Šport a olympizmus
2 min. čítania

Talentovaná Slovenka pobeží úvodný úsek štafety s olympijským ohňom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Loriana Popovičová
Foto
PETER JESENSKÝ

Aj Slovensko bude mať zastúpenie v štafete s olympijským ohňom pred Hrami XXXIII. olympiády v Paríži. Jeden z úvodných úsekov na francúzskej pôde v Marseille pobeží 9. mája úspešná atlétka a triatlonistka Loriana Popovičová z Košíc.

Olympijský oheň zapália v duchu tradícií s pomocou slnečných lúčov v antickej Olympii v utorok 16. apríla. Následne sa pochodeň s ohňom vydá do Atén a následne ju loďou prevezú do Marseille, kde ju privítajú 8. mája. Výber Marseille ako prvého mesta štafety bol viac ako symbolický, keďže práve na jeho mieste založili pred 2600 rokmi grécki kolonisti prvú osadu. Navyše v Marseille sa uskutočnia aj olympijské súťaže v jachtingu a zápasy futbalového turnaja. Štafeta s olympijským ohňom vyvrcholí na otváracom ceremoniáli v Paríži v piatok 26. júla.

Francúzski organizátori sa rozhodli na úvodné úseky ohňovej štafety pozvať zástupcov 27 krajín Európskej únie plus Ukrajiny. Bežcov vyberali francúzske ambasády v jednotlivých štátoch.

„Vybrali sme si Lorianu Popovičovú, ktorá je úspešná športovkyňa a zároveň aj študuje na bilingválnom francúzsko-slovenskom Gymnáziu M. R. Štefánika v Košiciach. Zapojí sa do štafety zástupcov krajín Európskej únie a Ukrajiny. Každý z vybraných účastníkov by mal odbehnúť s ohňom približne 400 m,“ informoval Didier Rogasik z tlačového oddelenia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.

Osemnásťročná Košičanka Loriana Popovičová sa venuje atletike a triatlonu. Tento rok vyhrala halové majstrovstvá Slovenska junioriek na 1500 m, vlani sa stala juniorskou šampiónkou Slovenska na 3000 a 5000 m. Triumfovala aj na majstrovstvách Slovenska v triatlone. V školskom roku 2021/22 navštevovala v rámci študijného pobytu vo Francúzsku gymnázium v meste Mazamet. Počas štúdia sa kvalifikovala na majstrovstvá Francúzska v krose. V budúcnosti by chcela prepojiť štúdium biznisu so športom.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV