Športové aktuality
14 min. čítania

Jozef Bošanský po kariérnej zmene: Vek je len číslo

Titanilla BÖD
Jozef Bošanský.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Ako najstarší športovec v našej výprave získal jediné zlato Slovenska na Európskych hrách v Krakove. Učil sa z internetu a sníval o tom, že raz aj jeho súboje budú na YouTube. Neskôr túžil po tom, aby ho raz jeho šport živil. Vo veku 47 rokov sa mu aj tento sen začína splniť. V práci dal na jeseň výpoveď a teší sa na športové výzvy. Lukostrelec JOZEF BOŠANSKÝ má za sebou najúspešnejší rok svojej kariéry.

Rozhovor vyšiel aj v tlačenej podobe v novom vydaní magazínu Olympic.sk. Celý magazín v online verzii nájdete TU.

V auguste sa dostal na druhé miesto svetového rebríčka a do konca roka by sa tam mal udržať. Okrem Európskych hier vyhral aj dve kolá Svetového pohára. Prvý triumf dosiahol začiatkom sezóny v Antalyi, druhý v auguste v Paríži.

Keďže medzitým ho oslovil výrobca lukov, ktorý mu navrhol zaujímavý kontrakt, dve podujatia vyhral s dvoma rôznymi lukmi. „V našom športe je to nezvyčajné, no vymenil som značku počas sezóny. Značka, ktorú som používal na Európskych hrách, mi ponúkala iba takzvaný equipment kontrakt, teda nejaké luky zadarmo. Oslovila ma však ešte jedna firma, ktorá mi ponúkla lepšie podmienky,“ načrtol Jozef Bošanský. „Som asi jediný lukostrelec, čo vyhral dve podujatia Svetového pohára s dvoma rôznymi lukmi,“ doplnil.

Nová zmluva mu umožnila, aby po 25 rokoch dal výpoveď v bratislavskej automobilke. Od konca októbra je tak športovcom na plný úväzok.

JOZEF BOŠANSKÝ

Narodený: 14. mája 1976 v Topoľčanoch, disciplína: kladkový luk, najväčšie úspechy: 1. miesto na EH v Krakove (2023), 1. miesto v pretekoch SP v Antalyi (2023), 1. miesto v pretekoch SP v Paríži (2023), 4. miesto na ME v Mníchove (2022).

DRUHÁ ŠANCA UŽ NEPRÍDE

„Od mojich osemnástich rokov som nebol ani jeden deň bez práce. Ako som zmaturoval, na druhý deň som nastúpil do roboty a odvtedy som v kuse pracoval,“ vravel Bošanský.

Dlhé roky musel skĺbiť život vrcholového športovca s prácou na dvanásťhodinové zmeny.

Nadriadení mu vychádzali v ústrety. Na rôzne súťaže potreboval aj 80 dní dovolenky ročne, no po dohode so šéfmi mohol ísť aj do mínusu a chýbajúce hodiny odpracovať neskôr. Bolo celkom bežné, že po dlhom lete z pretekov ihneď z letiska vo Viedni si to zamieril do Devínskej Novej Vsi na nočnú šichtu.

Dvadsaťpäť rokov strávil na údržbe skrutkovacej techniky, často vstával o 3.30 v noci.

Jozef Bošanský na Európskych hrách v Krakove, kde získal zlatú medailu.
Jozef Bošanský na Európskych hrách v Krakove, kde získal zlatú medailu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Posledné roky žil v režime, že buď bol v robote, alebo na súťaži. „Už toho bolo veľa. Začal som špekulovať, ako ďalej. V určitom bode som bol veľmi naklonený tomu, že by som sa na to vykašľal. Ale nevedel som si predstaviť, že by som prestal strieľať. A zase strieľať len tak, doma, to by nebolo ono,“ vravel.

Teraz nastane v jeho príprave kvalitatívna zmena. „Na budúci rok som si naplánoval strašne veľa súťaží a po prvý raz v živote aj sústredenie. Budem sa správať tak, že lukostreľba je moje zamestnanie,“ zdôrazňuje Bošanský. Po skončení halovej sezóny väčšina pretekárov pôjde do tepla, strieľať vonku na 50 metrov. „Veľa ľudí chodí do Juhoafrickej republiky alebo do Turecka. Vždy sa dohodnú viacerí lukostrelci, aby mohli spolu trénovať, dávať si súboje medzi sebou,“ vysvetľoval slovenský reprezentant.

Dať výpoveď vo veku 47 rokov, v robote, kde strávil štvrťstoročie, nebolo jednoduché. Keďže vo fabrike nie je dovolené konzumovať alkohol a on sám vôbec nepije, na rozlúčku s kolegami kúpil päť marleniek.„Každý sa ma pýtal: čo budeš robiť, ak sa ti prestane dariť? Ale to budem riešiť potom. Povedal som si, teraz mi ide karta, tak si to idem vyskúšať. Lebo si myslím, že druhú šancu už nebudem mať,“ vyhlásil.

Najlepšie výsledky Jozefa Bošanského v roku 2023

1. miesto:

Európske hry, Krakov, Poľsko

Európska Grand Prix, Lilleshall, Veľká Británia

1. kolo Svetového pohára, Antalya, Turecko

4. kolo Svetového pohára, Paríž, Francúzsko

7. miesto:

Európska Grand Prix, Umag, Chorvátsko

Finále Svetového pohára, Hermosillo, Mexiko

ZAČALO SA TO LUKOM PRE SYNA

Bošanský začínal vo veku, keď mnohí iní športovci končia. Pred desiatimi rokmi sám netušil, že z neho raz bude lukostrelec, hoci odmalička stále z niečoho strieľal – z pušiek, zo vzduchovky, či z kuší.

Raz z dlhej chvíle vyrobil synovi luk. „Skúšal som najprv z dreva, ale to bolo ťažké, nešlo mi to. Potom som na internete našiel návod, ako to spraviť z PVC trúbky. Z nej som vymodeloval luk, ale nevedel som, ako vyrobiť šípy,“ zaspomínal si na svoje začiatky Bošanský, ktorý žije v Šali.

Išiel teda do špecializovaného obchodu Luk a šíp, ktorý sa medzičasom presťahoval zo Šale do Trnovca nad Váhom a predstavuje najväčšie lukostrelecké centrum v strednej Európe. „Vtedy však majiteľ Dušan Horváth tiež začínal v pivnici u manželky v krajčírstve,“ poznamenal.

V obchode uvidel kladkový luk, ktorý ho zaujal a kúpil si ho. Začal sa učiť z videí na internete. Trénoval každý deň, lebo ho to bavilo. Po niekoľkých týždňoch už išiel na prvú 3D súťaž a v priebehu roka už patril k najlepším v krajine.

„Videl som však, že ak budem strieľať len 3D, tak sa nikam nedostanem, lebo súťaže boli lokálne. Kamarát mi poradil, nech si dám terč na päťdesiat metrov a vyskúšam 72 šípov. Poslal som mu výsledok a neveril, že som toľko strelil,“ opísal svoje prvé skúsenosti s disciplínou, ktorá mu nakoniec priniesla úspech.

Na svojej prvej súťaži vo Veľkom Záluží síce ešte nevyhral, ale bol so svojím výkonom spokojný. Onedlho sa otestoval aj na medzinárodnom poli. „Stále ma to bavilo viac a viac. V postcovidovej sezóne som už išiel na všetky preteky Svetového pohára, a odvtedy som už nevynechal žiadnu veľkú súťaž.“

Popri lukostreľbe sa Bošanský venuje aj ostrým zbraniam. „Mám zopár pištolí a nejakú tú pušku. Chodíme strieľať zatiaľ na sto metrov, ale chceme vyskúšať aj long-range súťaže, na tisíc metrov. Je to taká veda, ,odladiť´ strelivo, nech je na tisíc metrov pekný sústrel,“ prezradil zaujímavosť.

Napnúť tetivu luku cez kladku si vyžaduje poriadnu silu.
Napnúť tetivu luku cez kladku si vyžaduje poriadnu silu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

NAJDRAHŠOU POLOŽKOU SÚ ŠÍPY

Čo potrebuje lukostrelec, aby bol úspešný? Dobré oči, či pevnú ruku? „Pozrite sa na mňa, ja nie som športový typ, nijako atleticky nevypadám. A slepý som ako patrón, nevidím, kam strieľam. Na pravom oku mám silný astigmatizmus,“ poznamenal preňho typickým vtipným až sarkastickým tónom. Pred siedmimi rokmi mu laserom zoperovali ľavé oko. Pravé však nie, vraj to nemá význam, nevedeli by mu to urobiť.

Podľa neho najdôležitejším faktorom pre úspech je, koľko je človek tomu ochotný obetovať. „Keď človek veľa trénuje, musia sa výsledky dostaviť. Nepoznám nikoho, kto strieľa toľko, koľko ja. Ak mám voľný deň, na strelnici som prvý a ako posledný odtiaľ odchádzam. Cítim, že potrebujem mať vystrieľaný istý objem šípov,“ podčiarkol.

V štartovom poli má najťažší luk. Bežný váži približne dve kilá, Bošanského má aktuálne 6,7 kila. „Teraz som dal 450 gramov dole. V hale ho nepotrebujem mať taký ťažký, ako vo vetre. Pre niekoho je to nepochopiteľné a nevedia s tým strieľať, ale pre mňa to tak funguje. Závažie aj stabilizátor vyrobila špeciálne pre mňa jedna firma. Väčšina ľudí má oceľové závažia, no ja mám tungstenové, čo je najťažší kov v periodickej sústave,“ vysvetľoval.

Bošanský už nekupuje luk, má to zabezpečené cez sponzorov. Samotný luk stojí okolo 1800 eur, závažia a stabilizátory stoja okolo tri a pol tisíc. Celkovo teda vyjde luk na približne päťtisíc eur. „Pre mňa sú najväčšou položkou šípy. Za jednu sezónu vonku zničím štyri sady, teda štyrikrát dvanásť šípov. Jeden šíp s tungstenovými hrotmi vychádza na 150 eur,“ vravel slovenský reprezentant.

Na Slovensku sa lukostreľbe nevenuje veľa ľudí. Na preteky Svetového pohára môžu ísť z jednej krajiny štyria pretekári, ale Bošanský je na týchto podujatiach zvyčajne sám zo Slovenska. Na majstrovstvách sveta alebo Európy, kde hradí výjazd zväz, bývajú niekedy aj traja športovci zo Slovenska.

Lukostreľba je veľmi populárna v Spojených štátoch, ale Mekka olympijskej lukostreľby je v Južnej Kórei. Tento šport má dobré zázemie aj v Turecku. „Ak sa v Turecku niekto dostane do reprezentácie, hneď to má ako zamestnanie na plný úväzok. Nemá to platené nejakými extra veľkými peniazmi, je to na úrovni minimálnej mzdy. No má aj iné výhody, ubytovanie a stravu zadarmo.“

V Turecku má zväz každý rok k dispozícii dva milióny eur a keď ich minie, môže požiadať o ďalšiu dotáciu. Na porovnanie – Slovenský lukostrelecký zväz má aktuálne ročný rozpočet 160 až 180 tisíc eur, a už aj to je rekordne vysoká suma. Predtým to dlhé roky bolo do stotisíc.

Našťastie, Bošanský má talent nielen na lukostreľbu, ale aj na získavanie sponzorov. Účasť na súťažiach často dotoval z vlastného rozpočtu, jednu celú sezónu mu zaplatil kamarát. V Šali trénuje v hale, ktorú mu majiteľ poskytol v rámci sponzorstva zadarmo, kým nenájde iných nájomcov. „Je to obrovská hala, niektoré poschodia už majú prenajaté, a tak ma posúvajú, teraz som na najvyššom poschodí,“ poznamenal. Menší tréningový priestor má k dispozícii aj v Bratislave v areáli Istrochemu.

Na Slovensku trénuje aj v priestoroch bratislavského Istrochemu.
Na Slovensku trénuje aj v priestoroch bratislavského Istrochemu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

SKLAMANIE A HNEV

Pri zabezpečení potrebných financií však znamenalo dôležitý posun k lepšiemu, keď sa dostal do Top tímu. „Prvýkrát som sa tam dostal v 2022, za 7. miesto vo svetovom rebríčku v predchádzajúcom roku. Vlani som si to zase poistil dobrým výsledkom na majstrovstvách Európy. Povedal som si, že kým budem v Top tíme, tak určite so športom neskončím,“ prezradil.

Jeden americký tréner mu poradil, aby vydržal do kategórie nad 50 rokov. Táto kategória je v Amerike veľmi populárna a na pretekoch sú lukratívne prize money. „Stačí vyhrať dve súťaže za rok a človek sa s tým v Amerike uživí,“ vravel Bošanský. Je presvedčený, že ak bude strieľať obdobne ako teraz, tak nebude mať problémy vyhrávať tieto súťaže.

Po triumfe na Európskych hrách v Krakove sa Bošanského často pýtali aj na olympiádu. V tom čase spolu s mnohými inými členmi lukostreleckej rodiny si myslel, že kladkový luk nebude chýbať na programe hier v Los Angeles v roku 2028. Mohlo to byť krásne vyvrcholenie kariéry.

Lenže všetko je inak. „Všetci z lukostreleckej obce sú veľmi nahnevaní na jedného pána, ktorý stále nám tvrdil, že to má podchytené s olympijským výborom. Napokon však do programu hier dali namiesto nás nejaký flag football Ani neviem, čo to je,“ povzdychol si Bošanský.

Flag soccer alebo flag football je bezkontaktný variant amerického futbalu, v ktorom netreba zložiť hráča súpera s loptou zložiť na zem, stačí mu odobrať látkovú vlajočku, čo má pripevnenú suchým zipsom k opasku. Aj tento šport má v Amerike značnú popularitu, lukostrelcov to však pochopiteľne nepotešilo. „Všetci sú veľmi smutní. Každý s tým rátal na sto percent. Nikde inde nie je kladkový luk rozšírenejší, ako v Amerike. Tak, ako u nás má veľa ľudí doma vzduchovku, majú v Amerike kladkové luky,“ objasnil Bošanský.

V čase ďalšej olympiády už bude mať 56 rokov. „Ak by sa aj kladkový luk dostal do programu OH 2032, mňa sa to už nebude týkať,“ myslí si slovenský pretekár, hoci je živým dôkazom, že v tomto športe vek nehrá až takú dôležitú rolu.

JOZEF BOŠANSKÝ V KRAKOVE A MEXIKU

Na júnových Európskych hrách v Krakove bol najstarší v 16-člennom štartovom poli. Za výhru v pretekoch Svetového pohára je viac bodov do svetového rebríčka, ako za prvé miesto na Európskych hrách, multišportové podujatie v Krakove mu však prinieslo väčšiu publicitu. „Je to taká malá olympiáda,“ myslí si Bošanský.

V kladkovom luku vystrelia súťažiaci počas jedného súboja pätnásť šípov, v sériách po tri šípy.

Slovenský pretekár v Krakove vo štvrťfinále zdolal Estónca Robina Jaatmu 149:145. V semifinále vyhral nad Turkom Emircanom Haneyom 147:145. Vo finále zdolal Taliana Marca Bruna 146:144.

Na finále Svetového pohára do Mexika potom cestoval ako prvý nasadený. „Bol som pripravený, mal som perfektné sústrely. Vedel som asi týždeň-dva dopredu, že budeme strieľať večer o ôsmej. Myslel som si, že to bude ako u nás v lete o takom čase, jemné šero. Ale keď som prišiel do Mexika, už som vedel, že je problém. O pol siedmej už bola tma. Ja s mojím astigmatizmom som nevidel, kam mierim. Bolo tam umelé osvetlenie, na fotkách to vyzeralo skvele, ale ja som nevidel,“ opísal nedávnu skúsenosť. Prvýkrát strieľal vonku za umelého osvetlenia.

V predvečer pretekov na takzvanej familiarizácii, teda spoznávaní strelnice vystrelil iba pár šípov. Bol bezradný, nevedel, čo má robiť. Jednoducho nevidel malý čierny pin, ktorým bežne mieri. Celý deň dumal, kým vymyslel, že bude mieriť vodováhou, ktorá je v mieridle. „Vzhľadom na situáciu som ešte celkom dobre dopadol,“ poznamenal. Skončil na siedmom mieste.

S krakovskou zlatou medailou, ktorá bola na EH 2023 jediná slovenská.
S krakovskou zlatou medailou, ktorá bola na EH 2023 jediná slovenská.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

STRES JE SPOJENEC

Bošanský na Európskych hrách zaujal aj tančekmi pred finále. Vyzeralo to, ako keby sa vôbec nestresoval. V tomto roku začal spolupracovať so športovým psychológom Petrom Kuračkom. Sú v telefonickom kontakte, pred dôležitými súťažami si zavolajú. „Zhodli sme sa, že stres je úplne normálny, ide len o to, ako s ním spracovať. Stres neberieme ako nepriateľa, ale skôr ako spojenca, vďaka ktorému dokážem dať dobrý výsledok. Zatiaľ mi to funguje,“ vyhlásil.

Dlho sa pripravoval ako samouk, bez trénera. V súčasnosti mu príležitostne pomáha Portoričan Angelo Ruiz. „Keď sme na súťažiach, sleduje ma, komunikujeme spolu. Je nevýhoda, že nemám stáleho trénera, ale nemôžem si ho dovoliť. Teraz si už aj voláme a občas mu pošlem nejaké video z tréningu a skoriguje ma, keď treba,“ opísal spoluprácu s juhoamerickým odborníkom slovenský pretekár.

V novej sezóne by chcel udržať minimálne druhé miesto v svetovom rebríčku. „Netrúfnem si povedať, či sa mi podarí zaútočiť na Mikeyho Schloessera, ktorého prezývajú Mr. Perfect. Musel by som veľmi dobre zabojovať,“ vyhlásil Jozef Bošanský.

Pán vodič, prečo ste išli 210?

Ak treba zladiť život vrcholového športovca s dennou prácou, vznikajú zaujímavé situácie. Napríklad pri nečakanej výmene šichty, počas ktorej sa doma u Jozefa Bošanského objavili dopingoví komisári.

Športovci musia mesiace dopredu v systéme uviesť, kde ich môžu dopingoví kontrolóri v určený čas dňa zastihnúť. Ak v uvedenom čase niekto nie je na vopred označenom mieste, má hodinu na to, aby sa tam dostavil. Ak to nestihne, je to porušenie dopingových pravidiel a športovec môže prísť o dotácie.

„Keď prišiel k nám domov do Šale dopingový komisár, bol som v práci v Devínskej Novej Vsi, lebo som neplánovane zaskakoval za chorého kolegu. Hneď mi volala žena. Nuž som sadol do auta a trielil som domov. Namerali ma pri Čataji, dobehli ma pri Seredi. Pýtali sa ma: Pán vodič, prečo ste išli celou cestou 210? Odvetil som: Lebo viac mi to nejde! Priznal som si chybu a zaplatil som za priestupok,“ porozprával nevšednú historku slovenský lukostrelec.

Dopingovú kontrolu stihol, päť minút pred deviatou bol doma.

Priateľské prostredie

Medzinárodná lukostrelecká komunita funguje ako jedna veľká rodina. Vo svojich pretekárskych začiatkoch Bošanský ešte veľmi nekomunikoval po anglicky, lebo v škole sa učil ruštinu a nemčinu. Časom sa však zblížil s ostatnými pretekármi. „Mám tam veľmi dobrých kamarátov, sú to perfektní ľudia. A ja sa snažím byť priateľský ku každému. Lukostreľba je celkove dosť bezkonfliktný šport,“ myslí si.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV