Športové aktuality
3 min. čítania

Robert Kubín bude prvý jachtár zo Slovenska po 16 rokoch na OH

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Robert Kubín.
Foto
SZJ

Slovensko bude mať na Hrách XXXIII. olympiády v Paríži zastúpenie minimálne v piatich športoch. K atletike, cestnej cyklistike, streľbe a vodnému slalomu pribudol zásluhou Roberta Kubína aj jachting. Dvadsaťročný Košičan Robert Kubín si miestenku vybojoval na Regate poslednej šance v Hyeres vo windsurfingovej triede IQ Foil. Definitívne jeho olympijskú účasť ešte musí potvrdiť medzinárodná federácia Svetový jachting.

Bývalý člen Juniorského olympijského tímu, ktorý získal podporu aj prostredníctvom grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa!, obsadil na olympijskej kvalifikácii v Hyeres konečnú 8. priečku, keď sa jeho púť skončila vo štvrťfinále windsurfingovej triedy IQ Foil. V Hyeres sa bojovalo o päť priamych miesteniek a jednu v rámci programu malých jachtárskych krajín (ENP), medzi ktoré patrí aj Slovensko. Z windsurfistov zaradených do ENP bol Robert Kubín druhý najlepší, avšak Litovčan Rytis Jasiunas zobral vďaka 4. priečke priamu miestenku a tá z programu pripadla Slovákovi.

„Priamo v Hyeres mi zástupca našej triedy zo svetovej federácie potvrdil, že miestenka bude patriť mne. Medzinárodná federácia by to mala oficiálne potvrdiť do 3. mája,“ povedal Robert Kubín.

Robert Kubín počas olympijskej kvalifikačnej regaty poslednej šance v Hyeres.
Robert Kubín počas olympijskej kvalifikačnej regaty poslednej šance v Hyeres.
Foto
ARCHÍV (RK)

Dvadsaťročný Košičan podriadil v Hyeres všetko jednému cieľu – získaniu miestenky na olympijské hry. Od prvého dňa rozjázd sa pohyboval v najlepšej desiatke celkového poradia, po druhom dni bol dokonca štvrtý aj vďaka 3. priečke v piatej rozjazde. Člen ATU Košice vstupoval do finálového bloku zo 7. pozície s vedomím, že miestenka by mu nemala uniknúť. V elitnej desiatke boli len dvaja z programu ENP, Litovčan však postupoval priamo do semifinále a mohol skončiť najhoršie piaty.

„Regatu poslednej šance môžem hodnotiť veľmi pozitívne. Bola náročná z fyzickej i mentálnej stránky. Neurobil som žiadne vážnejšie chyby a všetko som podriadil cieľu dostať sa na olympijské hry, ktorý sa mi podarilo naplniť. Z finálovej desiatky som bol najmladší, ak by bola kategória do 21 rokov, tak by som ju vyhral. Všetci fináloví súperi boli oveľa skúsenejší a vyjazdenejší v porovnaní so mnou,“ povedal Robert Kubín.

Jachtárske súťaže olympijských hier 2024 sa uskutočnia vo vodách Stredozemného mora v Marseille.

Slovenský jachting mal naposledy zastúpenie pod piatimi kruhmi zásluhou Patrika Polláka v Pekingu 2008. Windsurfista Pollák štartoval aj v Atlante 1996 a v Sydney 2000. V Aténach 2004 sa vo windsurfingu predstavil Martin Lapoš. V Atlante 1996 štartovali v triede 470 Igor Karvaš a v triede Finn Marek Valášek.

Robert Kubín
Podujatia a športovci
Šport
Tagy
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV