Športové aktuality
5 min. čítania

Výnimočný kráľ cyklistiky Peter Sagan dal zbohom elitnému pelotónu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Sagan na pódiu pred svojími rozlúčkovými pretekmi.
Foto
TotalEnergies

Trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan sa v nedeľu na Tour de Vendée rozlúčil s pretekaním na ceste. Je možné, že v budúcnosti absolvuje ešte niektoré preteky, avšak nebudú už v elitnom pelotóne worldtour. Peter Sagan sa chce počas nasledujúceho roka venovať horskej cyklistike a predstaviť sa v nej aj na olympijských hrách v Paríži. Vo svete cestnej cyklistiky zanechal výraznú stopu vďaka svojim športovým výkonom, láske k šoubiznisu i niekoľkým kontroverziám.

Peter Sagan je vo svetovom pelotóne výnimočná osobnosť. Jeho tri tituly majstra sveta za sebou boli unikátne, sedem zelených dresov na Tour de France bude veľmi náročné prekonať. Trojnásobný slovenský športovec roka je výnimočným a nezabudnuteľným pretekárom. Aj v záverečných pretekoch kariéry na Tour de Vendée ukázal svoju výnimočnosť. V závere sa nechcel zapojiť do šprintu, v ktorom by mal šancu na úspech, ale pomáhal tímovému kolegovi Sandymu Dujardinovi a vytiahol ho na 3. priečku. Sám skončil deviaty.

Po skončení pretekov sa na sociálnych sieťach roztrhlo vrece s blahoželaniami Petrovi Saganovi k úspešnej kariére. Ozvali sa aj z jeho bývalého tímu Bora – Hansgrohe, ale aj z konkurenčného Ineosu. Vo francúzskych médiách i v televízii sa spomínalo na jeho skvelé výsledky a výkony.

„Blahoželám Ti k cestárskej kariére, o ktorej väčšina z nás môže len snívať. Som si istý, že si inšpiroval novú generáciu cyklistov. Dokážu teraz jazdiť v mnohých terénoch. Za to Ti nemôžeme poďakovať, keďže nám vyrástli noví súperi,“ ozval sa bývalý víťaz Geraint Thomas.

Čo robilo Petra Sagana výnimočným a nezabudnuteľným na ceste?

Víťazstvá už v mladom veku

Peter Sagan veľmi skoro ukázal, že má pred sebou zlatú budúcnosť. Už od svojich prvých pretekov ako junior vynikal svojím štýlom a výsledkami. Jeho vstup do sveta profesionálov bol neočakávaný a vo víťaznom duchu. V roku 2010, vo veku 20 rokov, zaznamenal hneď vo svojej prvej sezóne v elitnom pelotóne prvé víťazstvá. Za jediný rok priniesol Tourminátor (ale aj Hulk) na pretekársku scénu závan čerstvého vzduchu a rozhodil starých harcovníkov.

Sagan ďalej potvrdil, že nebol len atrakciou na jednu sezónu. V roku 2012 vyhral tri etapy na Tour de France, štyri na Okolo Švajčiarska a päť v Kalifornii.

Veľký šampión Peter Sagan

Peter Sagan je v prvom rade veľký šampión. Trikrát bol majster sveta (2015, 2016, 2017), sedemkrát dokončil Tour de France v zelenom drese, počas kariéry dosiahol 121 oficiálnych víťazstiev. Od roku 2012 do roku 2019 mu zrejme nič nestálo v ceste. Až od roku 2020 sa veci skomplikovali. Trikrát bol pozitívne testovaný na COVID-19 a jeho návrat do súťažného kolotoča nevyšiel podľa plánu.

„Už sa toľko netešil. Tento chlapík odolával počas rokov veľkému tlaku, neuveriteľnému množstvu požiadaviek od ľudí. To všetko ho vyčerpalo. Pružina bola zlomená,“ priznal v nedávnom rozhovore pre francúzsky športový denník L’Equipe Jean-René Bernaudeau, šéf tímu TotalEnergies, za ktorý Slovák jazdil posledné dva roky.

Tréning na horskom bicykli a jeho vlastný štýl

Vo veku deväť rokov Peter objavil súťaženie prostredníctvom horskej cyklistiky. Jeho prvé kroky v teréne a cyklokrose výrazne ovplyvnili zvyšok jeho kariéry. Sagan, útočný jazdec, ktorý nemal problémy zvládnuť aj kopcovitý terén a bol pozoruhodným šprintérom, disponoval veľmi kompletnou škálou vlastností, ktoré mu prinášali úspechy v každej etape. Dnes, vo veku 33 rokov, sa športovec túži vrátiť k horskej cyklistike a chce sa kvalifikovať na olympijské hry 2024 v Paríži.

Šoumen

„Práve pre šou milujem cyklistiku. Nechcem len vyhrávať, chcem robiť šou, aby ma ľudia spoznali. A chcem verejnosti niečo ponúknuť,“ vyhlásil v roku 2012.

Niekedy šokujúce výroky, jazda na zadnom kolese, oslavné gestá, podpísanie jeho knihy divákovi uprostred etapy Tour de France 2019, stretnutie s pápežom Františkom a venovanie žlto-bieleho bicykla. Len zlomok z prípadov, vďaka ktorým sa dostal do centra pozorností médií a užívateľov sociálnych sietí. Aj tieto veci mu priniesli celosvetovú popularitu.

Kontroverzia

Minca nepadá vždy na správnu stranu a Sagan za svoju odvahu občas zaplatil. Tým, že vyvolal rozruch, bola mu často venovaná zvýšená pozornosť. V roku 2017 bol napríklad vylúčený z Tour du France, ako sa neskôr ukázalo neprávom, za kontakt lakťom s Markom Cavendishom. Štyri roky predtým vyvolal škandál, keď poštípal hostesku do zadku a potom sa jej ospravedlnil kyticou kvetov.

V roku 2021 dostal pokutu 5 000 eur za zranenie policajta v Monaku a porušenie zákazu vychádzania. Vlani zasa dostal trest za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Peter Sagan pred rozlúčkovými preteky Tour de Vendée
Peter Sagan pred rozlúčkovými preteky Tour de Vendée.
Foto
TotalEnergies

Rozlúčka Petra Sagana

Na svojich posledných nedeľňajších pretekoch sa Sagan dočkal peknej pocty od mnohých fanúšikov, ktorí sa s ním prišli rozlúčiť. „Bolo to výnimočné,“ povedal s dojatím. „Nelúčim sa úplne. Chcem sa venovať horskej cyklistike.“

Momentálne je Slovensko na 37. mieste v rebríčku UCI. V Paríži pôjde 19 najlepších krajín. Okrem horskej cyklistiky sa chce v budúcnosti venovať viac synovi Marlonovi a užiť si život nielen ako cyklista.

„Nie je to o medaile alebo niečom podobnom. Je to skôr o tom, čo chcem robiť. Už nepociťujem tlak na to, či vyhrám alebo prehrám. Je to len niečo, čo som vždy chcel: ukončiť kariéru na horskom bicykli. Ale chcel som to urobiť pre seba a nie pre niekoho iného.“

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV