Športové aktuality
6 mins. čítania

Všestranná atlétka Švecová stíha študijné aj športové úspechy: Verím, že moje výsledky raz dosiahnu kvalitu svetovej špičky

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Nikto nezískal v piatom ročníku grantového projektu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! spomedzi jednotlivcov viac hlasov ako mladá atlétka Andrea Švecová. Tešiť sa tak môže z finančného grantu vo výške 2 500 eur. Účastníčka letného Európskeho olympijského festivalu mládeže v Baku 2019 verí, že jej výsledky raz dosiahnu kvalitu svetovej špičky a bude môcť súťažiť po boku najlepších atlétov a hrdo reprezentovať Slovensko.

K športu bola vedená už odmalička. Ako päťročná začala s tenisom a po štyroch rokoch vymenila raketu za hádzanársku loptu. O rok neskôr jej staršia sestra predstavila atletiku. „Keďže som na hádzanárskej palubovke vynikala rýchlosťou, moje ďalšie športové smerovanie nedalo na seba dlho čakať. Ocino, v súčasnosti aj môj tréner, ma prihlásil na prvé atletické preteky. A tie dopadli úspešne.“

Andrea Švecová na Instagrame

Atletika vs. hádzaná

Nasledujúce dva roky hravo kombinovala atletiku s hádzanou, no keďže študovala osemročné gymnázium, na túto obojživelnú prípravu bolo čím ďalej, tým menej času.

Nakoniec sa musela rozhodnúť, či sa bude ďalej venovať len atletike, alebo hádzanej. „Napriek tomu, že sa mi v hádzanej darilo a mala som možnosť hrať za slovenskú reprezentáciu, rozhodla som sa pre kráľovnú športov. Dnes je to už takmer päť rokov od rozhodnutia, ktoré som nikdy neoľutovala. Počas tohto obdobia som spoznala veľa cieľavedomých ľudí, naučila sa, že bez práce nie sú koláče, ale čo je najhlavnejšie, posúvala som hranice svojich možností, osobných, ba aj národných rekordov,“ hovorí 61-násobná majsterka Slovenska vo svojich kategóriách. Titul získala v behoch na 60m, 150m, 200m, 300m, 300m prek., 400m, 600m, 800m, no aj v päťboji, sedemboji či v štafetách.

Andrea Švecová
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Na EYOF jej finále ušlo o osem stotín

„Na majstrovstvách SR som vždy obsadila popredné priečky a prebojovala sa na medzištátne súťaže, na ktorých sa mi rovnako darilo. Mojím prvým veľkým podujatím mali byť majstrovstvá sveta v Keni, na ktoré som sa nominovala ako o tri roky mladšia pretekárka v porovnaní s oficiálnou súťažnou kategóriou. Žiaľ, pre môj nízky vek mi nebolo umožnené štartovať,“ spomína finalistka piateho ročníka Ukáž sa!.

V minulom roku sa jej sen štartovať na pretekoch európskej triedy stal skutočnosťou. Švecová splnila päť limitov na letný Európsky olympijský festival mládeže 2019 v Baku. Rozhodla som sa súťažiť v behu na 400 m, kde som v konkurencii o rok starších dievčat obsadila solídne 10. miesto a o osem stotín sekundy mi „ušla” finálová účasť,“ dodáva o podujatí v hlavnom meste Azerbajdžanu.

Kvôli škole si ráno musí privstať aj o štvrtej

„Mojím najväčším športovým cieľom je každým rokom sa zlepšovať, posúvať hranice svojich možností a osobných rekordov. Pevne verím, že moje výsledky raz dosiahnu kvalitu svetovej špičky a budem môcť súťažiť po boku najlepších atlétov a hrdo reprezentovať Slovensko,“ hovorí Andrea, ktorá je v súčasnosti žiačkou siedmeho ročníka osemročného gymnázia v Partizánskom.

Školu zvláda hravo, čomu nasvedčuje aj jej študijný priemer zo všetkých vysvedčení na strednej škole - 1,10.  „Keďže mám však študijných povinností rovnako veľa ako tých športových, pri časovom deficite si ráno musím privstať o 4:00, aby som sa mohla stopercentne pripraviť na nadchádzajúci školský deň. Okrem povinnej školskej prípravy sa však vo voľnom čase vzdelávam aj v oblasti jazykov – dolaďujem svoje vedomosti z anglického jazyka a sama som sa naučila po taliansky. Popri všetkých týchto povinnostiach sa vždy snažím nájsť si chvíľku voľného času a prečítať nejakú dobrú knihu,“ dodáva mladá športovkyňa.

Andrea Švecová o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Na Slovensku máme mnoho mladých športových talentov, ale keďže šport je finančne náročnou záležitosťou, veľa z nich sa nedokáže bez finančnej podpory presadiť. Grantový program Ukáž sa! dáva mladým slovenským športovcom skvelú šancu odprezentovať sa a získať grant na podporu svojho talentu. Preto by som všetkým športovcom, ktorí budú váhať s prihlásením sa do nasledujúcich ročníkov, poradila, aby tak urobili. Samozrejme, naháňať hlasy je náročné, ale v konečnom dôsledku sa to jednoznačne oplatí.

Pribudli jej fanúšikovia, so sociálnymi sieťami to však nechce preháňať

S nápadom prihlásiť sa do Ukáž sa! prišiel jej otec, ktorý ju zároveň aj trénuje. „Zo začiatku som bola voči tomu trochu skeptická, keďže celá podstata súťaže súvisela s prezentovaním sa na Instagrame. Túto sociálnu sieť som síce mala, ale využívala som ju len občas. Počas súťaže som sa snažila robiť príspevky inou formou ako ďalší súťažiaci, aby som ľahšie získala pozornosť a neskôr aj hlasy mojich sledovateľov,hovorí Švecová, ktorá dostala vo finále od verejnosti 4 497 hlasov. „Fakt, že počas celého priebehu súťaže mi pribudlo viac ako 200 sledovateľov ma príjemne prekvapil.  Instagram budem využívať aj naďalej. No v rovnakej forme ako pred súťažou, pretože sociálne siete ľudí oberajú o príliš veľa času,“ myslí si atlétka.

Mladá bežkyňa má jasno aj v tom, na čo použije získaný finančný grant z Ukáž sa! „V budúcoročnej, verím, že už plnohodnotnej, sezóne ma čakajú majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy, na ktoré by som sa chcela kvalifikovať. Na tieto veľké podujatia ma však čaká tvrdá príprava, na ktorú určite využijeme grant čo najlepšie. Či už to bude na sústredenie pri mori, nákup nových športových pomôcok alebo na služby fyzioterapeuta, vstupy do posilňovne či do plavárne. Počas roka zoderiem až dvojo-trojo bežeckých tenisiek, ktorých cena nie je zanedbateľná a v poslednom čase mi začali haprovať moje športové hodinky.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa.

ukazsa
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV