Športové aktuality
10 min. čítania

Utorok na EH: Skeetarky získali striebornú medailu

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov

Slovensko má štvrtú medailu z Európskych hier v Krakove a Malopoľsku, druhú striebornú. Trio skeetariek Monika Štibravá, Vanesa Hocková a Danka Barteková vyhralo kvalifikáciu družstiev a vo finále prehralo s Talianskom 1:7. Kvalitný výsledok dosiahla aj triatlonistka Zuzana Michaličková. V akcii boli aj kordisti, boxerky, skokanka na lyžiach Tamara Mesíková a bedmintonisti.

Striebro skeetariek po triumfe v kvalifikácii

Trio Monika Štibravá, Vanesa Hocková a Danka Barteková už po kvalifikácii vedelo, že má istotu medaily. O jej hodnote sa rozhodovalo na strelnici vo Vroclave vo finále s Talianskom. Slovenky súboj o zlato prehrali 1:7. Prvé dve finálové kolá Slovenky trafili 10 terčov, kým ich súperky o jeden viac. Talianky viedli 4:0 a boli blízko k triumfu. Tretie sa skončilo remízou 11:11 a keď trio Martina Bartolomeiová, Simona Scocchettiová a Chiara di Marziantoniová trafilo v štvrtom kole všetkých 12 terčov, bolo rozhodnuté.

Slovenky odstrieľali kvalifikáciu veľmi vyrovnane a jasne ju vyhrali. V prvých dvoch kolách každá z tria trafila 24 terčov, v treťom Štibravá 22 a zvyšné členky po 25. Slovenky dosiahli v celkovom súčte 216 bodov, Talianky o 8 bodov menej. Vo finále sa však karta obrátila.

Triatlonistka Zuzana Michaličková dlho medzi najlepšími

Zuzana Michaličková
Zuzana Michaličková
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Triatlonistka Zuzana Michaličková obsadila 12. pozíciu v súťaži žien v olympijskom triatlone (1,5 km plávanie, 40 km cyklistika a 10 km beh). Od úvodu sa pohybovala v popredí, počas cyklistickej časti aj viedla pelotón. Pri premiére na Európskych hrách mala po plaveckej časti 20-sekundovú stratu na Mathilde Gautierovú, počas jazdy na bicykli sa ocitla vo vedúcej skupine. V nej bola aj počas úvodného bežeckého okruhu. V cieli jej napokon chýbalo 33 sekúnd na elitnú desiatku. Preteky vyhrala Nórka Solveig Lövsethová, Michaličková dobehla 71 sekúnd za ňou.

„Dosiahla som veľmi pekné umiestnenie. Dnes to bolo aj o prekonávaní sa. Mala som totiž v každej fáze krízy, ktoré som musela prekonať. Od začiatku a úvodného skočenia do vody sa mi išlo dobre. Snažila som sa bojovať. Škoda, že neboli nejaké kopce na cyklistickej trati. Bolo by to ťažšie a viac by mi to sedelo. Takto viaceré triatlonistky zostali s nami v kontakte,“ povedala 20-ročná Žilinčanka.

Michaličková pochádza zo športovej rodiny. Jej bratia Štefan a Juraj boli v cyklistickej reprezentácii, sestra Štefánia hrá basketbal za Ružomberok a jej aj v reprezentácii. Ďalšia sestra Lucia sa venovala biatlonu. „Sú moji sparingpartneri i opory vo všetkom. Ja som začínala v Cyklistickej akadémii Petra Sagana, od mala som aj plávala. Postupne som pridala beh. Rada by som sa kvalifikovala na olympijské hry do Paríža, ale nebude to jednoduché,“ prezradila o sebe triatlonistka.

Romana Gajdošová
Romana Gajdošová
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

So 185 cm je v triatlonovom svete jedna z najvyšších žien. Súperky sú často o hlavu nižšie a aj oveľa ľahšie. „Výška nie je nepríjemná. Niekedy mi to však prekážalo,“ dodala Michaličková.

Ďalšie dve Slovenky Romana GajdošováIvana Kuriačková skončili na 30., resp. 36. pozícii. „Od začiatku som bola bez energie. Pre mňa to bolo dnes poriadne náročné. Až do konca som musela bojovať. Po prebehnutí cieľom som už začala myslieť na pauzu, ktorá ma čaká. Mám za sebou veľa pretekov a cestovania, potrebujem si oddýchnuť,“ pridala postreh Ivana Kuriačková.

Alex Vladimír Duduc zdolal aj medailistu z OH

Alex Duduc
Alex Duduc
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Alex Vladimír Duduc obsadil v šerme kordom v Tauron Arene v konkurencii 96 pretekárov 16. pozíciu. Lukáš Jakub Johanides skončil na 68. priečke. Obaja postúpili zo základných skupín do vyraďovacej časti. Duduc mal v skupine bilanciu 3 výhry, 3 prehry, Johanides vyhral 2 zo 6 duelov. Duduc mal v prvom kole voľný žreb, v druhom zdolal 15:12 Švajčiara Iana Hauriho 15:12, v treťom zasa Slovinca Jana Golobica 15:13. V boji o postup do štvrťfinále nestačil na Francúza Manuela Barguesa, s ktorým napriek dobrému začiatku prehral 11:15.

„Európska zóna je najsilnejšia v šerme. Bol som veľmi vďačný, že som sa dostal na Európske hry. Vedel som, že v Krakove bude absolútna špička. V skupine som mal medailistov z olympijských hier, majstrovstiev Európy. Zrazu som šermoval proti ľuďom, ktorí boli mojimi vzormi. Niektorých z nich vrátane bronzového z OH Igora Reizlina z Ukrajiny som dokázal aj zdolať. Dosiahol som dobrý výsledok, ale chcel som viac. Španiel mal francúzske držanie kordu, čo je dlhšie oproti klasickému. Na Slovensku nie je veľa šermiarov, ktorí takto bojujú. Spravil som viac chýb a nezostáva mi nič iné, len zablahoželať súperovi,“ hodnotil Duduc.

Johanides v úvodnom eliminačnom kole prehral s Belgičanom Xavierom Francoisom Ferotom 10:15.

Triebeľová prehrala v boji o postup do štvrťfinále

Boxerka Jessica Triebeľová, ktorá mala v 1. kole kategórie do 75 kg voľný žreb, v utorok bojovala v Nowom Targu s 21-ročnou Taliankou Melissou Geminiovou, bronzovou medailistkou do 70 kg z vlaňajších ME v Budve. V zápase o postup do štvrťfinále o rok staršia Triebeľová podľahla 1:4, pričom výsledok u všetkých bodových rozhodcov bol veľmi tesný. Geminiová však bola v zápase očividne aktívnejšia.

Jessica Triebeľová v súboji s Taliankou Geminiovou.
Jessica Triebeľová v súboji s Taliankou Geminiovou.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

„Talianka ma trochu prekvapila. Bola mierna favoritka, ale nie výrazná. Už sme spolu boxovali, v sparingu som ju aj zdolávala, ale teraz mala iný štýl, než sme očakávali. Zvolila dobrú stratégiu, nepredpokladali sme, že pôjde do mňa až tak agresívne. To ma mierne zaskočilo. Bola som pasívnejšie, ale prvé dve kolá sa mi boxovalo super. V poslednom už bolo vidno, že mi ešte chýba zápasová prax a vlastne aj ,kondička´. Dá sa povedať, že som ,odišla´. Absencia zápasov sa nedá nahradiť tréningom,“ komentovala zápas Triebeľová.

Naša niekdajšia trojnásobná mládežnícka majsterka Európy sa k amatérskemu boxu tohto roku vrátila po prestávke. Rok strávila na študijnom pobyte v Kanade a potom sa venovala profesionálnemu boxu. „Tam sa boxuje síce viac kôl, ale každé má o minútu menej, takže je to rozdiel,“ vysvetlila. „Udýchať“ trojminútové kolá zatiaľ mala problém. Trochu jej bolo ľúto, že v prvom kole mala voľný žreb. „Ten zápas navyše by mi zrejme pomohol, pretože sa hovorí, že prvý zápas je po psychickej aj fyzickej stránke najhorší, keďže prichádza po dlhšom čakaní.“

Triebeľovej premiéra po návrate do amatérskeho ringu sa odohrala v marci na majstrovstvách sveta v Naí Dillí, kde do 75 kg postúpila do osemfinále. „Ešte stále cítim, že mi trochu chýba zápasová prax. Aj som prešla o hmotnostnú kategórii vyššie, kde je trochu iný technický štýl, pretože súperky sú vyššie. Mám teda čo doháňať a na čom pracovať, ale forma tam stále je. Rada by som sa pobila o účasť na olympiáde v Paríži. Tam by sme to chceli dotiahnuť. Tu to na zisk miestenky nevyšlo, ale ešte budú dva celosvetové turnaje,“ zakončila Jessica.

Rovnako ako Triebeľová obsadila 9. miesto aj Nicole Ďuríková vo váhe do 50 kg. V druhom kole nestačila na Francúzku Wassilu Lkhadiriovú. Slovensko po tejto prehre už nemá na EH v boxe zastúpenie.

Lukostrelkyňa Baránková sedemnásta, prehra bedmintonistov

Do ďalších bojov nepostúpila lukostrelkyňa Denisa Baránková. Po voľnom žrebe v prvom kole nestačila v druhom na Britku Bryonyu Pitmanovú, s ktorou prehrala 4:6. Baránková po dvoch setoch viedla 3:1, Britka však o výhre rozhodla v piatom dejstve.

Už pred záverečným vystúpením v mixe vedia bedmintonisti Milan Dratva s Katarínou Vargovou, že nepostúpia do štvrťfinále. V utorok v A-skupine prehrali aj svoj druhý zápas, írskemu páru Joshua Magee a Moya Ryanová podľahli 0:2.

Obaja slovenskí bedmintonisti prehrali aj zápasy vo dvojhrách. Milan Dratva neuspel s Holanďanom Markom Caljouwom 0:2. Súperovi vzdoroval v prvom sete, zo stavu 15:11 však Holanďan otočil na 18:15 a mierne vedenie si udržal do konca dejstva. V druhom sete už mal Caljouw duel jasne pod kontrolou.

Vargová skrečovala zápas proti Caroline Marinovej zo Španielska v prvom sete za stavu 2:13 a po dvoch zápasoch je v A-skupine bez bodu.

Mesíková na strednom mostíku pred bránami druhého kola

Na mostíky v Zakopanom pre letné skoky na lyžiach na umelej hmote sa pri súťažiach mužov uprie prvoradá pozornosť Poľska, pretože v nich bude skákať celá poľská špička na čele s trojnásobným olympijským víťazom v zimných skokoch Kamilom Stochom. V utorok tam však na strednom mostíku HS-95 súťažili ženy, ktoré zďaleka nepútajú taký záujem.

Jediná slovenská zástupkyňa v súťaži žien a jedna z najmladších účastníčok, ešte nie 17-ročná Tamara Mesíková, nastúpila s číslom 1. V dôsledku hustého lejaku si musela na svoj prvý skok počkať o niekoľko minút dlhšie. Doskočila na vzdialenosť 67,5 m, za čo dostala 61,5 b. V 37-člennom štartovom jej to napokon vynieslo 32. miesto a keďže do 2. kola išla najlepšia tridsiatka, ona nepostúpila.

Tamara Mesíková.
Tamara Mesíková.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Tamara sa po súťaži priznala, že tento mostík nemá rada, pretože predčasom na ňom mala nepríjemný pád. „Mám pred ním rešpekt,“ prezradila. K pohode jej nepridalo ani to, že v dôsledku prudkého lejaku a silného vetra sa skúšobné kolo posúvalo na neskôr – a ona mala číslo jeden, ako zvyčajne máva na pretekoch v Poľsku.

„Nebolo to jednoduché, pretože sa dlho čakalo,“ priznala. Napriek tomu sa na podmienky nevyhovárala. Bola však skleslá: „Trápi ma, že mi to nejde. Nedarilo sa mi v zime a ani teraz v lete.“ Ale potom ožila: „Teším sa tu na súťaž na veľkom mostíku. Na ňom tu mám veľa naskákané v lete aj v zime a páči sa mi.“

„S jej skokom som nebol spokojný, ale na postup do druhého kola jej aj tak chýbalo málo. Dostala nevďačné číslo 1. V skúšobnom kole dosť fúkalo a po lejaku nebolo ľahké to rozbiehať, pretože prvá pretekárka musí presvedčiť, že mostík je v pohode. Svoju úlohu zohralo aj to, že tento mostík nemá rada,“ dodal Tamarin otec a osobný tréner Marián Mesík.

 

VÝSLEDKY – EH KRAKOV - UTOROK

Triatlon

Ženy: 1. Solveig Lövsethová (Nór.) 1:57:05, ... 12. Zuzana Michaličková +1:11, 30. Ivana Kuriačková +6:45, 36. Romana Gajdošová (všetky SR) +7:50.

Streľba

Skeet družstiev žien, finále: Taliansko (Martina Bartolomeiová, Simona Scocchettiová, Chiara di Marziantoniová) – Slovensko (Monika Štibravá, Vanesa Hocková, Danka Barteková) 7:1 (11:10, 11:10, 11:11, 12:0)

Šerm

Muži - kord: 16. Alex Vladimír Duduc, 68. Lukáš Jakub Johanides (obaja SR)

Box

Ženy - do 75 kg - 2. kolo: Melissa Geminiová (Tal.) - Jessica Triebeľová (SR) 4:1.

Do 50 kg - 2. kolo: Wassila Lkhadiriová (Fr.) – Nicole Ďuríková (SR) 5:0

Bedminton

Miešaná štvorhra – A-skupina: Milan Dratva, Katarína Vargová (SR) - Joshua Magee, Moya Ryanová (Ír.) 0:2 (-9, -10)

Muži – D-skupina: Milan Dratva (SR) - Mark Caljouw (Hol.) 0:2 (-19, -13)

Ženy – A-skupina: Katarína Vargová (SR) - Caroline Marinová (Šp.) skreč

Lukostreľba

Ženy – olympijský luk – 2. kolo: Broynya Pitmanová (V. Brit.) – Denisa Baránková (SR) 6:4.

Skoky na lyžiach na umelej hmote

Ženy - HS-95: v 1. kole 32. Tamara Mesíková (SR) 61,5 b (67,5 m) - do 2. kola nepostúpila.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV