Šport a olympizmus
3 min. čítania

SOŠV bude spolupracovať pri prípravách plaveckého šampionátu a pri prezentácii Medzinárodného maratónu mieru

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Zľava primátor mesta Košice Jaroslav Poláček, prezident SOŠV Anton Siekel a prezident SPF Ivan Šulek pri podpise memoranda o spolupráci pri organizácii ME v plávaní do 23 rokov.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenský olympijský a športový výbor, mesto Košice a Slovenská plavecká federácia budú spolupracovať pri prípravách budúcoročných majstrovstiev Európy do 23 rokov a juniorov v Košiciach. Na pôde Slovenského domu v Paríži sa počas olympijských hier bude propagovať Medzinárodný maratón mieru, ktorý vznikol pred 100 rokmi. Memorandum o spolupráci podpísal vo štvrtok prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel so zástupcami zainteresovaných strán.

V Košiciach v súčasnosti rekonštruujú mestskú krytú plaváreň a vznikne Národné olympijské centrum plaveckých športov. Výstavba moderného plaveckého komplexu bude stáť viac ako 17,35 milióna eur bez DPH. Nové moderné športovisko by malo slúžiť plavcom od konca marca 2025. Bude spĺňať všetky podmienky pre organizovanie vrcholných medzinárodných podujatí.

Plavecké majstrovstvá Európy do 23 rokov a juniorov

Hneď v auguste 2025 by sa v novom Národnom olympijskom centre plaveckých športov mali konať mládežnícke majstrovstvá Európy v plávaní. Memorandum o spolupráci pri ich organizovaní podpísali prezident SOŠV Anton Siekel, primátor mesta Košice Jaroslav Poláček a prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek.

„Pôvodne sme mali organizovať len majstrovstvá Európy do 23 rokov, pravdepodobne to však budú aj majstrovstvá Európy juniorov. Spojili sme sily, aby výpravy nemuseli cestovať do mnohých krajín a sústredili sa na jedno podujatie. Bude to tak oveľa väčšie podujatie,“ povedal pri podpise memoranda Ivan Šulek.

„Teším sa, že na Slovensku vyrastie ďalšie moderné športovisko. Pripojí sa k rodine národných športových centier, ktoré sú pre iné športy. Budeme ďalej pokračovať v podpore týchto projektov, aby sa v nich mohli konať významné športové podujatia,“ zareagoval Anton Siekel.

Prezident SOŠV Anton Siekel (v strede) po podpise memoranda o spolupráci s riaditeľom MMM Branislavom Koniarom, prizerá sa primátor mesta Košice Jaroslav Poláček
Prezident SOŠV Anton Siekel (v strede) po podpise memoranda o spolupráci s riaditeľom MMM Branislavom Koniarom, prizerá sa primátor mesta Košice Jaroslav Poláček.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Prepojenie Paríža a MMM

Medzinárodný maratón mieru a olympijské hry sú úzko prepojené. Keď novinár, pedagóg, tréner, funkcionár a propagátor športu Vojtech Bukovský navštívil v roku 1924 olympijské hry v Paríži a videl na nich maratón, rozhodol sa usporiadať tento beh aj v Košiciach. O tri mesiace neskôr sa zrodil druhý najstarší maratón na svete po bostonskom. Tento rok sa uskutoční po 100 rokoch jeho 101. ročník. Po 100 rokoch sa olympijské hry vrátia opäť do Paríža a obe podujatia sa opäť prepoja.

Košický Medzinárodný maratón mieru sa podľa memoranda o spolupráci medzi SOŠV, mestom Košice a Maratónskym klubom bude propagovať v priestoroch Slovenského domu, ktorý vznikne v parku La Villette.

„Chceme v stopách Vojtecha Bukovského ísť do Paríža a tam prerozprávať príbeh, ako malé mesto v strednej Európe dokázalo udržať maratón pri živote 100 rokov napriek všetkým problémom. Maratón prežil veľkú hospodársku krízu, svetovú vojnu, zmeny režimov. Spoločne pred celým svetom ukážeme, čo Slovensko a Košice dokázali,“ povedal pri podpise memoranda riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru Branislav Koniar.

„Teším sa na prezentáciu maratónu i Slovenska a ohlasy, ktoré táto prezentácia vyvolá. Košický maratón napísal úžasný príbeh,“ doplnil Anton Siekel.

Tagy
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV