Športové aktuality
3 min. čítania

Zomrel olympionik a významný telovýchovný lekár Ľudovít Komadel

Ľudovít Komadel v období, keď už bol ako olympijský finalista na 200 m prsia v plaveckom svete dobre známy.
Foto
ARCHÍV SOV - SOŠM

Vo veku nedožitých 95 rokov zomrel 1. septembra olympionik v plávaní z Helsínk 1952 (ôsmy na 200 m prsia), neskôr plavecký tréner, člen exekutívy Medzinárodnej federácie športovej medicíny (FIMS) aj Medzinárodnej federácie univerzitného športu (FISU), šéf lekárskej komisie FISU, popredný telovýchovný lekár, dlhší čas predseda lekárskej komisie SOV a držiteľ Olympijského radu v striebre profesor Ľudovít Komadel.

Profesor Ľudovít Komadel, ktorý sa narodil 1. novembra 1927 v Piešťanoch, vyoral výraznú brázdu na viacerých poliach súvisiacich so športom a s telovýchovným lekárstvom. V plávaní uspel výraznejšie, než jeho predchodcovia u nás, ak nerátame rodákov zo Slovenska, ktorí sa presadili v maďarskom prostredí – uhorského dvojnásobného olympijského víťaza Zoltána Imricha Halmaja z dnešnej Vysokej na Morave a bronzového štafetového medailistu Oszkára Abaya-Nemesa, pochádzajúceho zo Sládkovičova.

Na OH 1952 vyrovnal Ľudovít Komadel olympijský rekord

Ľudovít Komadel v čase, keď bol ešte len veľmi perspektívny mladý plavec. FOTO: ARCHÍV - SOV SOŠM
Ľudovít Komadel v čase, keď bol ešte len veľmi perspektívny mladý plavec.
Foto
ARCHÍV - SOV SOŠM

V rokoch 1942 – 1950 Ľudovít Komadel súťažil za Slovan Piešťany. Ako osemnásťročný 16. decembra 1945 v rámci oddielových pretekov na piešťanskej Eve časom 5:35,9 min prekonal neoficiálny svetový rekord na 400 metrov prsia. O dva roky neskôr štartoval na majstrovstvách Európy v Monte Carle a v roku 1952 sa prebojoval na olympijské hry – vedno s ďalším Piešťancom Ladislavom Bačíkom.

Na OH v Helsinkách v úvodnej rozplavbe na 200 m prsia 2:38,9 min vyrovnal olympijský rekord. V ďalších rozplavbách ho síce prekonali, ale prebojoval sa do finále, v ktorom časom 2:40,1 min skončil ôsmy. O rok neskôr dostal titul majstra športu.

Po skončení pretekárskej kariéry sa absolvent štúdia medicíny a lekár do roku 1960 venoval aj trénerskej práci v Slovane Bratislava. Na OH 1956 v Melbourne viedol svojho plaveckého spolupútnika Ladislava Bačíka.

Významný telovýchovný lekár

Postupne sa z neho stal významný telovýchovný lekár, autor viacerých odborných publikácií, pravidelný účastník olympijských vedeckých kongresov a dlhoročný predseda Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva (1971–1994). Na OH 1968 v Mexico City pôsobil ako lekár výpravy vtedajšieho Československa.

Ľudovít Komadel sa výrazne sa presadil aj v medzinárodných štruktúrach. V rokoch 1959 – 1987 sa zúčastnil na množstve svetových univerziád, desať rokov (1969 – 1979) bol členom exekutívy Medzinárodnej federácie vysokoškolského športu (FISU) a len o dva roky kratšie šéfom lekárskej komisie FISU.

Držiteľ Olympijského radu v striebre

V roku 1992 MOV ocenil profesora Ľudovíta Komadela ako vôbec prvého Slováka Olympijským radom v striebre. FOTO: ŠTART
V roku 1992 MOV ocenil profesora Ľudovíta Komadela ako vôbec prvého Slováka Olympijským radom v striebre.
Foto
ŠTART

V roku 1985 ho prijali za doživotného čestného člena FISU. Dlhší čas pôsobil ako člen exekutívy Medzinárodnej federácie športovej medicíny (FIMS). Spoločnosti telovýchovného lekárstva v Rakúsku aj v Maďarsku ho prijali za svojho čestného člena. Bol aj predsedom lekárskej komisie Slovenského olympijského výboru.

Profesor Ľudovít Komadel bol ocenený množstvom vyznamenaní, aj zahraničných (z Talianska, USA, Bulharska), medzi ktorými dominuje Olympijský rad v striebre. Ako vôbec prvého Slováka v histórii ho ocenil Medzinárodný olympijský výbor v roku 1992. Rad mu v Bratislave odovzdal prezident MOV Juan Antonio Samaranch.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV