Športové aktuality
7 min. čítania

Legendárna basketbalová trénerka Natália Hejková oslavuje 70

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Natália Hejková ako trénerka v plnom nasadení. Do svojej práce dáva celú dušu.
Foto
TASR/Milan Kapusta

„Navždy sa zachová v pamäti Hejková!,“ takúto modifikáciu refrénu známej piesne Elánu o stužkovej si vymysleli fanúšikovia ružomberských basketbalistiek, keď ich legendárna trénerka Natália Hejková končila v roku 2003 svoje výnimočné pôsobenie v klube. Odvtedy dosiahla ešte množstvo ďalších veľkolepých trénerských úspechov a dostala sa aj do Siene slávy FIBA. Natália Hejková oslavuje v nedeľu 7. apríla sedemdesiatku.

Narodila sa 7. apríla 1954 v Žiline, tam aj začínala s basketbalom. Predtým však vyskúšala balet a všetky možné športy – lyžovanie, ľadový hokej, futbal, gymnastiku, plávanie, skoky do vody, hádzanú, volejbal, tenis a napokon basketbal, pri ktorom zakotvila. Istý čas sa ho snažila skombinovať s tenisom, ale pochopila, že cez tenis cesta k úspechu nevedie.

S úspechom hrala v Prahe, potom ju zlákali do Ružomberka

Vo svojom milovanom basketbale sa výrazne presadzovala už ako hráčka. Dlho hrala v československej I. lige. Najlepšiu časť hráčskej kariéry prežila v tíme Slavie VŠ Praha, v ktorom pôsobila počas vysokoškolského štúdia práva v Prahe. So Slaviou VŠ Praha v roku 1973 získala československý titul a v roku 1976 vyhrala Pohár Liliany Ronchettiovej. V tom druhom prípade bola kapitánka tímu.

V rokoch 19791987 hrala Natália Hejková za SCP Ružomberok. Zlákal ju tam bratranec, ktorý bol riaditeľom učilišťa Chemosvitu Svit. Klub z neďalekého Ružomberka akurát postúpil do I. československej ligy a potreboval získať hráčske posily. Rudolf Mičuda z tamojšieho klubu ju uhovoril na dvojročné pôsobenie. Napokon v Ružomberku strávila takmer šťvrťstoročie!

S manažérom Jozefom Smolekom utvorila Natália Hejková v Ružomberku vynikajúci tandem.
S manažérom Jozefom Smolekom utvorila Natália Hejková v Ružomberku vynikajúci tandem.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Nechcela byť trénerkou, presvedčil ju Jozef Smolek

Ako hráčka zvyčajne pôsobila na poste rozohrávačky. Hoci sa pôvodne nechcela stať trénerkou, už v Ružomberku sa tejto činnosti venovala mimoriadne úspešne. Ponuku jej dal vtedajší manažér klubu Jozef Smolek, s ktorým na dlhé roky utvorili zohranú dvojicu s mimoriadnymi úspechmi. Družstvo SCP hneď v prvej trénerskej sezóne vytiahla z druhej československej ligy do prvej. A keď sa ako trénerka dobre uchytila, Smolek ju „ukecal“, aby pokračovala.

Natália Hejková.
Natália Hejková.
Foto
TASR/Michal Svítok

V texte, ktorý pred niekoľkými dňami na základe Hejkovej rozprávania vyšiel v internetovej verzii českého denníka Blesk, prezradila: „Ako hráčka som si nerobila poznámky z tréningu, pretože som nikdy nemala ambíciu stať sa trénerkou. Založila som to na svojich hráčskych skúsenostiach. Snažila som sa naučiť deti základné veci, akoby boli dospelí. Deti, ktoré nikdy v živote nedriblovali, prišli na tréning a ja som ich okamžite naučila, ako driblovať pravou aj ľavou rukou, aby boli obojručné. Aby sa dozvedeli, čo budú potrebovať ako dospelí hráči. Bola to zábava pre mňa a myslím si, že to bola zábava aj pre ne. Nakoniec sa to však skončilo s o niečo staršími deťmi.“

S Ružomberčankami 13 domácich titulov, aj dva európske

V roku 1991 už získali Ružomberčanky pod Hejkovej vedením titul majstra ČSFR. V našich končinách bol takýto trénerský úspech ženy dovtedy nevídaný. Mnohí chlapi v basketbale sa na ňu pozerali cez prsty, ale ona si išla tvrdo svojou cestou, ktorej verila. Napríklad razila veľmi tvrdú kondičnú prípravu, vďaka ktorej si jej zverenky nielen budovali odolnosť, ale aj dokázali ubehať možno i silnejšie tímy.

O rok nasledovala obhajoba federálneho titulu a počnúc rokom 1993 sa jej družstvo nadlho etablovalo medzi najlepšími tímami Európy. Do roku 2003 získala Hejková s družstvom Ružomberka (pod rôznymi názvami) 13 domácich majstrovských titulov (tri federálne a desať slovenských), ako aj celkové triumfy vo Final Four Európskej ligy 1999 a 2000. Obzvlášť ten prvý, ktorý Ružomberčanky dosiahli na domácej palubovke, bol mimoriadne emotívny.

Natália Hejková nad hlavami ružomberských basketbalistiek po druhom euroligovom triumfe v roku 1999 v Brne.
Natália Hejková nad hlavami ružomberských basketbalistiek po druhom euroligovom triumfe v roku 2000 v Brne.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Na európskom vrchole aj so Spartakom Moskva a s USK Praha

Od roku 2003 Natália Hejková trénersky pôsobí v zahraničných kluboch: postupne v maďarskom Šoprone, v ruských Spartaku Moskovská oblasť (dva ligové tituly a víťazstvá v Európskej lige 2007 a 2008) a Diname Moskva, v španielskom Ros Casares Valencia a od roku 2012 v českom USK Praha, s ktorým získala 11 ligových titulov a víťazstvo v Európskej lige 2015. Nepochybne ukázala cestu a motivovala množstvo ďalších žien s trénerskými ambíciami – a zrejme nielen v basketbale.

Na ME 2009 v Lotyšsku pôsobila Natália Hejková ako športová riaditeľka tímu basketbalistiek Slovenska. Takto sa spolu s hráčkami tešila z víťazstva nad Češkami.
Na ME 2009 v Lotyšsku pôsobila Natália Hejková ako športová riaditeľka tímu basketbalistiek Slovenska. Takto sa spolu s hráčkami tešila z víťazstva nad Češkami.
Foto
TASR

Podiel na našej medaile z ME a na ruskej z OH, so Slovenkami na OH nešla

S úspechom si počínala aj pri reprezentačných tímoch Slovenska a Ruska. Ako asistentka trénera Tibora Vasiľka sa podieľala na zisku striebra tímu SR na majstrovstvách Európy 1997 v Maďarsku. V rokoch 1998 – 2000 viedla slovenskú reprezentáciu, ktorá pod jej vedením bola ôsma na MS 1998 v Nemecku, štvrtá na ME 1999 v Poľsku (čo znamenalo postup na OH 2000) a trinásta na ME 2011 v Poľsku. Pôsobila ako asistentka aj pri ženskej reprezentácii Ruska. V tejto pozícii sa podieľala na zisku bronzu na OH v Pekingu 2008 a európskeho titulu v Taliansku 2007.

Natália Hejková po návrate z predolympijského turnaja v Sydney. Ako trénerka priviedla náš tím na OH 2000 a viedla ho aj na predolympijskom turnaji, ale krátko pred hrami sa funkcie na protest proti odvolaniu manažéra Jozefa Smoleka vzdala.
Natália Hejková po návrate z predolympijského turnaja v Sydney. Ako trénerka priviedla náš tím na OH 2000 a viedla ho aj na predolympijskom turnaji, ale krátko pred hrami sa funkcie na protest proti odvolaniu manažéra Jozefa Smoleka vzdala.
Foto
TASR/Peter Hudec

V roku 2000 mala viesť družstvo basketbalistiek Slovenska na olympijských hrách v Sydney. Po tom, čo bol v dôsledku zákulisných machinácií odvolaný generálny manažér reprezentačného tímu Jozef Smolek, jej dlhoročný najbližší spolupracovník v mimoriadne úspešnom ružomberskom klube, na protest sa vzdala funkcie reprezentačnej trénerky. Spolu s ňou sa účasti na OH vzdala aj jedna z hlavných osobností reprezentačného družstva Iveta Bieliková, ktorou s ňou bola za tie roky (už od čias, keď boli spoluhráčky) spojená ako keby pupočnou šnúrou.

Historicky najúspešnejšia ženská klubová trénerka v Európe

Natália Hejková je historicky najúspešnejšia trénerka v ženskom klubovom basketbale v Európe. V štyroch krajinách (ČSFR, Slovensko, Rusko a Česko) získala spolu 26 ligových titulov a päť celkových triumfov v Európskej lige. Pätnásťkrát ňou vedené tímy postúpili do Final Four Európskej ligy. Vyhlásili ju za najúspešnejšiu basketbalovú trénerku 20. storočia na Slovensku.

Rozhodujúca je vášeň

Keď sa jej svojho času pýtali na recept na trénerské úspechy, hovorila, že v tíme sa vždy snaží navodiť rodinnú atmosféru a s hráčkami sa veľa rozpráva nielen o basketbale.

V spomínanom texte v Blesku sa zamyslela aj nad tým, vďaka čomu sa ako trénerka basketbalistiek dostala tak ďaleko (či skôr vysoko): „Je to úplne jednoduché: ak vás niečo baví a chcete, aby to bolo súčasťou vášho života, potom prosím! Ukážte svoje kvality a nebude problém. Ale musí tam byť vášeň. To je rozhodujúce. Nedá sa to robiť len ako práca. Stále mám túto vášeň.“

Množstvo domácich i medzinárodných ocenení jedinečnej kariéry

Natália Hejková patrí medzi najväčšie trénerské osobnosti v histórii slovenského športu.
Natália Hejková patrí medzi najväčšie trénerské osobnosti v histórii slovenského športu.
Foto
TASR/Martin Baumann

V roku 1998 dostala Natália Hejková slovenské štátne vyznamenanie – Rad Ľudovíta Štúra III. triedy. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) ju v posledných rokoch opakovane navrhoval na vyššie štátne vyznamenanie, zatiaľ neúspešne. SOŠV ju v roku 2022 prijal za svoju čestnú členku. V roku 1999 získala prestížne slovenské ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii šport.

V roku 2019 ju uviedli do Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Okrem nej sa zo Slovákov dostal do Siene slávy FIBA zatiaľ len najlepší basketbalista slovenskej histórie Stanislav Kropilák. Viackrát ju nominovali za trénerku výberu sveta FIBA. Od roku 2019 je členka výkonného výboru Svetovej asociácie basketbalových trénerov (WABC).

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantke Natálii Hejkovej srdečne blahoželá!

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV