aj praktickej časti a viesť ich budú odborníci priamo z praxe. „Študenti sa napríklad dozvedia, akú úlohu zohrávajú v kariére novinára sociálne siete, ako sa tvoria podcasty, aký by mal byť vzťah športovca a novinára, ako vyzerá práca v športovej redakcii 21. storočia, aké sú špecifiká práce hovorcu športového zväzu, komentátora či televízneho redaktora a množstvo ďalších zaujímavých tém. Workshopy by sa mali uskutočniť vo fyzickej podobe, ale, samozrejme, všetko bude záležať od situácie okolo pandémie nového koronavírusu,” dodáva Galicová.

Medzi benefity programu nepatrí len spolupráca s jednými z najlepších športových novinárov, ale aj individuálny prístup lektorov či možnosť pokračovania spolupráce s vybranými redakciami. „Všetko bude závisieť od študentov. My im dáme možnosť získať nové zručnosti, vedomosti, kontakty z novinárskeho a športového prostredia. Ako sa svojej šance chopia, bude už na nich,” hovorí hlavný lektor Marián Szűcs.

Viac informácií a prihlasovací formulár nájdete na webe projektu www.olympic.sk/programzurnalistiky 

Viac informácií 

Lektori v Programe športovej žurnalistiky: 

Marián Szűcs

Súčasný šéfeditor nového športového portálu Športnet.sk, ktorý vychádza zo športovej redakcie denníka SME a sme.sk.

Boris Vanya

Šéfredaktor nového športového portálu Športnet.sk, ktorý vychádza zo športovej redakcie denníka SME a sme.sk

Viktor Kiššimon

V súčasnosti pôsobí v športovej redakcii denníka SME, predtým pracoval v TASR, v denníku Šport, Pravda či v RTVS. Počas svojho pôsobenia v televízii bol vedúcim vydania relácie Góly - body - sekundy. Prednášal na katedre žurnalistiky UK v Bratislave.

Peter Pašuth

Dlhé roky pôsobil v tlačovej agentúre SITA. V rokoch 2015-2019 bol zástupca šéfredaktora denníka Šport. Po odchode sa venuje PR komunikácii v agentúre Grape PR.

Tomáš Kyselica

Tomáš vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave.  Ako redaktor pôsobil v TASR, denníku Šport a dnes vedie redakciu v SZĽH.

Michal Svítok

Od roku 2005 spolupracuje s Tlačovou agentúrou SR (TASR) ako fotoreportér, kde v súčasnosti pôsobí ako vedúci Obrazovej redakcie. Je držiteľom cien  Slovak Press Photo a cien Literárneho fondu.

Martin Baumann

Pôsobí ako fotograf v tlačovej agentúre TASR. Zúčastnil sa na troch olympijských hrách, šiestich majstrovstvách sveta v hokeji a mnohých iných športových podujatiach. Získal 1. miesto v kategórii "šport" v prestížnej novinárskej súťaži Slovak Press Photo.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV