Športové aktuality
3 mins. čítania

Japonci chcú mať na OH fanúšikov na tribúnach, pri prípravách modelov ich prítomnosti využívajú najmodernejšie technológie

Na zápase japonskej bejzbalovej ligy v Jokohame, ktorý bol testom pre organizátorov OH 2020, bolo vyše 27-tisíc divákov.
Foto
OLYMPIC CHANNEL

Športoví fanúšikovia v Japonsku a najmä organizátori olympijských hier 2020 majú pozitívne dojmy zo špeciálneho testu, ktorý má pomôcť pri prípravách plánov pre prítomnosť fanúšikov na športoviskách počas budúcoročného podujatia. V nedeľu sa prvýkrát od vypuknutia pandémie koronavírusu mohlo zaplniť do posledného miesta športovisko v Japonsku. Zápas bejzbalovej ligy na štadióne s kapacitou 32 402 divákov v Jokohame napokon sledovalo 27 850 fanúšikov.

Na štadióne v Jokohame sa budú na prelome júla a augusta 2021 hrať olympijské turnaje v bejzbale a softbale. Cieľom organizátorov Hier XXXII. olympiády je mať na tribúnach čo najviac fanúšikov. Za využitia najmodernejších technológií chcú preto v súčasnosti vypracovať modely fungovania a pohybu divákov.

V Jokohame sa konali testy od piatka počas troch bejzbalových ligových stretnutí medzi tímami Jokohama DeNA BayStars a Hanšin Tigers. Na prvých dvoch sa mohol štadión zaplniť na 80 a 90 percent zo svojej kapacity, na treťom na 100 percent. Organizátorom sa síce nepodarilo zaplniť štadión ani raz na požadovanú maximálnu mieru, viac fanúšikov neprilákali ani o 35 percent zľavnené vstupenky. Napriek tomu získali množstvo cenných údajov, s ktorými budú pracovať v budúcnosti.

V súčasnosti je v Japonsku platí pravidlo, že v hľadiskách môže byť obsadených maximálne 50 percent sedačiek. Japonská vláda týmto obmedzením bojuje proti šíreniu choroby COVID-19. Do septembra mohlo podujatia navštíviť maximálne 5000 ľudí.

„Ešte je pred nami smerom k olympijským hrám veľa práce. Pri testoch sme však videli skvelú tímovú spoluprácu skombinovanú s využívaním najnovších technológií. Očakávam, že rovnako dopadnú aj ďalšie testovania. Pomôžu nám usporiadať bezpečné olympijské hry pre športovcov i divákov. Z prvého podujatia v Jokohame sme získali množstvo cenných dát. Dôležité je v prvom rade správanie sa ľudí,“ uviedol pre Olympic Channel Nakamura Hidemasa z organizačného výboru, ktorý bol v Jokohame člen desaťčlenného inšpekčného tímu.

Diváci na štadióne v Jokohame podľa Japan Times absolvovali pri vstupe meranie teploty a dezinfekciu rúk. Samozrejmosťou bolo nosenie rúšok. Na tribúny vstupovali a následne aj odchádzali v skupinách, aby sa zmenšil nával ľudí. Špeciálne kamery sledovali dodržiavanie zakrytia nosa a úst, pohyb ľudí a zaznamenávali aj výskyt aerosolu. Dôležité informácie získajú odborníci z vetromerov  a meračov koncentrácie oxidu uhličitého. Vďaka mobilnej aplikácii majú údaje o zhlukovaní ľudí. Získané dáta bude teraz analyzovať superpočítač Fugaku, ktorý sa využíval aj na simuláciu šírenia kvapôčiek vo vlakoch a školských triedach. Vďaka výsledkom z Jokohamy bude známe, ako sa šíria aj na štadióne.

Ďalšie testy sa uskutočnia 7. a 8. novembra na štadióne Tokio Dome s kapacitou 55-tisíc návštevníkov. „Chceme svetu ukázať, ako sa pripravujeme a čo je možné na základe faktov na hrách očakávať,“ dodal Nakamura.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV