Šport a olympizmus
Bratislava
2 min. čítania

Na Martinengovom memoriáli v šerme Alex Duduc s Plaketou fair play

Alex Duduc s Plaketou fair play, ktorú mu odovzdala Katarína Ráczová.
Foto
KFP SOŠV

V dňoch 18. a 19. novembra znelo v bratislavskej športovej hale Elán rinčanie mierových zbraní.  Viac ako 170 šermiarov z 20 krajín nastúpilo na planše, aby na turnaji v rámci okruhu Európskej šermiarskej konfederácie si zmerali svoje schopnosti. Turnaj je pomenovaný po Ferdinandovi de Martinengo, ktorý je považovaný za zakladateľa slovenského organizovaného športu. V polovici 19. storočia založil v Bratislave aj prvú telocvičňu a šermiarsku školu v tedajšom Uhorsku. Dodnes je po ňom pomenovaný Bratislavský šermiarsky klub. V roku 1846 sa mu podarilo presadiť vyučovanie telocviku v školách.

Na Martinengovom memoriáli sa nestratili ani naši reprezentanti. V šerme fleuretom žien krásny výsledok dosiahla Rebeka Forgáchová (Klub šermu Šamorín), vekom ešte kadetka, ktorá skončila na treťom mieste. V korde mužov medzi 60 štartujúcimi pekný úspech dosiahol zástupca už spomínaného Bratislavského šermiarskeho klubu Ferdinanda de Martinengo Alex Vladimír Duduc, ktorý reprezentoval Slovensko na júnových Európskych hrách v Krakove. Jeho šieste miesto je pekné a sľubné umiestenie.

Alex Duduc však na turnaji dokázal, že ani ideály a myšlienky fair play nie sú mu cudzie a nezabudne na ne ani v zápale boja. V zápase o postup do finálovej osmičky vo vyrovnanom boji pomohol korigovať nedôslednosť rozhodcu vo svoj neprospech. Alex zápas nakoniec vyhral najtesnejším rozdielom 15:14. Za toto príkladné gesto dostal Plaketu fair play, ktorú mu odovzdala predsedníčka Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) Katarína Ráczová.

Duducovo gesto by určite potešilo aj Ferdinanda de Martinengo, ktorý bol považovaný za veľkého humanistu.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva