Športové aktuality
3 min. čítania

Pozitívne výsledky Barbory Balážovej a Tatiany Kukuľkovej na MS v stolnom tenise

Barbora Balážová.
Foto
TASR/PAVOL ZACHAR

Barbora Balážová siahala na 57. majstrovstvách sveta v individuálnych a párových disciplínach v juhoafrickom Durbane (20. - 28. mája 2023) na medailu. Od historického okamihu pre slovenský stolný tenis ju spolu s Češkou Hanou Matelovou delil jediný set, ktorý im chýbal na postup do semifinále štvorhry žien a istotu bronzu.

Nasadený pár číslo 15 vo štvrtkovom štvrťfinále podľahol japonským sedmičkám ´pavúka´ Miju Nagasakiovej a Mijuu Kiharovej po nádejnom vývoji v prvých troch setoch napokon 2:3 a zostal pred semifinálovými bránami.

„Určite to mrzí, lebo bola aj šanca na ešte výraznejší úspech. Škoda prvého setu. Myslím si, že sme mali na to, aby sme ho vyhrali. Možno sme nevyužili nejaké šance. Od tretieho setu začala hrať Kiharová trochu lepšie a naše súperky už veľmi nerobili chyby. Jednoducho, začali hrať lepšie. Napriek prehre vnímam v každom prípade naše účinkovanie vo štvorhre pozitívne. Z môjho pohľadu sme počas celého turnaja hrali veľmi dobre, o čom svedčí aj výsledok tohto zápasu,“ uviedla topoľčianska rodáčka.

Balážová bola vo štvrťfinále druhýkrát v kariére. Pred štyrmi rokmi sa jej to podarilo v mixe s Ľubomírom Pištejom. Vtedy ich delili od výhry znamenajúcej cenný kov dva sety, teraz len jeden.

„Myslím si, že na medailu sa musí zísť všetko v jeden moment. Musí si sadnúť forma, žreb a všetko dokopy. Šanca je vždy a dnes bola veľmi blízko, aj keď napokon veľmi ďaleko. Neskrývam sklamanie, lebo napriek super výsledku, je to škoda," dodala slovenská ženská jednotka.

Účasť Balážovej s Matelovou medzi osmičkou najlepších párov na MS bola pre slovenský stolný tenis len tretia v ére samostatnosti. Okrem už spomenutého roku 2019 v podaní dua Pištej - Balážová v Budapešti sa rovnako ďaleko prebojovali v roku 2009 v japonskej Jokohame Pištej s Evou Ódorovou.

Tatiana Kukuľková
Tatiana Kukuľková.
Foto
TASR/PAVOL ZACHAR

S vyše polhodinovým meškaním pre časový sklz zasiahla do hry aj posledná zástupkyňa SR Tatiana Kukuľková, ktorá v osemfinálovom 4. kole dvojhry žien, čo je historicky najlepší slovenský singlový ženský výsledok v tejto disciplíne na MS v ére samostatnosti, čelila Chan Jing reprezentujúcej Nemecko. Skúsená obranárka čínskeho pôvodu veľa toho súperke v súboji generácií nedovolila a po 22 minútach premenila prvý mečbal. Štyridsaťročná veteránka zvíťazila 4:0, keď dovedna prehrala len 14 loptičiek.

Kukuľková (107. vo svetovom renkingu) ťažko hľadala protizbraň na defenzívny štýl hry aktuálnej svetovej deviatky, ktorá v doterajších vystúpeniach na MS 2023 nepustila súperkám ani set.

„Kukuľková si prvýkrát zahrala s takou zvláštnou hráčkou - obranárkou so sendvičom, ktorá sa neustále zlepšuje a pracuje na odstraňovaní svojich nedostatkov. Dokáže zdolávať aj kvalitné hráčky. Táňa môže byť rada, že proti nej nastúpila v tejto fáze šampionátu, ale nebola jej rovnocennou súperkou. Najmä v prvom, keď prehrávala už 0:10, a štvrtom sete bol medzi výkonmi oboch veľký rozdiel. Ťažko sa to hodnotí, lebo nedokázala prečítať rotáciu a nebola schopná vrátiť výpadový útok, keď trochu zle ´pinkla´. Mala to za stolom veľmi ťažké,“ hodnotil tréner Jaromír Truksa.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV