Šport a olympizmus
4 min. čítania

V Martine sa spomínalo na Antona Tkáča a ďalších zosnulých športovcov

Zlatá tabuľka s menom Antona Tkáča na Národnom cintoríne v Martine.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Pri Národnom pamätníku olympionikov na Národnom cintoríne v Martine sa uskutočnil pietny akt na pripomenutie pamiatky olympijského víťaza v dráhovej cyklistike z Montrealu 1976 Antona Tkáča, ktorý zomrel vlani krátko pred Vianocami. Anton Tkáč patrí medzi významné osobnosti slovenského športu. 

Na Národnom pamätníku olympionikov v Martine sú osadené tabuľky v zlatej, striebornej i bronzovej farbe s menami zosnulých olympijských medailistov zo Slovenska. Od tohto týždňa je medzi nimi aj zlatá tabuľka s menom Antona Tkáča.

Minúta ticha za zosnulých i pripomenutie cyklistického velikána

Na spomienkovom akte, ktorý organizovalo pri príležitosti budúctýždňového pripomenutia si pamiatky zosnulých Slovenské olympijské a športové múzeum, sa zúčastnilo viac než päťdesiat hostí, medzi nimi aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, zástupcovia olympijských klubov, martinskej samosprávy a žiaci martinských škôl.

Všetkých účastníkov privítala na Národnom cintoríne riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea Diana Kosová. Pripomenula, že sa stalo už milou tradíciou stretnutia na martinskom cintoríne v čase „dušičiek“. Spomenula na viaceré osobnosti slovenského športu vrátane basketbalovej legendy Stanislava Kropiláka, ktoré nás v predošlých mesiacoch opustili. Minútou ticha si účastníci uctili nielen ich, ale aj všetkých, ktorí odišli už na večnosť a preslávili slovenský šport.

„Toto je jedna z príležitostí zastaviť sa, uctiť si pamiatku ľudí, ktorí reprezentovali našu vlasť a preslávili ju, a pripomenúť si ich úspechy,“ prihovoril sa prezident SOŠV Anton Siekel.

Prezident SOŠV Anton Siekel si aj vencom uctil pamiatku zosnulých olympionikov zo Slovenska.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Osobnosť Antona Tkáča priblížil čestný člen Slovenského olympijského a športového výboru Zdenko Kríž. Pripomenul, že skvelý cyklista skončil v ankete o slovenského športovca 20. storočia na 2. mieste za Ondrejom Nepelom, okrem olympijského triumfu získal aj tri tituly majstra sveta, dvakrát vyhral anketu o najúspešnejšieho športovca v ČSSR. „Vynikal úžasnou túžbou po víťazstvách. Bol súťaživý typ a dokázal zdolávať aj silnejších súperov vďaka svojmu majstrovstvu a taktike,“ uviedol Zdenko Kríž.

Anton Tkáč a jeho veľké športové úspechy

V individuálnych olympijských disciplínach sa Anton Tkáč stal historicky len druhým slovenským trojnásobným majstrom sveta po krasokorčuliarovi Ondrejovi Nepelovi. Navyše sa mu to podarilo v najviac cenenej disciplíne dráhovej cyklistiky.

Zomrel 22. decembra 2022 vo veku 71 rokov po dlhotrvajúcich zdravotných problémoch. Rodák z Lozorna (nar. 30. marca 1951) patril niekoľko rokov k dominantným postavám svetového cyklistického šprintu. Bývalý dráhový cyklista Slovana Bratislava a Dukly Trenčín sa v Montreale 1976 stal v šprinte olympijským víťazom, čo zároveň znamenalo aj zisk titulu majstra sveta. Prvý svetový titul získal takisto v Montreale už v roku 1974, tretí pridal na MS 1978 v Mníchove. Zo svetových šampionátov mal v zbierke ešte aj bronz v disciplíne kilometer s pevným štartom (hovorovo pevný kilometer) na MS 1970 v Leicesteri, ktorý získal vo veku len 19 rokov.

Celkovo sa na olympijských hrách predstavil trikrát. V Mníchove 1972 po bolestivom zranení skončil trinásty na 1 km s pevným štartom a bol členom stíhacieho kvarteta ČSSR, ktoré nepostúpilo z kvalifikácie. Po olympijskom triumfe v Montreale 1976 bol v hre o medaily aj v Moskve 1980, kde v šprinte skončil štvrtý.

Po skončení pretekárskej kariéry Anton Tkáč pôsobil trénersky v Dukle Trenčín a trinásť rokov viedol ako reprezentačný tréner československých šprintérov. Po roku 1989 začal podnikať. Neskôr bol šéf športu na ministerstve obrany SR. V rokoch 2001 – 2011 viedol Slovenský zväz cyklistiky. Dlhší čas bol aj na čele Slovenskej asociácie olympionikov a Nadácie Slovenského olympijského výboru (SOV). Dve funkčné obdobia bol členom výkonného výboru SOV.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque