Športové aktuality
7 mins. čítania

Olympijské hry v Tokiu sa pravdepodobne uskutočnia v bubline

Danka Galicová
Foto
TASR/AP

„K dnešnému dňu máme 19 kvóta miesteniek. Okrem jednej v atletike, ktorú vybojoval Matej Tóth, máme sedem strelcov, troch vodných slalomárov, piatich rýchlostných kanoistov, dvoch cyklistov a jednu gymnastku,” zrhnul na úvod zasadnutia štábu k OH Tokio 2020 športový riaditeľ SOŠV a vedúci výpravy v Tokiu Roman Buček. Zasadnutie sa v súvislosti s opatreniami proti novému koronavírusu uskutočnilo online. Hlavnou témou boli najčerstvejšie informácie o preložených olympijských hrách v Tokiu, ktoré sa v metropole Japonska majú konať budúci rok v lete.

Po utlmenom lete nabehlo športové oddelenie SOŠV na pravidelnú komunikáciu s organizačným výborom olympijských hier v Tokiu. SOŠV sa, ako aj iné národné olympijské výbory na poslednom webinári s organizačným výborom, zaujímal najmä to, aký formát olympijských hier je v súčasnej situácií najreálnejší. „Momentálne sa pripravuje zjednodušenie formátu olympijských hier. Pod tým sa rozumie predovšetkým zníženie nákladov na Hry. Týka sa to niektorých činností, ktoré boli doteraz zvykom, no tentoraz sa nezopakujú, ako napríklad privítanie výprav v olympijskej dedine. Uvažuje sa tiež o znížení počtu členov realizačných tímov. To však nie je ešte potvrdené, pretože sú voči tomuto návrhu veľké výhrady,” vysvetľuje Buček a dodáva: „Verím, že sa nepristúpi k obmedzeniu členov realizačných tímov. Organizátori sa snažia urobiť všetko pre to, aby čísla zostali nezmenené.”

Znižovanie nákladov sa dotkne aj otváracieho ceremoniálu, ktorý sa uskutoční v oveľa skromnejšej podobe než doposiaľ. Novinkou otváracieho ceremoniálu však je, že za krajinu uvidíme dvoch vlajkonosičov - športovkyňu i športovca.

Olympijské hry v tieni ochorenia COVID-19

„Všetkými opatreniami, ktoré nás na olympijských hrách čakajú, sa zaoberá špeciálny krízový výbor. Na jeho najbližšom stretnutí sa rozhodne napríklad o tom, koľko divákov pustia organizátori na štadióny a športoviská,” informoval Buček na zasadnutí štábu k OH v Tokiu. V danej téme momentálne prebieha test, v rámci ktorého testujú rôzne opatrenia ako meranie teploty, minimálny kontakt pri doprave na športoviská a podobne. Test sa realizuje v rámci bejzbalovej profiligy, na zápasy sa pri maximálnej miere opatrení pokúšajú dostať desaťtisíce ľudí. „Po tomto teste by sme koncom roka mali dostať ucelený obraz o tom, aké opatrenia budú prijaté,” dodal Buček.

Ilustračná fotografia
Foto
TASR/AP

Na stole je aj téma pobytu športovcov v dejisku Hier. Uvažuje sa o tom, že športovci prídu do Tokia podľa potreby, no z Hier budú odchádzať hneď po ukončení súťaží. „Momentálne ešte nevieme, či to bude až po ukončení celého bloku, alebo po ukončení pôsobenia športovcov na OH. Tieto otázky sú ešte nezodpovedané,” prezradil Buček, ktorý zároveň dodal, že krízový výbor veľmi pozorne sleduje opatrenia, ktoré boli prijaté na veľkých podujatiach ako Tour de France či v niektorých profesionálnych ligách. „Organizátori sa snažia poučiť sa z nich a to, čo fungovalo implementovať aj do OH.”

Štyri scenáre vývoja situácie okolo pandémie koronavírusu

Organizačný výbor pracuje so štyrmi scenármi vývoja pandémie. Najoptimistickejší variant hovorí o tom, že pandémia je pod kontrolou a opatrenia sú účinné. „V tejto situácii sa však momentálne nenachádzame. Bolo skonštatované, že sme vo variante číslo dva, ktorý hovorí o tom, že sa s koronavírusom musíme naučiť žiť,” tlmočí Buček informácie priamo z online stretnutí s organizačným výborom. Okrem toho sú v hre ešte dva varianty, ktoré pracujú s horšími situáciami. Japonci sú však pripravení zorganizovať olympijské hry za každých okolností. Samozrejme, prísnosť opatrení bude závisieť od stupňa scenárov, v ktorých sa svet bude nachádzať,” dodal.

Veľká radosť Mateja Tótha z víťazstva, splnenia olympijského limitu, aj z najlepšieho svetového výkonu roka.
Veľká radosť Mateja Tótha z víťazstva, splnenia olympijského limitu, aj z najlepšieho svetového výkonu roka.
Foto
TASR/Ján Krošlák

Čo sa týka samotných opatrení počas olympijských hier, počíta sa s tým, že sa bude vyžadovať absolvovanie testov pred nástupom do lietadla, pričom momentálny limit na vykonanie testov je 72 hodín. Rovnako sa bude vyžadovať odstup medzi osobami a skupinami. Samozrejmosťou budú prísne opatrenia súvisiace s dezinfekciou priestorov a zariadení, s ktorými prídu účastníci do kontaktu.

Do úvahy prichádza aj pravidelné testovanie účastníkov počas OH. „S vakcináciou sa počíta v prípade, že bude overená a zavedená. Organizátori sú však pripravení na to, že v čase OH vakcína ešte nebude dostupná. V hre je totiž možnosť, že aj keby vakcína bola overená, neexistuje žiadna garancia toho, že sa dostane k všetkým účastníkom,” povedal Buček a zároveň dodal, že opatrenia sú momentálne vo fáze prípravy a ich finálna podoba by mala byť k dispozícii na konci tohto roka.

SOŠV pripravuje pre športovcov Štatút kandidáta olympijských hier

Buček účastníkov stredajšieho zasadnutia informoval o príprave Štatútu kandidáta olympijských hier. Pôjde o dekrét, resp. potvrdenie o tom, že sa športovec pripravuje na kvalifikáciu alebo na samotné olympijské hry. Štatút má športovcovi pomôcť pri zabezpečovaní športovej prípravy. „Môže sa ním preukázať v škole či v športovom zariadení, v ktorom si môže dohodnúť špeciálne termíny alebo výnimky. Štatút plánujeme vydať pre všetkých, ktorí sú v ‘long liste’. Máme tam okolo 200 športovcov,” vysvetľuje Buček. Jednotlivé zoznamy bude SOŠV konzultovať so zväzmi a informovať ich, ktorých športovcov sa štatút bude týkať.

Olympijské hry sa pravdepodobne uskutočnia v bubline

O samotnej forme olympijských hier informoval na zasadnutí štábu k OH v Tokiu predseda lekárskej komisie SOŠV Roman Fano. „Olympijské hry sa zrejme uskutočnia vo forme bubliny. To znamená, že jednotlivé reprezentačné  tímy budú izolované od ostatných tímov, a to už v príprave. Športovci sa stretnú len na športoviskách, keď budú súťažiť. Každá krajina bude mať vlastnú bublinu v olympijskej dedine,” tlmočil posledné informácie z Tokia Fano, ktorý dodal, že ďalšie konkrétne pokyny zatiaľ vydané neboli.

Od 1. januára vstupuje do platnosti nový antidopingový kódex WADA

O novinkách v oblasti dopingových kontrol informoval dopingový komisár Tomáš Pagáč z Antidopingovej agentúry SR. Od 1. januára 2021 vstúpi do platnosti nový kódex WADA, ktorý od signatárov vyžaduje určité povinnosti. V rámci kódexu došlo napríklad k zmene pri dopingovej kontrole. „Pôvodné pravidlo hovorilo o tom, že športovec musí odovzdať minimálne 90 ml moču s tým, že špecifická hustota musí byť 1,005. Pri niektorých športovcoch býva problém túto hustotu dosiahnuť. Od nového roka bude vyhovujúca hustota 1,003 a 150 ml moču. V novom kódexe sa taktiež dôležitosť vzdelávania športovcov v oblasti antidopingu posunula na úroveň testovania,” informoval Pagáč.

„Čo sa týka OH v Tokiu, v porovnaní s týmto rokom nenastali žiadne markantné zmeny. Od januára opäť začíname s testovaním olympionikov a rovnako platí, že športovci musia mať absolvované antidopingové vzdelávanie,” upozornil zástupca Antidopingovej agentúry SR.

V závere zasadnutia štábu športové zväzy informovali o priebehu športovej prípravy športovcov. Všetci prítomní sa zhodli na tom, že športovci majú sťažené podmienky na prípravu, no robia všetko pre to, aby sa na olympijské hry pripravili čo najzodpovednejšie.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV