Šport a olympizmus
Trnava
2 min. čítania

Plaketa fair play KFP SOŠV pre príkladného ukrajinského žiaka Vladyslava Bulyhu

Eva Lukovičová (triedna učiteľka)
Vladyslav Bulyha s Plaketou Klubu fair play SOŠV, ktorú mu odovzdala členka kolégia klubu Andrea Ristová.
Foto
SŠŠ Jozefa Herdu Trnava

Vladyslav Bulyha je sextán na Strednej športovej škole Jozefa Herdu v Trnave. Je ukrajinský utečenec z bombardovanej Odesy, na Slovensko prišiel v júni 2023 a na konci minulého školského roka nastúpil posledný týždeň do školy.

Napriek nepriaznivým životným a zdravotným okolnostiam sa Vladyslav zo všetkých síl snaží plnohodnotne zaradiť do života. Rýchlo sa učí slovenčinu a začína aktívne komunikovať. Veľmi mu záleží na študijných výsledkoch, k príprave na vyučovanie sa stavia maximálne zodpovedne a s veľkým nasadením.

Rovnako je to aj v športe. Vladyslav trénuje tenis a pokiaľ mu to jeho zdravotný stav diabetika dovolí, nevynechá žiaden tréning ani hodinu telesnej výchovy.

Je najmladší žiak v triede, no je to veľmi zrelý, samostatný a hrdý chlapec. Ctí si autoritu učiteľa, správa sa k nim veľmi slušne a úctivo. Za každý prejav pochopenia a pomoci je veľmi vďačný, dáva najavo osobné sympatie.

V triede prejavuje živý záujem o spolužiakov a život v kolektíve. Zúčastňuje sa na všetkých triednych a školských akciách. Keď sa dozvedel o Župnej olympiáde a zranení chlapca, ktorý mal ísť hrať bedminton, sám sa ponúkol, že by rád reprezentoval školu. A to i napriek tomu, že bedminton nikdy poriadne nehral. Pred samotnou akciou si požičal raketu, aby mohol pred súťažou trénovať.

Vladyslav možno celkom presne nevie, čo je to fair play, no svojím prístupom k životu dokazuje, že je to vlastne jeho prirodzené vnútorné založenie a postoj ku všetkému, čo robí a ako žije.

Poznámka: Na XVI. Župnej olympiáde stredoškolákov Trnavského kraja si Vladyslav Bulyha prevzal Plaketu fair play Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru. Odovzdala mu ju členka kolégia KFP SOŠV Andrea Ristová.

Projekt
p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV