Športové aktuality
Podcast
4 mins. čítania

Šikana, psychický nátlak, hodiny plaču. Akvabela Reichová si prešla peklom

Stanislav Benčat

Počúvajte na: Google podcasty Spotify Apple podcasty SoundCloud | RSS

„Bolo to pre mňa veľmi ťažké. Mala som 15, 16 rokov... Chvalabohu, že mám veľmi dobrý vzťah s rodičmi. Tí za mnou vždy stáli a stoja. Celé to obdobie bolo extrémne psychicky náročné. Veľa sme doma plakali, všetci. Neraz mi preblesli hlavou myšlienky, že to už celé ukončím. Či už športovú kariéru alebo... no, myšlienky som mala veľmi pestré. Tá šikana bola veľká. Celé to bolo temné, nepríjemné.“

Viktória Reichová patrí k najtalentovanejším slovenským pretekárkam v umeleckom plávaní, alebo ak chcete po starom, v synchronizovanom plávaní. V bazéne je toto sympatické osemnásťročné žieňa prakticky ako doma. Trénuje od štyroch rokov, je viacnásobná majsterka Slovenska. Od roku 2016 plávala nielen v bazéne, ale aj v bahne športovej byrokracie a nefunkčných vzťahov v rámci Slovenskej plaveckej federácie. O jej nevšednom, smutnom, nepríjemnom a najmä zarážajúcom príbehu z prostredia slovenského športu sme sa rozprávali v Olympijskom podcaste.

Keď mala Viktória 15 rokov, bolo voči nej začaté disciplinárne konanie, že trénuje viac, ako by mala. Dostala sa do konfliktu s maďarským trénerom Gáborom Szauderom, pri ktorom si prešla psychickým peklom. Bez jasných dôkazov a dôvodov bola vyradená z tímovej reprezentačnej zostavy, po komunikácii jej rodičov so zväzom jej dokonca odobrali štatút reprezentantky.

Kauza sa dostala až na Športový arbitrážny súd v Lausanne, ktorý dal za pravdu mladej plavkyne.

Redaktor Stanislav Benčat sa rozprával s talentovanou akvabelou o spomienkach, na ktoré by najradšej zabudla. Čo všetko v podcaste prezradila?

Ako si spomína na prvé stretnutie s trénerom Szauderom?

Mával sexuálne narážky na tréningoch?

Ako zvládala chvíle, keď bola vyradená z reprezentácie?

Kto bol jej najväčšia opora?

Čo jej najviac pomáhalo držať sa psychicky?

Zostal v nej po afére hnev?

Ako jej (ne)pomáhali funkcionári z plaveckej federácie?

Aké má športové plány smerom do budúcnosti?


Nielen vo svete, ale aj na Slovensku sa čoraz hlasnejšie a priamejšie hovorí o rôznych formách diskriminácie, obťažovania alebo zneužívania, nevynímajúc ani svet športu. Slovenskému olympijskému a športovému výboru ako strešnej organizácii športu táto téma nie je ani zďaleka ľahostajná a akékoľvek takéto konanie maximálne odsudzuje a nezakrýva si pred ním oči. Záleží nám na tom, aby slovenskí športovci napredovali a športovali v bezpečí.

Za týmto účelom sme vytvorili formulár pre podanie oznámenia o diskriminácii, obťažovaní, šikanovaní, zneužívaní alebo inej forme porušenia zásady rovnakého zaobchádzania.

Športovci formulár nájdu na našej stránke Šport v bezpečí.

Viac informácií


Olympijský podcast každý utorok a štvrtok! 

Spravodajská rubrika "TalkSport" vychádza pravidelne vždy v utorok ráno.

Vypočujte si najnovší TalkSport

Vypočujte si predchádzajúci štvrtkový podcast 

Všetky podcasty 


Počúvajte na: Google podcasty Spotify Apple podcasty SoundCloud | RSS

Vo svojej aplikácii, cez ktorú chcete podcast počúvať, zadajte názov „Olympijský podcast", nastavte si automatické odoberanie a každý týždeň vo štvrtok môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu. Vždy v utorok ráno zas na vás čaká pravidelná spravodajská rubrika „TalkSport", v ktorej analyzujeme všetko, čo sa udialo v slovenskom športe za uplynulý týždeň.

Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Apple Podcasts, telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Google PodcastsSpotify...). Olympijský podcast je možné počúvať aj cez počítač, napr. na Soundcloud

Ďakujeme podcastovému štúdiu Podcaster za poskytnutie priestorov na nahrávanie Olympijského podcastu. Viac info a prenájom štúdia na www.podcaster.sk

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV