Športové aktuality
5 min. čítania

Nora Jenčušová splnila nominačné kritériá na OH, šanca na miestenku v BMX

Nora Jenčušová.
Foto
SZC/MATEJ ČERVENKA

Podľa pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie UCI má Slovensko aktuálne isté dve miestenky pre cestnú cyklistiku (jednu pre ženy, jednu pre mužov) na olympijské hry v Paríži 2024. Ak sa nič nepredvídavé nestane, v pretekoch žien sa predstaví Nora Jenčušová, ktorá splnila nominačné kritériá Slovenského zväzu cyklistiky. V súčasnosti je otvorená možnosť získania miestenky pre BMX racing v kategórii žien.

Na nominačných kritériách pre účasť na OH v odvetví cestná cyklistika sa príslušná komisia i výkonný výbor Slovenského zväzu cyklistiky zhodli už dávno. Vychádzajú jednak z výsledkov počas kvalifikačného obdobia spojených s pozíciou našich reprezentantov v medzinárodnom rankingu UCI k 31. decembru 2023, a tiež s profilom trate cestných pretekov olympijských hier a formy pretekárov v aktuálnej sezóne 2024.

Ak sa nič nestane, Nora Jenčušová má istotu štartu v Paríži

Medzi ženami splnila ku koncu decembra 2023 kritériá jediná slovenská cyklistka – Nora Jenčušová (Bepink), ktorá je od 1. januára 2024 zároveň členkou Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Počas sezóny 2023 nazbierala celkovo 345 bodov UCI, ktoré jej priniesli 99. miesto v rankingu elitných žien. Jenčušová sa najvýraznejším spôsobom podieľala na výsledku v rebríčku národov, v ktorom patrila Slovensku ku koncu decembra 36. pozícia. Za uplynulý rok vybojovala domáci majstrovský dres v časovke i v pretekoch elitných žien, rovnako v oboch disciplínach i medzi ženami do 23 rokov. Zvíťazila i v časovke Regiónom Nitrianskeho kraja, ktorá bola zaradená do kalendára UCI. Darilo sa jej i v početnej medzinárodnej konkurencii na etapových pretekoch UCI po Európe, za najväčší úspech však možno považovať jej 4. miesto v časovke na majstrovstvách Európy kategórie žien do 23 rokov.

V prípade zranenia sa vyberie spomedzi náhradníčok na základe nasledujúcich kritérií - výsledky z World Tour pretekov, UCI pretekov s podobným profilom ako OH, M-SR, medzinárodných pretekov a národných pohárov, v tomto poradí, s ohľadom na aktuálnu výkonnosť.

Nora Jenčušová
Nora Jenčušová.
Foto
SZC/MATEJ ČERVENKA

Medzi mužmi sa o miestenku do Paríža usilujú traja

V kategórii mužov plnili k záveru roka 2023 nominačné kritériá traja Slováci - Martin Svrček, Matúš Štoček a Lukáš Kubiš. Všetci traja zaznamenali v uplynulej sezóne zaujímavé výsledky. Najviac bodov (316) ešte v drese Dukly Banská Bystrica nazbieral Lukáš Kubiš (Elkov Kasper), čo mu prinieslo 292. miesto v rankingu. Darilo sa mu už v úvode sezóny, keď v máji dvakrát zvíťazil na dvoch jednorazových pretekoch v Maroku. Na domácom šampionáte vybojoval bronzovú medailu a formu potvrdil aj víťazstvom v druhej etape GP Gemenc s dojazdom do kopca. Darilo sa mu aj na dvojici etapových podujatí v Bulharsku a posledný rok v drese Dukly ukončil piatym a siedmym miestom v medzinárodnej konkurencii WT jazdcov etáp Okolo Slovenska.

Matúš Štoček (ATT Investments) nazbieral 236 bodov, vďaka ktorým mu ku koncu roka patrila 368. priečka v rebríčku UCI. Aj on mal dobré nohy už v začiatku sezóny, keď sa prebojoval na pódium pretekov na Rhodose. Cyklistický svet prekvapil ziskom zeleného dresu na Okolo Maďarska a víťazstvom nad Petrom Saganom na domácom šampionáte v Tlmačoch. Body si pripísal i na Okolo Bulharska a Okolo Slovenska.

Martin Svrček (Soudal – Quick Step) získal 128 bodov, ktoré mu priradili 597. pozíciu v rankingu UCI. Aj keď ho v sezóne 2023 sprevádzali zdravotné problémy, pre ktoré po jarných klasikách vynechal až do MS pretekanie, práve v Glasgowe predviedol, že do svetovej cyklistiky patrí. Ziskom bronzovej medaily medzi pretekármi do 23 rokov ukázal výsledok silnej sebadisciplíny a obrovskú bojovnosť. Jeho silnou stránkou sú i skúsenosti z pretekania v konkurencii WT pretekárov.

O konečnej nominácii mužov sa rozhodne na základe výsledkov a formy k 31. mája 2024. Kritériami rozhodovania budú: výsledky z pretekov WorldTour a UCI pretekov s podobným profilom, z M-SR, z ostatných pretekov UCI, z medzinárodných pretekov a národných pohárov.

Šanca pre bikrosárku Dominiku Manikovú

V hre o účasť na olympijských hrách je i bikrosárka Dominika Maniková. Mladá pretekárka má za sebou viaceré veľké výsledky v kategórii junioriek, no už ako juniorka dokázala na Svetových pohároch bodovať i v konkurencii pretekárok do 23 rokov. Kvalifikácia na OH sa končí 15. júna, keď sa určí prvých 24 miest. Dominika bude štartovať na Svetových pohároch v kategórii ženy U23. V kategórii elitných žien sa od 12. do 18. mája 2024 predstaví na majstrovstvách sveta BMX, kde je možnosť vyjazdiť si miestenku na olympiádu. Cez výsledky je to zložité, keďže pre Slovensko zbiera body ako jediná. Tým je v nevýhode oproti iným krajinám, keďže do kvalifikácie sa započítavajú výsledky 3 jazdcov za štát.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV