Športové aktuality
3 min. čítania

Marián Hossa je medzi nesmrteľnými v Chicagu Blackhawks + video

Slávnostné vyvesovanie vlajky s číslom 81 na počesť Mariána Hossu v Chicagu.
Foto
TASR/AP

Marián Hossa vstúpil medzi nesmrteľných v Chicagu. Jeho dres s číslom 81, ktorý si obliekal ako jediný hráč Blackhawks v histórii, zavesili v nedeľu pod strop haly United Centre. Ceremónia sa odohrala pred nedeľňajším zápasom NHL proti Pittsburghu Penguins.

V nedeľu to bola noc Mariána Hossu. Keď vlajka s jeho číslom 81 stúpala pod strop United Centra, spokojne sa usmieval. Fanúšikovia Blackhawks nadšene v stoji aplaudovali. Pridali sa aj tí z Pittsburghu, keďže stopa jeho kariéry je spojená aj s Penguins.

Marián Hossa je šéf

Marián Hossa a jeho noc v Chicagu
Marián Hossa.
Foto
TASR/AP

„Bývalý skvelý hlásateľ zápasov Blackhawks Pat Foley sa vždy pýtal: Kto je tu šéf? Hoss je šéf,“ dostal divákov v United Centre do varu Eddie Olczyk, ktorý na žiadosť Mariána Hossu viedol slávnostnú ceremóniu.

„Chýbate mi,“ odkázal podľa nhl.com trenčiansky odchovanec fanúšikom Blackhawks. Potom sa rozhovoril o svojom prvom drese NHL, ktorý ako malý chlapec dostal.

„Keď som mal 11 rokov, môj slovenský hokejový tím bol na turnaji v Quebecu. Jedna z rodín mi chcela kúpiť darček, dres podľa môjho výberu. Neváhal som. Zobral som si červený dres Chicaga Blackhawks, číslo 28, Steve Larmer,“ spomínal v ďakovnej reči. „Bol to vôbec prvý dres Blackhawks, ktorý som mal na sebe, a dodnes si ho živo pamätám.“

Marián Hossa dostal od výkonného riaditeľa Blackhawks Dannyho Wirtza hodinky Audemars Piguet. Podľa manažmentu klubu je to pripomienka, že ako hokejista každý míľnik oslávil kúpou nových hodiniek.

Oslava s najbližšími

Marián Hossa bol v Chicagu už niekoľko dní, počas ktorých mu tlieskali nielen fanúšikovia Blackhawks. Navštívil aj zápas basketbalovej NBA, podporovatelia Chicaga Bulls mu tiež pripravili nadšené ovácie. V zámorí ho sprevádzali manželka Jana s troma deťmi – 11-ročnou Miou, 9-ročnou Zojou a Emmou, ktorá sa narodila 18. augusta. Nechýbali ani otec František, mama Mária, brat Marcel, ale aj jeho niekdajší spoluhráč Michal Handzuš, bývalý futbalista Martin Škrtel, moderátor Marcel Forgáč či jeho dlhoročný spolupracovník Peter Neveriš. Pred ceremóniou sa stretol s bývalými spoluhráčmi z Chicaga a Pittsburghu a mohol priamo zablahoželať Jevgenijovi Malkinovi k jeho 1000. zápasu v NHL.

Stretnutie s bývalými spoluhráčmi

Trojnásobní víťazi Stanleyho pohára s Chicagom.
Trojnásobní víťazi Stanleyho pohára s Chicagom s Mariánom Hossom počas ceremónie na jeho počesť.
Foto
TASR/AP

K Hossovi sa na ceremónii pripojili aj bývalí spoluhráči z Blackhawks, útočníci Patrick Kane, Jonathan Toews a Patrick Sharp a obrancovia Duncan Keith, Brent Seabrook a Niklas Hjalmarsson. Táto sedmička vyhrala Stanleyho pohár s Blackhawks v rokoch 2010, 2013 a 2015 a na nedeľňajšej slávnosti pózovali na spoločnej fotografii s pohárom.

„Bolo to skvelé, bolo to špeciálne. Som šťastný za Mariána a jeho rodinu a je skvelé, že som bol súčasťou tejto pocty. A je to skutočne zaslúžená pocta,“ uviedol pre nhl.com útočník Chicaga Patrick Kane.

Súčasní hráči Blackhawks sledovali ceremoniál z lavičky. Blackhawks premietli na videokocke montáž z Hossovho pôsobenia v tíme.

Odkaz pre mladých hokejistov

Počas svojho prejavu poslal Hossa špeciálny odkaz pre mladých hokejistov.

„Sústreďte sa na svoj cieľ, tvrdo pracujte, bavte sa a jedného dňa sa vám podarí dosiahnuť svoje sny, pretože je veľmi dôležité, aby ste sa neustále posúvali a dosiahli vrchol hory,“ povedal Hossa.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV