Športové aktuality
Bratislava
2 mins. čítania

Vo veku 88 rokov zomrel významný futbalový tréner Ján Hucko, viedol „veľký“ Spartak Trnava aj Slovan Bratislava, bol aj asistent hlavného trénera na MS 1970

TASR, SFZ
Ján Hucko patril medzi významných slovenských futbalových trénerov. Vybudoval si dobré meno aj v zahraničí.
Foto
SFZ/Roman Ferstl

Vo veku 88 rokov zomrel v piatok 20. novembra popredný futbalový tréner Ján Hucko. Informoval o tom oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Dolnokubínsky rodák (nar. 11. mája 1932) väčšinu života, nielen hráčskeho, prežil v Bratislave, kde pôsobil v Slávii, Slovane aj Dyname Spoje. Trénerský vrchol však dosiahol v Trnave. Ako 36-ročného si ho vybral za svojho nástupcu legendárny Anton Malatinský a so Spartakom získal v sezóne 1968/1969 titul. Nezabudnuteľný zápis s "bílými andelmi" urobil v EPM, keď sa s mužstvom bil s Ajaxom Amsterdam v semifinále tejto súťaže. Zo slovenských tímov viedol aj Jednotu Trenčín.

Vyštudovaný pedagóg dlhé roky pôsobil na bratislavskom gymnáziu na Bilíkovej ulici. V troch rôznych obdobiach pôsobil pri reprezentačnom tíme, dva razy vo federálnej reprezentácii ako pravá ruka Jozefa Marka – vrcholom bola účasť na MS 1970 - a neskôr Josefa Masopusta, v novodobej slovenskej reprezentačnej ére bol asistentom Dušana Galisa. Pôsobil aj za hranicami, najprv dva roky v egyptskom Zamaleku, potom skoro desať v Kuvajte. Celý čas stál pri synovi Ivanovi Huckovi, ktorý šiel v otcových stopách najprv hráčskych a potom aj trénerských.

Jeho poslednou trénerskou zastávkou bol FKM Karlova Ves a starosť o tamojších mládežníkov. K práci vo FKM pristupoval rovnako zodpovedne a so všetkou vážnosťou, ako keď sedel na lavičke Spartaku Trnava či Slovanu Bratislava alebo československej reprezentácie. "Presný počet ním absolvovaných zápasov sa už zistiť nedá, za šesť desiatok rokov si to azda ani nedá odhadnúť, on sám dodával pri debatách o svojej pracovnej dlhovekosti, že 'to bolo bez prestávky!'" uviedol web SFZ.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV