Športové aktuality
3 min. čítania

Slovenská cestná cyklistika s 2 miestenkami do Paríža 2024

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Prvýkrát po 28 rokoch bude môcť Slovensko vyslať na olympijské hry cestnú cyklistku. Na základe rebríčkov Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) má slovenská cestná cyklistika miesta pre jedného muža a jednu ženu pre olympijské hry v Paríži 2024. O konkrétnych menách do olympijskej nominácie rozhodne Slovenský zväz cyklistiky na základe aktuálnej výkonnosti a interných kritérií až v období pred Parížom 2024.

Na olympijských hrách 2024 v Paríži sa predstaví v cestných pretekoch 90 cyklistov a rovnaký počet cyklistiek. UCI rozdelila miestenky na základe cyklistických rebríčkov krajín k 17. októbru 2024. Miesta pre parížske preteky s hromadným štartom v cestnej cyklistike získalo najlepších 45 krajín v oboch rebríčkoch. Muži o olympijské medaily budú bojovať v sobotu 3. augusta 2024, ženy o deň neskôr.

„Tešíme sa, že po 28 rokoch sa na olympijských hrách bude môcť predstaviť slovenská cyklistka. Najväčší podiel na miestenke je Nora Jenčušová. Je hlavná kandidátka na účasť, avšak do definitívneho rozhodnutia je ešte ďaleko. Dôležitá bude výkonnosť v budúcej sezóne. Medzi mužmi je jedno miesto do Paríža reálnym obrazom našej súčasnej cyklistiky bez Petra Sagana,“ reagoval na miestenky prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Slováci i Slovenky vo štvrtej desiatke rebríčkov UCI

Medzi mužmi je Slovensko v rebríčku UCI na 32. pozícii, medzi ženami na 36. priečke. Podľa pravidiel maximálny počet štyroch cyklistov môžu do cestných pretekov jednotlivcov a jednotlivkýň postaviť štáty z prvých piatich miest renkingum, u mužov sú to Belgicko, Dánsko, Slovinsko, Veľká Británia a Francúzsko, u žien Holandsko, Taliansko, Belgicko, Švajčiarsko a Poľsko. Tri miestenky sú určené pre krajiny od 6. do 10. priečky, dve pre štáty z druhej desiatky. Ďalších 25 krajín môže vyslať do Paríža po jednom cyklistovi do pretekov s hromadným štartom. Zvyšných desať miest prerozdelila UCI podľa výsledkov majstrovstiev sveta a kontinentálnych šampionátov.

Slovensko nemá na základe rebríčka UCI či výsledkov na MS právo nominovať pretekára či pretekárku do časovky. Jazdy proti chronometru sú na programe v sobotu 27. júla.

Cestná cyklistika: Ženy len v Atlante 1996, muži na každých OH v ére samostatnosti

Kým slovenskí cestári štartovali na olympijských hrách pravidelne, ženy sa predstavili len v Atlante 1996. V pretekoch s hromadným štartom skončila Lenka Ilavská na 27. a Eva Loweová-Orvošová na 27. pozícii.

Cestní cyklisti nechýbali v slovenských dresoch na olympijských hrách ani raz v ére samostatnosti. Doteraz sa pod piatimi kruhmi predstavilo od roku 1996 dvanásť cestárov (Peter Sagan, Juraj Sagan, Lukáš Kubiš, Patrik Tybor, Ján Valach, Matej Jurčo, Roman Broniš, Martin Riška, Róbert Nagy, Milan Dvorščík, Pavol Zaduban, Miroslav Lipták). Najlepší individuálny výsledok v pretekoch s hromadným štartom dosiahol Peter Sagan, ktorý bol v Londýne 2012 klasifikovaný na 34. priečke.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV