Šport a olympizmus
Peking/Bratislava
4 mins. čítania

Prípravy ZOH a ZPH 2022 v Pekingu sú na dobrej ceste, dostávajú sa do rozhodujúcej fázy

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Večerný pohľad na Zakázané mesto v Pekingu.
Foto
Envato/Sean Pavone

Predstavitelia Medzinárodného olympijského výboru (MOV), Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) a organizačného výboru (OV) Peking 2022 vo štvrtok a v piatok virtuálne diskutovali o projektoch, súvisiacich s prípravami zimných olympijských (ZOH) a zimných paralympijských hier (ZPH) 2022 s centrom v čínskej metropole. V rámci diskusie preberali doterajšie úspechy, budúce míľniky a opatrenia proti pandémii ochorenia COVID-19.

Predseda koordinačnej komisie MOV pre ZOH 2022 Juan Antonio Samaranch jr. po skončení rokovaní povedal: „Máme za sebou dva veľmi produktívne dni. Dostávame sa do rozhodujúcej fázy príprav ZOH a ZPH 2022. Olympijské zariadenia budú dostavané do konca tohto roka. Plánujú sa aktivity spojené s oslavami jedného roka do začiatku ZOH, takže vzrušenie naozaj začína stúpať. Napriek ťažkostiam, ktoré nás postihli v tomto roku, je progres Pekingu 2022 pozoruhodný. Odrážajú to pozitívne reakcie zástupcov medzinárodných športových federácií, ktoré navštívili Peking v posledných týždňoch.“

V dejisku ZOH 2022 boli v uplynulých dňoch zástupcovia šiestich z celkového počtu sedem medzinárodných federácií zimných olympijských športov – lyžiarskej FIS, bobovej a skeletonovej IBSF, sánkarskej FIL, biatlonovej IBU, curlingovej WCF a korčuliarskej ISU. Chystané olympijské športoviská si nepozreli len zástupcovia hokejovej IIHF. Už v októbri sa virtuálnym spôsobom uskutočnili Svetový tlačový brífing a Otvorený deň pre národné olympijské výbory, na ktorých organizátori prezentovali prípravy zástupcom médií (bolo ich okolo štyristo), resp. NOV.

Juan Antonio Samaranch jr. zmienil existujúce výzvy, ktoré stoja pred organizátormi. „Preto sa – napríklad prostredníctvom pracovnej skupiny pre boj proti COVID-19 – plne pripravujeme na všetky eventuality. Skúsenosti a odborné znalosti členov organizačného výboru, podpora zo strany čínskej aj pekinskej vlády a úzka spolupráca medzi všetkými zainteresovanými stranami olympijského a paralympijského hnutia zabezpečia, že budeme spoločne silnejší, aby sme sa mohli pripraviť na všetko. Bude to nevyhnutné na to, aby sme v roku 2022 v Pekingu odohrali vynikajúce olympijské a paralympijské zimné hry,“ konštatoval predseda koordinačnej komisie MOV pre ZOH 2022.

Prezident IPC Andrew Parsons po rokovaniach vyzdvihol, že napriek bezprecedentným výzvam organizátori ZOH a ZPH 2022 udržiavajú veľký progres príprav hier. „Dúfame, že v spolupráci s našimi partnermi na MOV budeme pokračovať v úzkej spolupráci s OV Peking 2022 tak, aby sme úspešne zvládli posledný rok príprav,“ uviedol a aké šéf Medzinárodného paralympijského výboru dodal: „Hry v Pekingu ponúkajú obrovský potenciál a urobia veľa pre pokrok v právach ľudí so zdravotným postihnutím v Číne.“

Výkonný viceprezident OV Peking 2022 Čchang Ťian-tong uviedol: „Po vypuknutí ochorenia COVID-19 začiatkom tohto roka OV Peking 2022 v úzkej spolupráci s MOV a MOV nielen uprednostňoval prevenciu a kontrolu pandémie, ale zameriaval sa aj na prípravy hier. Snažíme sa prekonať rôzne ťažkosti a dosiahli sme solídny pokrok. V najbližších dňoch, tvárou v tvár novej situácii a výzvam, sa spolupráca medzi všetkými stranami ešte viac posilní, čím sa položí pevný základ pre úspešné hry v Pekingu 2022.“

Jedným z kľúčových výsledkov rokovania bola dohoda všetkých zúčastnených o utvorení pracovnej skupiny na prípravu opatrení proti šíreniu pandémie COVID-19. Peking 2022 pritom môže čerpať z rozsiahlej práce, ktorá sa na tomto poli realizuje v dejisku budúcoročných olympijských hier v Tokiu, aj v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou a s rôznymi odborníkmi z celého sveta.

Zimné olympijské hry v Pekingu a v priľahlej provincii Hebei sa uskutočnia v termíne 4. – 20. februára 2022, zimné paralympijské hry 4. – 13. marca 2022.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV