Športové aktuality
4 min. čítania

Na Národnom pamätníku olympionikov v Martine odhalili tabuľku na počesť zosnulej bronzovej atlétky z OH 1972 Evy Šuranovej

Ľubomír Souček

MARTIN 26. októbra (SOV) – Pri Národnom pamätníku olympionikov na Národnom cintoríne v Martine zorganizovali Slovenský olympijský výbor (SOV) a SOV – Slovenské olympijské a športové múzeum vo štvrtok 26. októbra pietny akt. Krátko pred Sviatkom všetkých svätých a pred Pamiatkou zosnulých bola na pamätníku odhalená tabuľka, pripomínajúca niekdajšiu vynikajúcu atlétku a olympijskú medailistku Evu Šuranovú, rodenú Kucmanovú. Tá nás navždy opustila vlani na Silvestra.

Na slávnostnom akte sa zúčastnili prezident SOV Anton Siekel, viceprezident SOV a šéf Slovenského atletického zväzu Peter Korčok a mnoho ďalších významných predstaviteľov slovenského olympijského hnutia, atletiky (vrátane dvoch atletických olympionikov z Martina Štefana Balošáka a Lucie Hrivnák Klocovej), ako aj zástupcovia mesta Martin a samozrejme, blízka rodiny Evy Šuranovej, ktorá odovzdala do zbierok SOV - Slovenského olympijského a športového múzea jej tretry.

Účastníci pietnej udalosti pri Národnom pamätníku olympionikov v Martine. FOTO: ANDREJ GALICA
Účastníci pietnej udalosti pri Národnom pamätníku olympionikov v Martine.
Foto
ANDREJ GALICA

Na Národný pamätník olympionikov pribudla tabuľka s menom Evy Šuranovej ako 25. v poradí. Pamätník, ktorý bol otvorený 16. októbra 2014, je venovaný všetkým olympionikom, ale zvečnené sú na ňom mená tých olympijských medailistov zo Slovenska, ktorí už nie sú medzi nami.

Národný pamätník olympionikov v Martine v predsviatočnom období. FOTO: TASR/ERIKA ĎURČOVÁOVÁ
Národný pamätník olympionikov v Martine v predsviatočnom období.
Foto
TASR/ERIKA ĎURČOVÁOVÁ

Eva Šuranová je navždy zapísaná do našej olympijskej histórie ako prvá a zatiaľ jediná atlétka zo Slovenska, ktorá získala olympijskú medailu a zároveň ako vôbec prvá Slovenka s olympijskou medailou z individuálnej disciplíny. V roku 2014 ju Klub športových redaktorov menoval za Športovú legendu. Do histórie slovenského športu sa zapísala predovšetkým ziskom bronzu v skoku do diaľky na olympijských hrách 1972 v Mníchove a striebornou medailou v rovnakej disciplíne z majstrovstiev Európy 1974 v Ríme. Najväčšie medzinárodné úspechy dosiahla v skoku do diaľky, ale tituly majsterky ČSSR získala až v štyroch disciplínach – osemkrát v diaľkarskom sektore, raz v päťboji, behu na 100 m prekážok i v behu na 100 m. V rôznych disciplínach utvorila spolu 25 československých rekordov.

Eva Šuranová s bronzovou olympijskou medailou z Mníchova 1972. FOTO: ARCHÍV SOV-SOŠM
Eva Šuranová s bronzovou olympijskou medailou z Mníchova 1972.
Foto
ARCHÍV SOV-SOŠM

Narodila sa ako Eva Kucmanová 24. apríla 1946 v maďarskom Ózde, ale odmala prežila celý svoj život na Slovensku. Vyrastala vo Veľkom Blahove pri Dunajskej Strede. So športom začínala v okresnom meste, na základnej škole sa venovala atletike, hádzanej aj basketbalu. „Kráľovnej športov“ – atletike - sa upísala v roku 1962, keď ju tréner Ladislav Pápay zlákal do oddielu DAC Dunajská Streda. V roku 1964 prišla študovať do Bratislavy a v atletickom oddieli Slávie SVŠT sa pod vedením známeho trénera Pavla Gleska na štadióne Mladá garda prebojovala až do svetovej špičky. Už v roku 1969 na majstrovstvách Európy  v Aténach skončila v skoku do diaľky siedma. Potom sa vydala, ale po materskej prestávke sa na štadióny vrátila ešte v lepšej forme.

Pred OH 1972 v Mníchove Eva Šuranová síce nebola v reprezentačnom kádri a nemala v príprave žiadne vyhody, ale po boku výbornej šprintérky Evy Gleskovej sa pripravila výborne. Olympijská súťaž v Mníchove bola pre ňu životnými pretekmi. Vo veľkom súboji s domácou hviezdou Rosendahlovou a s Bulharkou Jorgovovou skákala lepšie, ako kedykoľvek predtým. V druhom pokuse posunula hranicu čs. rekordu na 660 cm a vo štvrtom sa zlepšila až na 667 cm! Získala bronzovú medaili, ale dva jej skoky s prešľapmi, na ktorých sa podpísal silný vietor, boli kdesi na úrovni víťazného výkonu...

Tabuľka na pamätníku, pripomínajúca Evu Šuranová. FOTO: TASSR/ERIKA ĎURČOVÁ
Tabuľka na pamätníku, pripomínajúca Evu Šuranová.
Foto
TASSR/ERIKA ĎURČOVÁ

Ďalšiu hviezdnu chvíľu prežila Eva Šuranová o dva roky neskôr na európskom šampionáte v Ríme. Výkonom 660 cm získala striebro, len o päť centimetrov ju preskočila Maďarka Bruzsenyáková.

V posledných rokoch sa Eva Šuranová s radosťou zúčastňovala na stretnutiach slovenských olympionikov - seniorov. Ešte vlani vo februári absolvovala týždňový liečebný pobyt v Kúpeľoch Dudince. Žiaľ, v posledný deň minulého roka nás navždy opustila.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV