Šport a olympizmus
Peking/Bratislava
3 mins. čítania

Testovacie podujatia ZOH 2022 v Pekingu sa v prvom štvrťroku 2021 uskutočnia v upravenom režime, s obmedzeným množstvom športovcov a nie všetky budú mať podobu súťaží

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Mapka rozloženia športovísk a ďalších olympijských stavieb priamo v Pekingu, kde organizátori využijú aj športoviská, postavené k OH 2008.
Foto
Beijing 2022

Nadchádzajúca zimná sezóna bude posledná pred zimnými olympijskými hrami v Pekingu 2022. V prvom kvartáli 2021 by sa na olympijských športoviskách mala uskutočniť väčšina predolympijských testovacích súťaží. Vzhľadom na aktuálnu situáciu okolo pandémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19 však predstavitelia organizačného výboru ZOH 2022, Medzinárodného olympijského výboru (MOV), Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) aj medzinárodných športových federácií (MŠF) koncom minulého týždňa online rokovali o úprave programu testovacích podujatí na zimné olympijské i paralympijské hry.

Napriek tomu, že v Číne v období pandémie do konca tohto roka vyhlásili zákaz usporiadania medzinárodných akcií, na „generálky“ pred zimnými olympijskými a paralympijskými hrami 2022 sa tento zákaz nevzťahuje. Je však pravdepodobné, že účasť športovcov zo sveta na testovacích podujatiach bude výrazne obmedzená, pretože nemusia nutne mať podobu súťaží. Skôr sa budú testovať samotné nové stavby a lekárske zabezpečenie podujatí, vrátane dôrazných protipandémiových opatrení. Testovacie podujatia v minulosti zahŕňali organizáciu medzinárodných súťaží, zvyčajne pretekov Svetového pohára, ale aj hokejových zápasov a krasokorčuliarskych súťaží.

Aktuálne platia obmedzenia pre cesty z rôznych krajín do Číny. „Súčasná situácia s pandémiou ochorenia COVID-19 zasiahla mnohé časti sveta a platia cestovné obmedzenia. Situácia bude pravdepodobne rovnako zložitá aj v nasledujúcich mesiacoch, počas ktorých boli naplánované testovacie podujatia v Pekingu 2022,“ uvádza sa vo vyhlásení MOV.

V prípade, že počas prvého kvartálu budúceho roka sa situácia výraznejšie nezlepší, na testovacie podujatia zrejme príde len malý počet športovcov zo zahraničia – a ak budú mať podobu súťaží, odohrajú sa bez divákov. Väčšina účastníkov ZOH v Pekingu s vysokou pravdepodobnosťou spozná olympijské a paralympijské športoviská až vo februári, resp. v marci 2022.

Nedávno bol predhomologizovaný olympijský tobogan pre sánkovanie, boby a skeleton v Jančchingu, čo naznačuje, že prípravy ZOH 2022 napriek pandémii idú podľa plánu. V prvom štvrťroku 2021 sa majú uskutočniť predolympijské testovacie podujatia v rýchlokorčuľovaní, krasokorčuľovaní, skokoch na lyžiach, severskej kombinácii a v zjazdovom lyžovaní.

Organizátori ZOH 2022 o podobe jednotlivých „generálok“ postupne rokujú s príslušnými medzinárodnými športovými federáciami – tak, aby boli prispôsobené „na mieru“ jednotlivých športov. V uplynulých dňoch bol v dejisku hier 27-členný inšpekčný tím Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), ktorý sa zameral na pripravenosť zariadení pre všetky lyžiarske odvetvia a disciplíny. Podľa vyhlásenia FIS všetci jej inšpektori prileteli do Pekingu tou istou linkou, ale potom sa rozdelili do „bublín“.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV