Šport a olympizmus
3 mins. čítania

Športovci budú môcť využívať karanténne centrá v Šamoríne a Zvolene

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Slovenskí športovci sa v čase uzatvorenia športovísk z dôvodu opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu budú môcť pripravovať v karanténnom stredisku v Šamoríne. Hokejisti zároveň dostanú možnosť trénovať v bubline vo Zvolene. Rozhodol o tom na pondelkovom zasadnutí Ústredný krízový štáb.

O jednomyseľnom hlasovaní Ústredného krízového štábu o vytvorení dvoch karanténnych krízových centier v Šamoríne a vo Zvolene informovali na svojich profiloch na sociálnych sieťach štátny tajomník pre šport Ivan Husár a splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera. Vytvorením „bublín“ za prísnych hygienických opatrení sa umožní športovcom pripravovať na ich dôležité medzinárodné súťaže i ďalšie sezóny. Ministerstvo školstva ešte pripraví príslušnú vyhlášku, podľa ktorej sa bude postupovať.

Koncept karanténneho strediska v areáli x-bionic® sphere v Šamoríne predkladal Slovenský olympijský a športový výbor už počas prvej vlny pandémie koronavírusu. Vtedy ho však príslušné autority neschválili. Ivan Husár s Karolom Kučerom si opätovne významný apel na vytvorenie karanténneho centra počas protiepidemiologických opatrení vypočuli od športových zväzov koncom septembra počas stretnutia organizovaného SOŠV. S myšlienkou využitia areálu x-bionic® sphere oboznámili prezident SOŠV Anton Siekel, športový riaditeľ SOŠV Roman Buček a členka MOV Danka Barteková v októbri na spoločnom stretnutí aj hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorý bol projektu naklonený. O týždeň neskôr o tejto téme hovorili s hlavným hygienikom aj zástupcovia vlády a ministerstva školstva i šamorínskeho rezortu. Na definitívne potvrdenie Ústredným krízovým štábom sa čakalo napriek súhlasu kompetentných takmer dva týždne, keďže minulý týždeň sa na ňom rokovalo len o plošnom testovaní. Okrem návrhu v Šamoríne pribudlo aj karanténne centrum pre hokej vo Zvolene, v ktorom by sa mali predovšetkým pripravovať reprezentanti do 20 rokov na majstrovstvá sveta v Kanade.

Pandémia šírenia choroby COVID-19 spôsobila masívne rušenie športových súťaží či posun termínu olympijských hier. Skomplikovala sa aj príprava slovenských športovcov na medzinárodné podujatia, v porovnaní so zahraničnou konkurenciou sa dostali do nevýhody. V posledných týždňoch trpeli najmä plavci, ktorí sa nemali kde pripravovať, keďže všetky bazény boli nariadením Ústredného krízového štábu zatvorené. Otvorením bubliny v Šamoríne dostávajú najlepší plavci opäť možnosť trénovať. Olympijské tréningové centrum x-bionic® sphere disponuje podmienkami aj pre prípravu v ďalších olympijských športoch. Návrh prevádzkovania karanténneho centra kopíruje platné rozhodnutia, opatrenia a usmernenia s cieľom ochrániť a podporiť verejné zdravie. V areáli môže vzniknúť kontrolovaná zóna na ubytovanie, stravovanie i športovú prípravu. Všetci športovci sa budú pohybovať v hermeticky uzavretom priestore, pred vstupom sa musia podrobiť povinne testom na koronavírus.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV