Športové aktuality
Bratislava
8 min. čítania

V hre o postup na OH je ešte viacero slovenských športovcov, pribudnúť by mali hlavne atléti

Na predchádzajúcich olympijských hrách v Tokiu malo Slovensko 41 reprezentantov, čo je určite viac, než budeme mať v Paríži. Na otváracom ceremoniáli však bol len zlomok členov našej výpravy.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Vo štvrtok sa na pôde Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) uskutočnilo zasadnutie štábu SOŠV pre olympijské hry v Paríži.

Z faktu, že aktuálne 99 dní pred otvorením OH 2024 majú naši športovci len 14 olympijských miesteniek, vyplýva, že v Paríži budeme mať historicky najmenšiu výpravu pod piatimi kruhmi. Na porovnanie: v rovnakom čase pred OH 2020 v Tokiu malo kvalifikačné kritériá medzinárodných federácií splnené 20 slovenských športovcov (vo výprave ich napokon bolo 41, čo je na OH doteraz najmenej) a pred OH 2016 v Riu de Janeiro dokonca 37.

V hre o postup na OH je však ešte viacero slovenských športovcov. Celkový počet našich reprezentantov v Paríži by vďaka nim mohol prekročiť (a veríme, že prekročí) číslo 30.

Na rokovaní štábu predložili zástupcovia jednotlivých športových zväzov aktuálnu informáciu o stave kvalifikácie „svojich“ športovcov. Pravda, nie všetky zväzy, ktorých reprezentanti sú ešte v hre o postup na OH, mali na rokovaní zastúpenie. Celkový sumár súčasného stavu preto prepájame s informáciami zo servisu TASR a z ďalších zdrojov.

ŠPORTOVÁ STREĽBA: Miestenky si už vybojovalo 6 našich športovcov – obhajkyňa zlata z Tokia Zuzana Rehák Štefečeková (trap), ďalej Danka Barteková, Vanessa Hocková (obe skeet), Marián Kovačócy (trap), Patrik Jány (vzduchová puška a ľubovoľná malokalibrovka) a Juraj Tužinský (vzduchová pištoľ). Aktuálne prebiehajú kvalifikačné súťaže v Riu de Janeiro (puškárske a pištoliarske disciplíny) a v Dauhe (brokárske disciplíny), kde sú v každej disciplíne k dispozícii dve miestenky. Rovnakú šancu na vybojovanie miesteniek ponúknu v máji ME v brokárskych disciplínach v Lonate a na prelome mája a júna ME na 25 m a 50 m v Osijeku. V puškárskych disciplínach (Kamila Novotná, Daniela Demjén Pešková, Štefan Šulek) aj v trape mužov (Jana Špotáková, Adam Drobný, Michal Slamka, Erik Varga) ešte má Slovensko svoje želiezka v ohni.

VODNÝ SLALOM: Miestenky majú 4 športovci - Jakub Grigar, Eliška Mintálová (obaja K1), Matej Beňuš a Zuzana Paňková (obaja C1). Kajakári majú istý štart aj v novej olympijskej disciplíne kajak kros. V nej môžu ešte môžu na júnových pretekoch SP v Prahe-Troji získať miestenku traja špecialisti. Naši slalomári si pochvaľujú, že na rozdiel od minulosti majú na tréning na olympijskej trati vo Vaires-sur-Marne schválené všetky pobyty, ktoré si naplánovali. Strieborný z OH 2020 Grigar sa zotavuje zo svalového zranenia ľavého ramena.

ATLETIKA: Miestenky majú 2 športovkyne - Gabriela Gajanová (800 m) a Viktória Forster (100 m prek. a cez rebríček aj 100 m). Vo svetových rebríčkoch sú aktuálne na postupových miestach ďalší 4 naši atléti – šprintér Ján Volko (na 100 i 200 m) a trio chodcov na 20 km Mária Katerinka Czaková, Hana Burzalová a Dominik Černý. Na OH sa možno kvalifikovať cez splnenie limitu, alebo cez rebríček Svetovej atletiky (WA). Teoreticky by počet slovenských atlétov v Paríži mohol dosiahnuť až číslo 10. Postupové pozície majú na dosah ďalší chodec na 20 km Miroslav Úradník, prekážkarka na 100 m Stanislava Škvarková, kladivári Veronika Kaňuchová a Marcel Lomnický, možno aj niekto ďalší. Už v nedeľu po chodeckých MS tímov v Antalyi bude jasné, či miestenku získa aj slovenská chodecká miešaná štafeta na maratónskej trati. V hre budú dvojice Černý – Burzalová a Úradník – Katerinka Czaková.

CYKLISTIKA: Miestenku na meno má cestná cyklistka Nora Jenčušová, plus o jednu mužskú sa na ceste pobije trojica Martin Svrček (jediný náš pretekár v tíme World Tour), Lukáš Kubiš a Matúš Štoček. Bodovo je na tom aktuálne najlepšie Kubiš. O tom, ktorý muž nás bude reprezentovať v Paríži, sa rozhodne do 31. mája. Mimo cestnej cyklistiky vyzerá pomerne reálne šanca Dominiky Maníkovej v BMX. V nedávnych pretekoch na olympijskej trati v Paríži postúpila do štvrťfinále, v polovici mája ju čaká svetový šampionát. Šanca Petra Sagana na štart v horskej cyklistike už nevyzerá ani ako teoretická.

SKEJTBORDING: Pozícia Richarda Turyho v disciplíne street vzbudzuje veľký optimizmus. Na OH sa prebojuje v jeho disciplíne 20 najlepších – a on je na 8. mieste olympijského rebríčka, ktorý uzatvoria 23. júna.

DŽUDO: Pre postup na OH bude kľúčový svetový rebríček k 23. júnu. V ňom je priebežne na postupovej pozícii Márius Fizeľ do 100 kg. Môže získať miestenku na meno, alebo prípadne cez kvótu pre krajinu. Džudisti budú mať onedlho európsky šampionát.

PLÁVANIE: Účastnícke limity sú extrémne tvrdé. Zo Slovákov sa k nim zatiaľ bodovo najviac priblížili Matej Duša (50 m v. sp.) a Andrea Podmaníková (100 m prsia), ku ktorej sa však blížia ďalšie dve ženy. Dôležité budú začiatkom júna ME v Belehrade. V prípade, že do uzávierky nikto z našich nesplní A-limit, sa dá reálne predpokladať, že World Swimming v záujme zvýšenia počtu účastníckych krajín na OH pridelí Slovensku po jednej mužskej aj ženskej miestenke.

TRIATLON: Medzi mužmi sú Slováci prakticky bez šance, ale medzi ženami môžeme mať v Paríži teoreticky až dve pretekárky z tria Zuzana Michaličková, Romana Gajdošová a Ivana Kuriačková.

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA: Na rozdiel od slávnej minulosti je toto odvetvie zatial bez miestenkára. Štvorkajak, ktorý sa predtým štyrikrát mohol pochváliť olympijským kovom, je von z hry. Naši singlisti a deblisti ešte budú mať šancu zabojovať o postup na OH 8. a 9. mája v dodatkovej európskej kvalifikácii v Szegede. Z takejto kvalifikácie na OH 1996 postúpil Kňazovický a na OH 2012 Hagara, ktorí potom na olympiáde obsadili druhé, resp. piate miesto. V K1 i C1 postúpia do Paríža dvaja najrýchlejší, v K2 i v C2 iba víťazná loď. O tom, kto pôjde do Szegedu, sa rozhodne v internej kvalifikácii 27. a 28 apríla na Zemníku.

TENIS: V tenise bude rozhodujúce postavenie vo svetových rebríčkoch WTA a ATP k 10. júnu po grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Z našich je aktuálne na postupovej pozícii iba Anna Karolína Schmiedlová (v rebríčku WTA na 68. mieste), ktorú však čaká obhajoba dosť veľkého počtu bodov na Roland Garros.

STOLNÝ TENIS: V súťažiach družstiev ani v miešanej štvorhre Slováci v kvalifikáciách neuspeli, takže zabojujú už iba vo dvojhrách. Európsky olympijský kvalifikačný turnaj bude 15. - 19. mája v Sarajeve, kde rozdelia po 5 miesteniek pre mužov i ženy. Ak by tam naši hráči neuspeli, podľa rebríčkov majú najlepšie šance zahrať si na OH Wang Jang a Barbora Balážová.

ZÁPASENIE: Na nedávnej európskej kvalifikácii chýbalo voľnoštýliarovi Tajmurazovi Salkazanovovi do 74 kg na postup jedno víťazstvo. Náš štvornásobný majster Európy a prípadne aj ďalší borci na čele s Borisom Makojevom do 92 kg budú mať poslednú šancu 9. - 12. mája na svetovom kvalifikačnom turnaji v Istanbule, odkiaľ postúpia z každej kategórie prví traja.

BOX: Doterajšie pokusy o zisk miestenky na Európskych hrách 2023 a na prvom kvalifikačnom turnaji boli neúspešné. Poslednú príležitosť budú mať Andrej Csemez a ďalší muži aj ženy na druhom kvalifikačnom turnaji od 23. mája do 3. júna v Bangkoku.

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA: Barbora Mokošová má ešte malú šancu získať miestenku na májových ME v Rimini cez viacboj, alebo cez seriál Svetového pohára na jednotlivých náradiach. Vzhľadom na zdravotné ťažkosti sa koncentruje na bradlá a kladinu.

ŠPORTOVÉ LEZENIE: Slováci bojujú len o účasť v kombinácii boulderu a leadu. V kvalifikačnej sérii v máji v Šanghaji a v júni v Budapešti nastúpi len 17-ročná Martina Buršíková.

LUKOSTREĽBA: Teoretická šanca postúpiť na OH sa črtá pre Denisu Baránkovú, tá však má momentálne problém s ramenom.

GOLF: Strieborný z OH 2020 Rory Sabbatini by sa na OH mohol kvalifikovať len v prípade dvoch výborných výsledkov na turnajoch do konca júna.

ŠERM: V základnej olympijskej kvalifikácii cez súťaže družstiev Slováci neuspeli. Jednotlivcov čaká na budúci týždeň kvalifikačný turnaj, ale z každej kategórie postúpi len víťaz.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV