Šport a olympizmus
4 min. čítania

Novely dvoch zákonov týkajúcich sa športu sú v NR SR v druhom čítaní

Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Poslanci Národnej rady SR posunuli v stredu do druhého čítania dva návrhy vládnych zákonov, ktoré sa dotýkajú oblasti športu. Novelizujú sa zákony o Fonde na podporu športu a o organizácii verejných športových podujatí.

Návrhy oboch legislatívnych úprav už pred zopár týždňami schválili ministri na rokovaní vládneho kabinetu. Obe novely sú pod gesciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V novele zákona o FNPŠ aj zmeny štruktúry orgánov

Fond na podporu športu by už nemal na vyhodnotenie výziev povinne zriaďovať odborné komisie, zrušiť by sa mali aj v zákone doteraz zadefinované športové poukazy, ktoré doteraz nefungovali. Ministerstvo školstva už pripravuje nový návrh legislatívy o voľnočasových poukazoch.

Novela zákona o Fonde na podporu športu prináša i zmeny v štruktúre orgánov fondu. Po novom by mal prebrať výkonnú právomoc od správnej rady riaditeľ fondu, ktorý sa zároveň stáva ďalším orgánom inštitúcie. Menovala i odvolávala by ho správna rada na základe výberového konania.

Členov 11-člennej správnej rady by už nemenovala vláda, ale minister školstva. Nominantov za Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), Slovenský paralympijský výbor (SPV), Slovenský futbalový zväz a Slovenský zväz ľadového hokeja musí schváliť najvyšší orgán príslušnej športovej organizácie. Po novom by kandidát na člena správnej rady nemusel spĺňať podmienku riadiacej či odbornej praxe v oblasti športu.

Znížiť by sa mal počet členov dozornej rady z piatich na troch, pričom sa menia inštitúcie, ktoré navrhujú členov dozorného orgánu – nebude to už SOŠV a SPV, ale Ministerstvo financií SR a Najvyšší kontrolný úrad SR.

Upravuje sa i percento, ktoré je fond povinný použiť na podporu výstavby a modernizácie športovej infraštruktúry či organizáciu významných súťaží. Zmeniť sa má zo súčasných 95 na 85 percent. Má tak ostať viac prostriedkov na prípadnú mimoriadnu podporu a podporu rozvoja pohybových aktivít a športu mládeže do 18 rokov.

Ak poslanci schvália novelu aj v druhom a treťom čítaní, platiť by mala od júna 2022.

Rizikové zápasy už len so vstupenkami na meno

Vstupenky na rizikové športové podujatia by sa podľa novely zákona o organizácii športových podujatí mohli predávať len na meno a priezvisko, pričom organizátor by mal byť povinný umožniť vstup na podujatie až po overení totožnosti osoby uvedenej na vstupenke. Divákom by sa mohlo zakázať nosiť a používať na športovom podujatí kuklu, zvýšiť by sa mali i pokuty za priestupky diváckeho násilia.

Doteraz platila povinnosť predávať vstupenky na meno a priezvisko na rizikové podujatie len pre fanúšikov hostí, po novom by to mohlo byť pre všetkých návštevníkov rizikového podujatia.

„Organizátor podujatia bude zároveň povinný viesť a uchovávať najmenej 30 dní odo dňa skončenia podujatia zoznam divákov, ktorým boli vstupenky vystavené na meno a priezvisko diváka, a rovnako v prípade potreby ho má bezodkladne poskytnúť polícii,“ vysvetlilo ministerstvo školstva. Novelou by sa mal rozšíriť zoznam zakázaných vecí na podujatí, okrem pyrotechniky alebo zbraní aj na kukly.

V prípade postihovania priestupkov diváckeho násilia by sa mohla možná pokuta v blokovom konaní zvýšiť zo 100 na 500 eur. V rozkaznom konaní by to mohlo byť od 500 do 1000 eur. Sprísniť by sa mohol i postih za recidívu v prípade, ak dôjde k opakovanému priestupku diváckeho násilia v lehote dvoch rokov, zákaz vstupu na športové podujatie sa predĺži na jeden rok (doteraz to bolo šesť mesiacov, k opakovanému priestupku muselo dôjsť počas jedného roka).

Aj tieto legislatívne zmeny by mohli nadobudnúť účinnosť od júna 2022.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque