Šport a olympizmus
3 min. čítania

Rezort diplomacie podporí na OH v Paríži slovenských reprezentantov aj fanúšikov

TS/www.mzv.sk
Vykonávací protokol k Memorandu o spolupráci podpísali prezident SOŠV Anton Siekel (vľavo) a minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Foto
MZV.SK

Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky podpísal v stredu 17. apríla 2024 šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár s prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antonom Siekelom Vykonávací protokol k Memorandu o spolupráci medzi Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a SOŠV. Partneri sa tak symbolicky 100 dní pred začiatkom Hier XXXIII. olympiády v Paríži, ktoré sa budú konať od 26. júla do 11. augusta 2024, dohodli na aktívnej spolupráci.

Partnerstvo medzi rezortom diplomacie a SOŠV pretrváva od roku 2017, keď obe inštitúcie podpísali memorandum o spolupráci.

„Som rád, že ako aktívny športovec môžem byť spolu s mojimi kolegami súčasťou tejto významnej časti našej športovej diplomacie, ktorá prispieva k posilneniu dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí a zároveň podporuje našich športovcov,“ vyhlásil po podpise vykonávacieho protokolu J. Blanár, podľa ktorého má šport nesmierny dosah a prispieva tiež k presadzovaniu hospodárskych a zahraničnopolitických cieľov: „Aj z tohto dôvodu sme na ministerstve vytvorili samostatné oddelenie verejnej a športovej diplomacie. Chceme sa dôslednejšie venovať tejto oblasti, pretože Slovensko má množstvo talentovaných športovcov, máme čo ponúknuť a zároveň môžeme lepšie pomáhať našim občanom, ktorí na profesionálnej športovej úrovni reprezentujú SR v zahraničí.“

Prezident SOŠV Anton Siekel pri podpise vykonávacieho protokolu k Memorandu
Prezident SOŠV Anton Siekel pri podpise vykonávacieho protokolu k Memorandu.
Foto
MZV.SK

Podpísaný vykonávací protokol upravuje základné podmienky spolupráce počas príprav a trvania olympijských hier v Paríži 2024, pri zabezpečovaní účasti slovenskej výpravy a pri príprave prezentačných aktivít. Rezort diplomacie poskytne na základe tohto dokumentu SOŠV súčinnosť pri zabezpečovaní Slovenského domu, ktorý priblíži slovenskú kultúru návštevníkom hier z celého sveta a predovšetkým poskytne zázemie pre slovenskú výpravu.

„Sieť našich zastupiteľských úradov je pravidelne silným partnerom olympijských hier a rovnako tento rok posilníme konzulárnu službu v Paríži, ktorá bude v prípade núdze nápomocná slovenským reprezentantom i fanúšikom,“ priblížil šéf slovenskej diplomacie a pri tejto príležitosti súčasne poprial športovcom veľa úspechov a radosti z výkonov. „Tieto hry by mali byť v aktuálnej situácii aj určitým mementom – mali by sme viac hovoriť tiež o tom, že už od čias antického Grécka vyhlasovali poslovia počas olympijských hier takzvaný boží mier. A práve tohtoročné hry na európskom kontinente sú príležitosťou vrátiť sa k tejto myšlienke, aby v Európe, ale i na iných miestach vo svete, kde prebiehajú vojnové konflikty, prestali rinčať zbrane a skutočne začali mierové rokovania,“zdôraznil minister Juraj Blanár.

Vykonávací protokol
Foto
mzv.sk

Memorandum o spolupráci medzi Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a Slovenským olympijským a športovým výborom má od jeho podpisu v roku 2017 za cieľ posilniť vzájomnú spoluprácu v oblasti športu. Vykonávacie protokoly k memorandu sa podpisujú v prípade záujmu oboch strán a vymedzujú podmienky spolupráce, ktoré určujú súčinnosť inštitúcií, ich zodpovednosť a kompetencie v rámci konkrétnych športových podujatí.

Prezident SOŠV Anton Siekel, minister zahraničných vecí Juraj Blanár a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba po podpise vykonávacieho protokolu k memorandu o spolupráci.
Prezident SOŠV Anton Siekel, minister zahraničných vecí Juraj Blanár a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba po podpise vykonávacieho protokolu k memorandu o spolupráci.
Foto
mzv.sk
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV