Športové aktuality
5 min. čítania

Lukostrelecký samouk Jozef Bošanský siedmy na Svetových hrách

Z Birminghamu PETER PAŠUTH
Jozef Bošanský aj v Birminghame potvrdil príslušnosť k svetovej špičke.
Foto
ARCHÍV (jb)

Samouk a amatér, ktorý si na účasť na lukostreleckých súťažiach musí brať dovolenku alebo náhradné voľno zo zamestnania, je súčasťou svetovej špičky v kladkovom luku. Jozef Bošanský príslušnosť k elite potvrdil aj 7. miestom na Svetových hrách v neolympijských športoch v Birminghame.

Jozef Bošanský bol v piatok prvý slovenský športovec, ktorý zasiahol do bojov na najväčšom športovom multipodujatí v neolympijských disciplínach. V kladkovom luku mu najskôr nevyšla prvá časť kvalifikácie podľa predstáv, keď v 36 výstreloch trafil 352 bodov.

Po rozsypaní prišla dobrá streľba

Jozef Bošanský a Nico Wiener
Jozef Bošanský počas prerušenia súťaže na Svetových hrách v spoločnosti úradujúceho majstra sveta v kladkovom luku Nica Wienera.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Druhá tridsaťšestka bola oveľa lepšia, 357 bodov bol druhý najlepší výsledok dňa. Štyridsaťšesťročný Slovák sa do vyraďovacej fázy kvalifikoval z 5. miesta, čo znamenalo voľný žreb v prvom eliminačnom kole.

„V prvom kole kvalifikácie som bol akýsi nekoncentrovaný, rozsypaný, nedarilo sa mi. Výsledok 352 bodov je vzhľadom na moju výkonnosť zlý. Pred druhou polovicou kvalifikácie som sa skoncentroval, dal som 357 bodov, čo je v týchto podmienkach vynikajúce,“ hodnotil Jozef Bošanský.

Kým súperi bojovali o osemfinále, on sa naň mohol v pokoji pripravovať. V čase, keď sa mala začínať vyraďovacia fáza, neďaleko Birminghamu sa zablýskalo, udrel aj hrom a spustila sa krátka búrka. Jury preteky na hodinu prerušila. Keď sa vrátili lukostrelci k terčom, ktoré boli umiestnené na tréningovom bejzbalovom ihrisku, blesk udrel opäť a nasledovalo z bezpečnostných dôvodov ďalšie polhodinové prerušenie.

Jozef Bošanský išiel vo vyraďovačke vo francúzskej stope

Jozef Bošanský
Vo štvrťfináe sa stretli najstarší a najvyšší účastník lukostreleckých súťaží Jozef Bošanský a Jean-Philipp Boulch.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

V osemfinále sa Jozef Bošanský stretol s Francúzom Adrienom Gontierom. Jeho súper predtým v 1. kole dosiahol maximálny nástrel 150 bodov, ale v dueli so Slovákom ho už nezopakoval. Po prvých dvoch setoch síce viedol 58:57, ale slovenský zástupca potom triafal samé desiatky a vyhral 147:146.

Vo štvrťfinále sa stretli najstarší a najvyšší lukostrelec birminghamského štartového poľa. S Francúzom Jeanom-Philippom Boulchom, ktorý meria vyše 2 metre, sa 46-ročný športovec zo Šale veľmi dobre pozná.

Bošanskému sa až v záverečnom sete podarilo trafiť tri desiatky, predtým mu vždy aspoň jeden šíp išiel do deviatky. Francúz mal pevné nervy, aj on síce trikrát zaváhal, ale napokon vyhral 147:145.

Jozef Bošanský tak pri premiére na Svetových hrách obsadil 7. priečku. „V eliminácii som si myslel, že strieľam dobre, ale desiatky nepadali pravidelne. Veľa šípov bolo tesných, rozhodovali milimetre. Francúz Boulch je riadne chlapisko, má oproti nám výhodu, že má vďaka výške dlhší ťah tetivy a šípy mu letia rýchlejšie. Mal však asi predo mnou rešpekt, keďže väčšinou získava viac bodov. Za posledné tri roky sme sa stretli na súťažiach viackrát, už som ho aj zdolal, ale častejšie vyhráva on,“ hodnotil Jozef Bošanský.

Amatér súťaží s profesionálmi

Po skončení súťaže na Svetových hrách mal zmiešané pocity. Na jednej strane chcel strieľať aj v sobotňajšom semifinále, na druhej si uvedomoval, že vzhľadom na podmienky, v ktorých sa pripravuje, je to cenný výsledok.

„S konečným umiestnením nemôžem byť spokojný, keďže som chcel viac. Ako amatér medzi profesionálmi som však nedosiahol zlý výsledok. Na rozdiel od súperov chodím pravidelne do práce,“ povedal zamestnanec jednej zo slovenských automobiliek.

Jeho súperi majú doma neporovnateľne lepšie podmienky, mnohí z nich sa venujú len lukostreľbe a za sebou majú veľký podporný tím.

Od samouka z youtubu až do svetovej špičky

Jozef Bošanský
Jozef Bošanský rozpráva o lukostreľbe vždy s veľkým zanietením.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Jozef Bošanský má za sebou neuveriteľný príbeh. Strieľať začal až po tridsiatke, keď chcel vyrobiť synovi luk a potreboval kúpiť šípy. Oficiálne uvádza, že to bolo v roku 2014.

„Prišiel som do predajne s lukostreleckými potrebami a domov som odchádzal s rekreačným lukom. Najskôr som strieľal doma na záhrade. Lukostreľba ma chytila, po dvoch mesiacoch som išiel na prvé preteky. Začalo sa mi dariť a tvrdo som na sebe pracoval, aby som sa posunul,“ popisoval svoje začiatky.

Začiatky kariéry mal náročné, keďže začínal s týmto športom neskoro. Keď pochopil, ako sa mieri a ako sa nastavuje luk, vytvoril si vlastnú techniku. Ako samouk odkukával od súperov najmä prostredníctvom internetových záznamov rôzne finesy streľby. Dnes je vo svetovom rebríčku na 10. priečke, pred zopár mesiacmi bol šiesty. Na nedávnych majstrovstvách Európy skončil štvrtý, teraz na Svetových hrách siedmy.

Skĺbiť povinnosti športovca a tímlídra údržby v známej automobilke je poriadne náročné. Niekedy spí len minimálne, keďže dochádza zo Šale do Bratislavy do práce na dvanásťhodinové šichty a okrem toho ešte trénuje.

„Na preteky si beriem dovolenku, zamestnávateľ mi v súvislosti s počtom dní vyšiel v ústrety, alebo si vyberám náhradné voľno za odrobené zmeny navyše. Dnes už nestrieľam na tréningoch toľko ako v minulosti, bolo by to kontraproduktívne, ale naďalej musím pravidelne strieľať. Pracovať a trénovať je náročná kombinácia,“ doplnil Jozef Bošanský.

Podujatia a športovci
Šport
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva